A Vata dosha kibillenésének kezelése a diéta segítségével

Ha a Vata dosha kibillenik az egyensúlyi állapotából, olyan tüneteket tapasztalhatsz magadon mint: szárazság (bőr szárazság, testnedvek kiszáradása stb.) ízületi fájdalmak, szorulás, gázosodás, puffadás. Mentális és érzelmi szinten pedig: szorongás, félelmek, csapongó elme, nehezen meghozott döntések, képtelenség az ellazulásra, az élet élvezetére. Jellemző az ilyen kibillent Vátára hogy egyik dologból anélkül hogy azt befejezte volna átugrik egy másikba, mert nincs meg benne a kellő kitartás ahhoz hogy végig vigye azt amibe belevágott.  A kezdeti lelkesedése ugyanis gyorsan alábbhagy. Jellemző rá továbbá az is, hogy akár egyszerre olvas 4-5 könyvet, egyszerre csinál több dolgot. Rendszertelen, kiszámíthatatlan.

Nos? Van, amiben magadra ismertél?
Minél több tünet ismerős számodra, annál nagyobb az esély arra, hogy bizony a Vata doshád kibillent az egyensúlyából. Hát akkor nincs más megoldás, mint kicsit visszabillenteni, lecsendesíteni, hogy nyugodtabb és boldogabb életet élhess.

Mint tudjuk mindannyiunk alkatát a három dosha (Vata, Pitta, Kapha) valamilyen fokú aránya határozza meg. Bármely dosha kibillenhet – bármilyen külső vagy belső hatás következtében – az egyensúlyából, de a domináns doshára ez mindig fokozottan igaz.

Ráadásul a doshák közül a Vata dosha a karmester. Rá jellemző idevonatkozó minőségek a könnyű és mozgó. Így érthető módon egy Vata dosha könnyebben billen ki, mint egy nehézkes stabil minőségű Kapha.  Ráadásul, ha a Vata, mint karmester kibillen, maga után ránthatja a többi doshát is és így akkor aztán kusza dolgokat idézhet elő. (Sokszor ezért is nehéz laikusként megállapítani, hogy végül is melyik doshával kellene dolgozni, melyik is billenhetett ki valójában hiszen előfordul számtalan esetben, hogy több dosha kibillenését mutató tüneteket halmozunk fel.)

Azt elöljáróban el kell mondanom, hogy a mai rohanó világunkban meglehetősen gyakori a Vata dosha kibillenése. Miért is?

Nos, napjainkban számtalan hatás, inger ér minket napi szinten. Ma   a Tv, rádió, internet, a különböző közösségi oldalak, tablet-ek, számítógépek, okosórák, mobil telefonok világát éljük. Olyan információ áradat zúdul ránk, amiben nehéz eligazodni. „Google a barátunk.” Mindenre vonatkozóan információhoz tudunk jutni másodpercek alatt ma már az interneten, majd természetesen annak ellenkezőjére is megkapjuk a találatokat. Ez az óriási információ kavalkád, mentális stimuláció, amiben meg kell próbálnunk eligazodni nagyon ingereli a Vata doshát.  
Továbbá borzasztóan felgyorsult a világ, akár csak a 100 évvel ezelőtti állapotokhoz képest is. Sajnos mi is felgyorsult tempóban rohanunk végéig az életen. Az emberek ide-oda utazgatnak, röpködnek egyik földrészről a másikra. Nem adják meg a módját a nyugodt, békés étkezésnek, hanem bekapnak valahol egy kis „gyors kaját”, állva, vezetve, mobilozva esznek. Sokszor a rendes ételeket a toast-ok, hideg szendvicsek, chips-ek vagy az egészségtudatosság nevében zöld turmixok, nyers ételek helyettesítik. Elveszítettük a kapcsolatot a természettel, nagy városokba, beton dzsungelekbe zsúfolódva élünk, nem érdekes már számunkra mikor van nappal vagy éjszaka, hisz elég csak felkapcsolni a villanyt. Figyeld csak meg az igazi nagyvárosokat, a világvárosokat. Mindig zajlik az élet éjjel-nappal. Ez mind – mind növeli a bennünk lévő Vatát.

Hát ennyi rossz hír után, mégis mi a jó hír? Van olyan? Természetesen van!

Két irányból is megközelíthetjük a dolgot:

Ha megértettük azt, hogy az ajurvédában az ellentétes minőségekkel dolgozunk, akkor tudjuk, hogy egy megnövekedett Vata doshát ellentétes, azt csökkentő minőségekkel kell visszaterelni az egyensúlyi állapotába.

Másrészt biztos azt is megértettük már hogy az élelem, nem pusztán étel, hanem egyben orvosság is. Sőt a táplálék a legjobb, a legfőbb orvosság! Sajnos ezt az őseink által jól ismert igazságot napjainkra teljesen elfelejtettük! Ezért azt javaslom, ha a fentebb felsorolt kellemetlen tünetek valamelyikét tapasztalod magadon mielőtt pirulákhoz, sőt gyógynövényekhez nyúlsz, vizsgáld felül az étkezésedet! Kezd el megreformálni azt! Ne csoda diétákban, egyen diétákban gondolkozz! Te egyedi vagy! Ebből indulj ki!
Tehát a prána (életerő/ energia) szervezetbe juttatásának egyik lehetséges formája az étkezés. A megfelelő minőségű étel pránát tartalmaz, amely gondoskodik a test energia ellátásáról. Magas minőségű, tápláló, nyugtató, „földelő” ételeket válasz, melyek jó hatással vannak a Vata doshára.

Egyendiéták helyett vezesd be ezeket az alapelveket a mindennapi étkezésedbe. Mindig csak egy lépést tegyél. Ne stresszeld a Vata doshát azzal, hogy drasztikus reformokba kezdesz egyik napról a másikra. Haladj mindig kis lépésekben a cél felé! Egyszerre csak egyet lépj előre!

Ha ezeket a tanácsokat betartod, érezni fogod a hosszútávú pozitív hatásait:

  • Meleg, lédús, főzött ételeket fogyassz: Mint már tudjuk a Vata hideg, száraz minőségű és ezt jól ellensúlyozzák a meleg, lédús, tápláló, főtt ételek. Levesek, raguk, reggeli kásák. Az italaid is melegek legyenek. A meleg eleve segíti a Vata hullámzó agni-ját (emésztés) stabilizálni. Kerüld a nyers gyümölcsöket, főleg a téli időszakban. Helyette párolj meg egy kis almát vagy körtét. Ízesítsed fahéjjal, kardamommal esetleg gyömbérrel. Tökéletes meleg reggeli.
  • A tápláló, vitamindús ételeket (mint amilyenek a teljes értékű gabonák) társítsd „tisztító” zöldségekkel. Egy kibillent Vatának szüksége van a földelő típusú táplálékra (ilyenek a természetüknél fogva édeskés gyökérzöldek, az édes burgonya, sütőtök stb) amiket aztán olyan teljes értékű gabonával célszerű kiegyensúlyozni mint a basmati rizs, barna rizs, köles, hajdina, quinoa.
  • Fűszerezz: A megnövekedett Vata egyik jellemző tünete az emésztési probléma (puffadás, gázosodás, szorulás, gyomorfájás, görcsök). Használj mindig emésztést segítő fűszereket főzés közben. Ilyenek: római kömény, az édes kömény, hing.
  • Meleg vizet fogyassz: Figyelj oda, hogy hidratált maradj a nap folyamán, ne várd meg, hogy szomjúságot érezz, hisz ez már a dehidratáltság jele. De ne ess túlzásba sem!!! Mindig maradj az aranyközép úton! A túl sok víz fogyasztása sem jó a Vatának és ráadásul megterheli a Vata irányítása alá tartozó veséket is. Kerüld a hideg és jeges italokat, mert az emésztésedet tovább rontják. Csak gondolj arra a hideg víz összehúzza a bőr pórusokat, nos a hideg víz fogyasztása, pont ilyen módon hat az emésztőrendszerre is.
  • Olajozz, használj ghee-t: nem csak belsőleg, hanem a bőrödre kenve is érezni fogod áldásos hatásukat. Segítenek -különösen a ghee,- abban hogy a tápanyag mélyebb rétegekbe is bejusson. Egy kis titok: ha nyugtalanul alszol, alvási problémáid vannak, de nincs kedved, vagy anyagilag nem engedheted meg jelenleg, hogy drága illóolajokkal kenegesd magadat éjszakára, akkor fordulj a ghee-hez. Esténként lefekvés előtt kend be ghee-vel a talpaidat és masszírozd jól bele.
  • Törekedj a rendszeres étkezésre: Tudod nem csak az a fontos hogy mit eszel, hanem az is hogy hogyan! Az ajurvéda alapból napi 3 étkezést javasol (4-6 órás ablakokkal). Az étkezések közötti nassolást egyáltalán nem pártolja. Ha össze-vissza étkezel az nem tesz jót az emésztésednek. Támogasd a nyugodt, rendszeres időközönkénti étkezéssel a Vata doshád egyensúlyát, ezzel az emésztésed is javulni fog.
  • Kitchari : Igen újra itt is a kitchari. Aminek az alapja a mungó bab, rizs, ghee, fűszerek megfelelő kombinációja. Könnyen emészthető tápanyaggal látja el a szervezetet. Tehermentesítve kissé az emésztést. Próbálj heti egy kitcheri napot bevezetni.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva