Kismama jóga

A jóga nem csak a testi, lelki egészség megőrzésében, az egészség helyreállításában tud segítséget nyújtani, hanem a testet és lelket ért nagyobb változások zökkenőmentes megélésében is. Ilyen hatalmas testi lelki változás egy nő életében az áldott állapot, és a szülés. A várandóság 9 hónapja során jelentős változásokon megy keresztül egy asszony teste, amely erős befolyással lesz aztán a lelki és szellemi állapotára is.

A kismama jóga során a klasszikus hatha jóga ászanáit, eszközeit hívjuk segítségül úgy, hogy azokat a várandóság stádiumainak megfelelően módosítjuk, hogy az a kismama számára biztonságosan, kényelmesen kivitelezhető legyen, ugyanakkor jótékony, áldásos hatásai is megmaradnak, segítsék a testi, pszichés és mentális egyensúlyt a várandóság során végig fenntartani. Tehát kismama jóga során minden ászana (testgyakorlat), mudra (kéztartás), pranajama (légzőgyakorlat) relaxációs, meditációs gyakorlat a kismamák állapotának megfelelően módosított. Kismama jóga során az asszony jobban megismeri a testét, annak minden jelzését, ami nagy segítséget nyújthat a várandóság végén és a szülés során.

Kismama jóga során a relaxáció alatt lehetősége van a kismamának a pocaklakóval felvenni a kapcsolatot, „beszélgetni” vele így már most a pocakjában fejlődő babájával is szorosabb bensőségesebb kapcsolatot tud kiépíteni, ami szintén megkönnyítheti a szülést és megalapozza a jó baba mama kapcsolatot.

Kismamajóga során elsajátított légzéstechnikák segítenek a szülés és születés gyengéd megélésében.

Kismamajóga mint már korábban írtam elősegíti az önismeret fejlődését, mind testi, mind lelki szinten. Nyugalomra és belsőharmónia megteremtésére tanítja az asszonyokat, amely nagy segítség lehet mind a szülés mind az azt követő gyerekágyas időszak során.

Azt tudnunk kell, hogy a várandóság és a szülés önmagában senkit nem változtat anyává, arra készülni kell.

Kismama jóga az első trimeszter során nem ajánlott. Így a 13-14. hétig relaxációs, meditációs gyakorlatok javasoltak, majd ezt követően lehet elkezdeni biztonságosan ászanázni.

 

 

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva