Női jóga

A jógának számtalan irányzata van. Vannak pörgősebb (úgy mond yangosabb) irányzatok, mint amilyen mondjuk a bikram jóga, az astanga  vagy a vinyasa flow és vannak lassabb befelé fordulósabb, mélyebb rétegekkel dolgozó jóga órák is mint, mondjuk a Yin jóga. A női jóga óra valahol a kettő között helyezkedik el.  Hatnak a gyakorlatai a fizikai testre, azon belül pedig kifejezetten a női szervrendszerekre, de hatással van az energia testre és a lélekre is. Mikor jógázunk egységes egészként kezeljük az emberi testet és annak burkait. /Az emberi test egyes burkairól egy másik bejegyzésemben olvashatsz majd. /

A női jóga sajátossága azonban abban rejlik, hogy elősegíti a nőiség átélését, visszavezet minket eredendő, természetes nőiességünkhöz, a bennünk élő Istennőhöz. Ahhoz a velünk született ösztönös tudáshoz, bölcsességhez, amit menetközben a társadalom és a világ felénk támasztott elvárásainak való megfelelés közben elveszítettünk. A mai világban már nehezen lelhetőek fel a klasszikus szerepek, minták. Elég, ha csak a tévé reklámokra gondolunk, ahol egy nő számára a menstruáció egy kényelmetlen, eltitkolandó probléma, amit nem megélni kell, hanem a szőnyeg alá söpörni, nem lelassítani kissé és megélni a testünk folytonos ciklikus változását, hanem figyelmen kívül hagyni és élni tovább a rohanó életünket. Pedig, ha egy nő elfordul valódi természetétől, a nőiségétől, pusztán azért, hogy a kor elvárásainak megfeleljen előbb utóbb kisebb nagyobb női problémákkal fogja magát szembe találni.

Hogyan segíthet a női jóga? Sajátos finom rezgéseivel, lágy mozdulataival nemcsak fizikai szinten hat a szervezetünkre, hanem finomabb szinteken is. Egy – egy ászana során sok esetben fordul elő, hogy mélyen elraktározott lelki blokkok kerülnek felszínre, melyek feloldása akár valós fizikai problémák megszűnéséhez vezethet.

Elsősorban egyéni vagy kiscsoportos női jógaterápiás órákat vagy workshopokat vezetek, ahol adott egy szerető, elfogadó és megengedő közeg. Ahol mindenki befelé figyelhet és megélheti, feldolgozhatja a jóga gyakorlása során felszínre kerülő rég eltemetett, de a felszín alatt tovább munkálkodó negatív élményeit, hogy megélve, dolgozva vele, immár elengedhesse azt véglegesen. Hiszen az köztudott tény, hogy a betegségek a lélekben kezdődnek el és egy hosszabb folyamat vége felé manifesztálódnak testi szinten. A női jógaterápiás foglalkozások keretében több szinten igyekszünk hatást gyakorolni a testünkre, lelkünkre. Nemcsak ászanázunk, hanem segítségül hívjuk a jógaterápia eszköztárából a mantrák, mudrák gyógyító erejét illetve a meditációs és relaxációs technikákat is. A pránayáma gyakorlásával a testünk energetikai szinten is tisztul ezáltal számos blokk tud így is feloldódni. Terápia során azonban fontos a jógázó együttműködése is, mert a terápia sikerességéhez minden esetben két félre van szükség (akkor is ha nem egyéni óra keretében történik a terápia).

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva