Mi is az Ajurvéda?

Az Áyurvéda egy természetes módszereken alapuló gyógyászati rendszer, melynek gyökerei az ősi Indiáig nyúlnak vissza.

Az Ayurvéda két különálló szanszkrit szó összetételéből áll. Áju(sz) szó jelentése élet, élethossz, míg a Véda tudást, tudományt; az ősi bölcsek által feltárt, „kinyilatkoztatott” tudást jelenti.

„Az ájurvéda az élet, illetve a hosszú élet teljességének átfogó tudománya, melyet az ősi bölcsek tártak fel és hagyományoztak ránk.”

„Az ájurvéda a jó, a rossz, a boldog és a boldogtalan élettel foglalkozik, annak támogatóival, akadályozóival, mértékével és természetével.”

Csaraka-szanhitá, Szútraszthána, 1.41.

Mi az élet (ájusz)?

„A test, az érzékszervek, az elme és az Önvaló összekapcsolódását nevezik életnek.”

Csaraka-szanhitá, Szútraszthána, 1.42.

Az ayurvéda tudománya felismerte, hogy az ember több pusztán a fizikai testénél, sokkal inkább egy többdimenziós lény és mint ilyet holisztikus egészként szemléli és kezeli. Azaz, nem pusztán a fizikai tüneteket veszi figyelembe a megfelelő terápia meghatározása során, hanem az egyén mentális és lelki állapotát is. Fő céljának elsősorban az egészség megőrzését (preventív szemlélet) tekinti, megfelelő életviteli, táplálkozási ajánlásokkal, azonban, ha a nem megfelelő életmód következtében megtörtént a szervezet egyensúlyának kibillenése, megjelentek a figyelmeztető tünetek majd ezek figyelmen kívül hagyását követően a betegség is, akkor a homeosztázis helyreállítása, a szervezet öngyógyító mechanizmusainak beindítása válik az elsődleges céljává. Mindezt a gyökérokok feltárását követően személyre szabottan kialakított terápia által igyekszik elérni.  Az Ájurvéda rendszere szerint, minden ember egyedi, sajátos fiziológiával, testi, lelki és mentális adottságokkal rendelkezik, ezért kizárt, hogy ugyan azt a terápia sikeresen alkalmazható lehet eltérő személyek esetén, még ha tüneteik, problémáik azonosak is lennének.

Mi az élet (ájusz)?

„A test, az érzékszervek, az elme és az Önvaló összekapcsolódását nevezik életnek.”

Csaraka-szanhitá, Szútraszthána, 1.42.

Az ayurvéda tudománya felismerte, hogy az ember több pusztán a fizikai testénél, sokkal inkább egy többdimenziós lény és mint ilyet holisztikus egészként szemléli és kezeli. Azaz, nem pusztán a fizikai tüneteket veszi figyelembe a megfelelő terápia meghatározása során, hanem az egyén mentális és lelki állapotát is. Fő céljának elsősorban az egészség megőrzését (preventív szemlélet) tekinti, megfelelő életviteli, táplálkozási ajánlásokkal, azonban, ha a nem megfelelő életmód következtében megtörtént a szervezet egyensúlyának kibillenése, megjelentek a figyelmeztető tünetek majd ezek figyelmen kívül hagyását követően a betegség is, akkor a homeosztázis helyreállítása, a szervezet öngyógyító mechanizmusainak beindítása válik az elsődleges céljává. Mindezt a gyökérokok feltárását követően személyre szabottan kialakított terápia által igyekszik elérni.  Az Ájurvéda rendszere szerint, minden ember egyedi, sajátos fiziológiával, testi, lelki és mentális adottságokkal rendelkezik, ezért kizárt, hogy ugyan az a terápia sikeresen alkalmazható lehet eltérő személyek esetén, még ha tüneteik, problémáik azonosak is lennének.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva