Bidala Kriya (cica póz áramlósan)

A múltkori bejegyzésemben (itt) ajánlottam számodra pár jóga ászanát. Gondoltam esetleg kíváncsi vagy hogy miért lenne számodra hasznos, ha bevezetnéd egyiket másikat a mindennapjaidba. Remélem esetleg felkeltem ma az érdeklődésedet és kipróbálod a cica pózt (Marjariasana), ami bármely korosztály számára könnyen kivitelezhető ászana. De ne tévesszen meg az egyszerűsége, mert rendeszeres, napi pár perces gyakorlása már akár önmagában is nagyon erőteljes életminőség javulást hozhat számos ember életében.

Nos vágjunk bele. Ez az ászana egy remek jóga póz, főleg, ha többnyire ülőmunkát végzel, vagy esetleg derék ill. hátfájással küzdesz.  (Egy sportoló páciensem súlyos, már a karrierjére is kiható derékproblémáját segített megoldani rendszeres gyakorlása.)

A nők számára különösen ajánlott ez az ászana, így a női jóga óráim bemelegítő gyakorlatainak egyik stabil résztvevője és terápiában is szívesen alkalmazom például hormonproblémák, vagy hosszabb időn fent álló eredménytelen baba várás esetén.

Kicsit nézzük meg, hogy milyen áldásos hatásai lehetnek az ászana rendszeres gyakorlásának:

Erősíti a hatat és a grincet, finoman masszírozva növeli a rugalmasságukat.

Finoman nyújtja a hátat és a nyakat.

Javítja a gerinc környéki keringést.

Segít tudatosítani a gerincet, valamint a medence szerveit az összehangolt mozgás révén.

Ez a póz kitűnő választás akkor is, ha még soha életedben nem jógáztál. Otthon is simán kipróbálhatod. Segít növelni a gerinced rugalmasságát ezzel szépen felkészít a későbbi bonyolultabb, nehezebb ászanák kivitelezésére.

Ugyanakkor nagyon jó bevezető/bemelegítő ászana a már gyakorlottabb jógázók számára is, mert lágy, a légzéssel összehangolt finom mozgás révén bemelegíti a gerincet felkészítve a testet a jógaórára.

Azonban nem csak a hátat, hanem a csípőt és a hasi izmokat is nyújtja.

Nagyon jó segítséget nyújt a tüdő és a mellkas megnyitásához. Így a légzést érintő post covid betegségek egyik terápiás ászanája is a Bidala Kriya.

Az áramlós mozgás révén masszírozza a hasi szerveket, mellékveséket, veséket.

Jó hatással van az emésztésre, finoman masszírozva a beleket segíti a perisztaltikát.

Jól átmasszírozza és egyben stimulálja is a nemi mirigyeket, nemi szerveket. Ezért kitartó gyakorlásával a fájdalmas menstruáció, a görcsök megszüntethet, enyhíthetők.

Kismama jóga gyakorlás során szintén előszeretettel alkalmazzuk az áramlós cicapózt, igaz kicsit átalakítva, hogy a kismamák biztonságosan végezhessék és minden előnyét nyugodtan élvezhessék.

Az ászana gyakorlásával ráadásul még a karokat, vállakat és a csuklót is erősíthetjük. (Ezzel felkészülhetünk egy következő póz a „lefele néző kutyapóz” azaz Adho Mukha Svanasana helyes kivitelezésére.)

Ha fáj a csuklód, akkor alkartámaszban próbáld meg kivitelezni, illetve a térded alá használhatsz plédet, ha azok érzékenyebbek.

Kivitelezése:

Helyezkedj el térdelő állásban. Pihentesd a tenyereidet és térdedet a talajon.

A tenyerek vállmagasságban helyezkedjenek el, az ujjak széttárva, hogy a súly kényelmesen szét tudjon oszlani. Ezzel is kíméled a csuklókat.

A térdek csípőszéles terpeszben legyenek megnyitva (ha átnézel a hasad alatt ne lásd a lábfejeket azok a térdek takarásában legyenek).

Nyújtsd meg a gerincedet. Fejtetővel előre, farokcsonttal hátra felé nyújtózkodj meg. Tehát így a nyakad és a gerinced neutrális helyzetben van. Tekinteteddel néz le magad elé.

Kezdj el tudatosan hasi légzést (rekeszizom légzés) végezni.

Belégzéssel lazítsd el a hasadat és engedd a talaj felé. Képzeld el, hogy átlélegzed teljesen a tüdődet. A homorítást a farokcsonttól indítsd és legvégül az mellkasodat és az áladat mozdítsd felfelé a mennyezet irányába. Tartsd ki a pózt pár lélegzetig.

Kilégzéssel kezd el domborítani a hátadat a farokcsonttól kiindulva, legvégén gördítsd a fejedet a vállaid közé pihentesd az álad a szegycsonton. A hasadat húzd fel a mennyezet felé. Képzeld el most azt, hogy kiüríted teljesen a tüdődet.

Végezd el 1-3 percig ezt a tisztító gyakorlatot 1-2 héten át, hogy minél többet profitálj belőle. Majd figyeld meg a változásokat. Minél nagyobb az egyensúlytalanság (meddőség, menstruációs/hormonális problémák, post covid szindróma) természetesen annál türelmesebbnek kell lenned és esetleg más eszközöket is igénybe venni ehhez a gyakorlathoz a minél gyorsabb eredmény érdekében.

Figyelmeztetés:

  • Ügyelj a légzésedre. Legyen lágy, ne erőltesd. Mindig légzésszinkronban végezd a gyakorlatot.
  • Ne erőltesd túl se a homorítást, se a domborítást nem ez a cél.

Változtatások:

  • a csuklód kímélheted, ha nem a tenyereden van a súly, hanem ökölben tartod a kezedet.
  • térded alá tehetsz plédet.
  • Ha nem tudsz térden állni, akkor végezd ülve. Ülhetsz törökülésben, vagy ha az most nem megy még akkor egy széken ülve helyezkedj el. A kezeidet pihentesd a térdeiden. Így végezd el a fent leírtak szerint a hát domborítást és homorítást a légzéseddel összehangolva. (Ha erős térd vagy csukló fájdalmak gyötörnek ez tökéletes megoldás lehet számodra és fájdalom nélkül élvezheted a kriya áldásos hatását.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva