Napégés kezelése és megelőzése

Sokan alig várjuk a szürke, ködös időben, hogy eljöjjön a nyár, a gyönyörű kék égbolt és ragyogó napsütés időszaka. Sokan élvezik a napfürdőzést és töltik el szabadidejüket vízpart közelében, utaznak külföldre, vagy csak egyszerűen a szabadban kertészkednek, sportolnak a nyári hónapok során. Nos ilyen esetekben, figyelnünk kell arra, hogyha lehetőségünk van rá a legmelegebb déli órákban (11-15 óra között) ne tartózkodjunk közvetlenül a napon, vagy védjük arcunkat, fejünket és bőrünket egy könnyed kendővel, szalmakalappal, hogy elkerüljük a fájdalmas leégést.

Mivel támogathatjuk még bőrünket, hogy problémamentesen élvezhessük a ragyogó nyári napokat?

A rendszeresen közvetlen napfénynek kitett bőrfelületekre, használj neem olajat. Természetesen ne tisztán, hanem kókuszolajba vagy egyéb általad kedvelt olajba cseppentve pár cseppet. El is készítheted akár előre, így a bőrápolókrémedet sheavajjal, kakaóvajjal, kókuszolajjal neem- és pár csepp illóolajjal kiegészítve.

Használhatod a kókuszolajat tisztán is, ha csak az van kéznél.

Kiegészítés: célszerű az olajakat egy kissé nedves bőrre felvinni. Így a reggeli zuhanyzás nagyszerű alkalom lehet az olaj felvitelére. De ha nincs lehetőség zuhanyozni akkor kevés rózsavízzel vagy tisztított vízzel nedvesítsd be olajozás előtt a bőrödet.

Igyál kókuszvizet, mert remekül hidratál, ráadásul telis – tele van a szervezetünk számára hasznos ásványi anyaggal (kálium, kálcium, magnézium, foszfor, réz, vas, klorid, amelyek fontos szerepet játszanak az egészséges sejtek fenntartásában) és B-komplex vitaminokban és C-vitaminban is gazdag.

Vasant Lad ajurvédikus orvos felhívja a figyelmünket arra, hogy nap mint nap számtalan kemikáliának, káros anyagnak tesszük ki a bőrünket és a szervezetünket. Rengeteg olyan bőrápolási terméket, szappant, tusfürdőt, parfümöt, fogkrémet, sminktermékeket használunk (most a táplálkozásunkat, gyógyszerfogyasztási, takarítási szokásainkat nem is említem) amely gyengíti a bőr szerkezetét és érzékenyebbé teszi a napsütésre, ezáltal hajlamosabbá válunk a napérzékenységre, kiütésekre és leégésre.

Ha az alkatok felől közelítünk, ha rendszeresen olvasol, tudhatod, hogy a Pitta alkat – világos és érzékeny bőre miatt- különösen hajlamos barnulás helyett pirosra égni.

A leégés mértéke – ami nem más, mint egy akut bőrgyulladás- természetesen attól is függ milyen hosszú időre és mennyire erős napfénynek (UV sugárzásnak) tettük ki a bőrünket. Ez lehet egy enyhe kis bőrpír, de akár egész komoly fájdalmakkal, hányingerrel, szédüléssel, fejfájással, hólyagossá váló és foszló bőrrel járó állapot is. Minél gyakrabban süttetjük magunkat pecsenyére vagy éppen csokibarnára, annál korábban kezd a bőrünk öregedni, ráncosodni.

Természetesen nem azt szeretném sugallni, hogy maradj távol a napfénytől és töltsd a nyári napokat inkább a négy fal között. Semmi nem áll távolabb tőlem, hiszen nap mint nap szembesülök azzal, hogy a magyar lakosság jelentős hányada még ma is D vitaminhiánnyal küzd. Ráadásul azt gondolom nyáron, mikor végre lehetőségünk van itt Magyarországon is napfürdőzve növelni a D vitamin szintünket, ezzel élnünk is kell. Na de nem mindegy hogyan. A reggeli délelőtti és délutáni napfény bőven elég számunkra a D vitamin raktáraink feltöltésére. Ráadásul azzal, ha csokira sülünk vagy éppen leégünk pont, hogy nem támogatjuk a szervezetünk D vitamin szintjének növelését. Szóval a napozás esetén csak úgy, mint mindenben az életben a mérték az érték.  Nem mindegy a hogyan. Természetesen belátom, hogy egy fiatal lány életében a korai öregedés, ráncosodás gondolata mosolyfakasztóan távoli dolognak tűnik, szemben a még mindig nagyon divatos csokibarnaság aktuális élvezetével szemben. De ha csak egy fiatal elgondolkozik azon, amit itt olvasott, már megérte megírni ezt a cikket.

És most lássunk mit tehetünk, ha már megesett a baj? Mit tanácsol az ajurvéda? Egy csokorba szedtem nektek egy jó pár ajurvédikus tanácsot:

Az első számú javaslatom az aloe vera. Válassz olyan tiszta aloe gélt, ami tartósítószerektől mentes. Még jobb, ha veszel bio aloe vera levelet (a nagyobb magyarországi élelmiszer-láncokban elérhető). Levágsz belőle egy kb 5 cm -es darabot, majd levágod a két oldalát végül meghámozod. Vigyázz csúszni fog és simán kisiklik a kezeid közül, ha nem figyelsz oda. Ezzel kend be alaposan a bőröd égett felületét, hagyd felszívódni és ismételgesd olyan gyakran, amilyen gyakran csak szükségét érzed. Belülről is táplálhatod vele a bőrödet, ha elfogyasztod esetleg leturmixolod.

A második nagy aduász természetesen a kókuszolaj. Ugye meg sem lepődtél rajta?! Hát persze, hogy nem, hiszen a hűsítő, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő kókusz olaj a Pitta alkatú emberek elsőszámú olaja. Jól kend vele át a fájdalmas bőrfelületet (akár hűtőbe is teheted előtte hisz nyáron folyékony állagúvá válik a meleg lakásban).

Nagymamáink régi receptje szintén jól működhet, ha van a hűtőben otthon egy kis joghurt vagy tejföl. Kend be vele az égett bőrterületet. Kellemesen hűsíti és segít levinni a gyulladást.

Ha egy kicsit már elmélyültél az ajurvéda világában, akkor Vasant Lad doktor ajánlása alapján elkészítheted a következő „pasztát” a bőröd regenerálására: Ehhez szükséged lesz kurkumára és szantálfa porra. Mind a kettőből 1:1 egységnyit keverj el egy kevés tisztított vízzel úgy, hogy kenhető pépes pasztát kapj. Kend óvatosan a kezelendő területre. Hűsítő, gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően segíti a bőr regenerálódását.

Azonban arra figyelj, hogy a kurkuma sárga színe megfestheti pár napra a bőrödet és a ruhádat is elszínezheti.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva