Itt a Nyár……Hello Pitta szezon (3. rész)

Ahogy azt már az előző két részben átbeszéltük a nyárnak, mint minden évszaknak megvannak a sajátosságai. (Ha lemaradtál itt találod.)) Így alkatodtól (ez alatt mindig a doshádat értem) függően, nyáron lehetsz kirobbanóan jó formában, telve energiával, kreativitással, vagy éppen pont fordítva.

Mi határozza meg, hogy az egyes évszakok hogyan hatnak ránk?

Nos a legszimplább válasz az, hogy az alkatunk. Ha Te egy tüzes Pitta alkat vagy, akkor jó eséllyel nem a nyári kánikula lesz a kedvenc időszakod, megkockáztatom sokkal szívesebben ücsörögsz ilyenkor a klimatizált lakásban, vagy egy nagy fa hűsítő árnyékában, mint hogy pecsenyére süttesd magadat a napon.  De az is meglehet, hogy már fejben a téli síelést tervezgeted.

Ellenben egy mindig fázós Váta alkat sok esetben szinte kivirul a nyári, napfényes időszakban.

De, mint tudjuk azért a képlet sohasem ennyire egyszerű, nem csak fehér vagy fekete, hanem mindig árnyalt.

Nos vizsgáljuk meg hát a nyarat kicsit alaposabban. Most mondhatod, hogy de hiszen azt mondtam idáig, hogy ezt az évszakot a Pitta dosha uralja, azaz ugyanazon minőségek jellemzik, mint a Pittát. Így aztán képes könnyen kibillenteni azt. /Amely állításom teljesen összhangban is van az ajurvéda korábban ismertetett egyik alaptézisével mely azt mondja ki, hogy a hasonló a hasonlót növeli, míg az ellentétes minőség kiegyenlíti. /

Akkor most mégis miről beszélek, ugye?

Nos, ha a nyár minőségeit kicsit mélyebben is megvizsgáljuk, akkor láthatod, hogy a nagy meleg bizony szárító hatással van mindenre. (Gondolj csak arra, hogy lesz a nyár eleji kövér, zöld virágos mező augusztusra sárga és kopár.)

Ha még finomabb energetikai szintekre megyünk akkor a nyár a kiterjedés, terjeszkedés és a mobilitás időszaka is. Ezek pedig csak úgy, mint a szárazság a Vata doshához tartoznak.

Mit akarok ezzel most mondani? Hát azt, hogy a nyári forróság a legtöbb éghajlaton előbb – utóbb szárazságot okoz (eltekintve egyes szubtrópusi helyektől, ahol magas páratartalom társul a forrósághoz). A hosszú aszályos időszak tehát a Vata felhalmozódásához vezethet.  Azonban a forróság ellentétes a Vata hideg minőségével, így nem súlyosbítja, billenti ki feltétlenül olyan könnyen a Vata doshát. De azért nem árt résen lenni!!!

 Ezzel a kis kitérővel igazából arra szerettem volna rávilágítani számodra, hogy mindegy milyen alkat vagy, mindig a józan ész határain belül kell mozogni, kerülve minden esetleg épp most divatos szélsőséget, ha hosszútávon az egyensúlyodat meg szeretnéd őrizni. Próbálj úgy gondolkozni, úgy tekinteni az életedre, mint a régebbi korok embere.  Aki tisztában volt vele, hogy ő nem egy külön álló entitás, hanem a természet, az egész része. Aki még ismerte és tisztelte a természetet, aki még összhangban létezett a világgal.

Tehát a döntéseid, választásaid során mindig vedd figyelembe azt, hogy milyen éghajlaton élsz, éppen milyen évszak van. (Azt, hogy milyen alkat vagy itt tudod letesztelni.)

A következő részben általános, minden alkatra vonatkozó nyári tanácsokkal fogok szolgálni számodra. Ha valamilyen kibillenésed, panaszod van, akkor természetesen ennél specifikusabban kell összeállítani a diétádat, felülvizsgálni a szokásaidat.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva