Itt a nyár…Hello Pitta szezon….(2. rész)

A Pitta dosha fő alkotóeleme a tűz és a víz. Ez a dosha felelős testünkben az átalakítási folyamatokért. Ez alatt ne csak az elfogyasztott ételek átalakítását, azaz megemésztését értsd, hanem a külvilágból származó információkét is. Így lesz az ételekből, gondolatainkból és érzéseinkből energia! És mint tudod minden energia!

Mint az előző bejegyzésben már említettem a nyári hónapok a Pitta dosha fennhatósága alá tartoznak. Miért is? Mert ha megfigyeled a nyár legfőbb karakterjegyeit (száraz, forró, olykor mégis páradus, napfényes/világos, éles/intenzív stb.) azok megegyeznek a Pitta dosha minőségeivel. Ez azt jelenti, hogy a nyár az az időszak amikor a Pitta doshára jellemző minőségek nem csak a környezetünk, a külvilág esetében, hanem bennünk is megerősödnek és növekedésnek indulhatnak, ha nem vigyázunk elégé ez akár ki is billenthetik a szervezetünk egyensúlyát. Ez jelentkezhet rövid időn belül mind fizikai mind mentális szinten, de az sem ritka, ha a kibillenés hatása majd csak később az őszi hónapokban válik igazán jól érzékelhetővé.

Így ismét felhívnám a figyelmedet az ajurvéda egyik legfőbb alapelvére amit, ha megjegyzel és megértesz, akkor már nagyon sok mindent tehetsz meg Önmagad és szeretteid egészségéért, jólétéért.

Nos ez az alapelv: „A hasonló növeli a hasonlót. „Mit jelent ez most a mi számunkra? Azt, hogy ha ismerjük (és mi már ismerjük) a Pittára (így a nyárra is) jellemző minőségeket akkor azok ellentétes minőségeivel kell majd „dolgoznunk”. A cél az, hogy ne tovább növeljük Önmagunkban is a külső környezetünkre jellemző domináns jegyeket, hanem inkább finoman és óvatosan ellensúlyozzuk azokat ki. Azért, hogy az egyensúlyunk megőrizzük, vagy ha már kissé kibillent akkor helyreállításuk.

Segítek egy kicsit, hogy könnyen felfigyelj arra, ha a benned élő Pitta minőség bizony növekedésnek indult a külső környezeted hatására.

A következő tüneteknél kezdj el gyanakodni:

  • Ha a bőrödre jellemző, hogy könnyen kipirosodik, gyulladt, kiütéses, napallergiás, aknés, avagy gyakran jön ki rajtad különösen nyaranta a herpesz
  • Ha jellemző Rád: gyomorégés, reflux, laza/vizes napi többszöri széklet. Gyomorfekély, IBS, később aztán fekélyes bélgyulladás. Émelygés, hányinger. Farkas étvágy, erős ingerlékenység, ha egy étkezés kimarad.
  • Test szerte jelentkező gyulladások, illetve a már krónikusan meglévő gyulladások nyáron történő fellobbanása.
  • A szemed érzékeny a fényre, könnyen kipirosodik, begyullad.
  • Ha jellemző rád az allergia, szénanátha.
  • Ha a nagy melegben könnyen kijössz a sodrodból, hamar dühbe gurulsz, türelmetlen, feszült leszel. Könnyen kritikussá válsz másokkal szemben. Esetleg féltékenykedni kezdesz.

Nos, ha ezek közül legalább három jellemző rád akkor érdemes felülvizsgálni meglévő szokásaidat és megfontolni azok fokozatos átalakítását:

Ezeket a jeleket/tüneteket minél előbb, minél enyhébb megjelenési formában ismered fel, annál könnyebben elejét veheted egy komolyabb kibillenésnek.  Ha megjelenésük esetén nem vársz, nem halogatsz és nem söpröd szőnyeg alá a kisebb kellemetlenségeket mondván a barátnőd, a szomszédasszony, avagy a kolléga is hasonló nyavalyákkal kínlódik, ez már csak ilyen, hozzá kell szokni ezekhez a korod, a nemed, avagy az időjárás miatt, akkor még könnyen elejét tudod venni a további kellemetlenségek megjelenésének. Ekkor még egyszerűbb életmód változtatásokkal, az étkezésed megreformálásával, új szokások kialakításával gyorsan és egyszerűen formába hozhatod magadat.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva