Itt a nyár…..Hello Pitta szezon (4. rész)

Általános mindenki számára használható tippek a nyári szezonra

A figyelmünk elsődlegesen azon van nyáron, hogy a Pitta dosha az egyensúlyából ne billenjen ki. Ne forrósodjon túl, higgadt, nyugodt ugyanakkor energikus is legyen egyben. Korábbi bejegyzésemben már megosztottam azon főbb tüneteket, melyek jelzik számodra, ha kezd kibilleni, avagy már ki is billent a Pitta az egyensúlyából. (Ezt itt nézheted meg. )
Érdemes résen lenni, mert minél hamarabb észleled és kezdesz tenni ellene, annál kisebb energiaráfordítással tudod visszaállítani az egyensúlyi állapotot.

De tudod, fél szemedet mindig tartsd nyáron is a Vata doshán, mert mint az előző részben említettem a nyárnak, ha nem is elsődlegesen, de vannak Vata minőségei. Ezért figyelj nagyon oda a folyadék fogyasztásodra főleg nyáron, hogy hidratált maradj. Ne hanyagold el a relaxációt, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott, stabil tudj maradni.

Nézzünk hát egy-kér életmódra vonatkozó tanácsot:

Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy ezek egyszerű, bárki számára hasznos tanácsok, ha specifikusabb kifejezetten a Te számodra a legmegfelelőbb tanácsra vágysz, avagy már van valamilyen egészségügyi problémád, akkor célszerű személyre szabott programot összeállítani.

Nyáron általában a többségünk kissé kinyílik. Energikusabbak, felszabadultabbak vagyunk. Színes élettel teli a világ körülöttünk, ami természetesen hatással van ránk így a belső ritmusunkra is kihat. Így  nyaranta, mikor korán kel a nap, már hajnalban csivitelnek a madarak sokkal szívesebben bújik ki az ágyból jóval korábban az ember, mint egy sötét és hideg téli reggelen.

Nos a nyári időszak kitűnő alkalom lehet számodra, hogy kipróbáld milyen egy kicsit korábban ébredni és akár egy könnyű jógával, sétával, hajnali meditációval kezdeni a napot.

Reggeli rutin:

Reggel ébredés után pár percet még tölts el az ágyban Savasana pózban és csak figyeld meg a légzésedet, majd 3 dolgot nevezz meg amiért hálásnak érzed ma reggel magadat

Felkelés után, mikor már könnyítettél magadon gargalizálj egy kis meleg vízzel és végezd el a szokásos reggeli rutinodat (nyelvkaparás, olajrágás, arc lemosása hideg vízzel stb.)

Reggeli zuhany előtt olajozd át magadat kókuszolajjal (ez az olaj kifejezetten hűsítő hatású, nyáron használatos olaj). Az olajos masszázs jót tesz a bőrödnek és az idegrendszerednek is. Ha nincs időd akkor csak a talpadat masszírozd át vele. Ha tovább szeretnéd fokozni az olajozás pozitív hatását, használhatsz hozzá illó olajat is. A jázmin kifejezetten jó választás lehet Pitta szezonban. Reggelente érdemes egy kis rózsavízzel áttörölni az arcodat, mielőtt bekened. Napközben a hőségben szintén célszerű egy kis pumpás flakonban rózsavizet tartani magadnál és ha szükségét érzed azzal frissíteni fel kissé az arcodat a nagy forróságban. A rózsavíz egyébként este is jól jöhet egy kis szemborogatásra. /Légy óvatos, csak olyan rózsavizet használj, amiben nincsen alkohol vagy tartósítószer. /

Amikor csak lehetőséged van rá nyáron, napfelkeltekor tegyél egy 10-15 perces sétát és élvezd ahogy a kelő nap sugarai simogatják az arcodat.  Ez nagyon jó hatással van a Pitta dosha egyik aldoshájára a sadhaka pitta-ra (ő segíti többek között a vágyaink és céljaink megvalósítását, az idegek közötti kommunikációt, a tudatos gondolkozást, az érzelmek elfogadását).

Meditálj. Ez lehet mondjuk 5 perc elcsendesedés. Mikor semmi és senki nem zavar meg. A korareggeli időszak erre kitűnő. Próbáld ki legalább egyszer mindenképpen, hogy” rákapj az ízére”. Csendesítsd el az elmédet és csak élvezd a csendet. Végezhetsz természetesen sétáló meditációt is mondjuk egy a hajnali séta keretében. Használhatsz mantrákat is. Nyáron nagyszerű választás a Gayatri mantra. (Itt olvashatsz többet a mantráról, a szövegét is megtalálod.). Ha nincs időd sétálni, de van kerted, akkor csak pár percre mezítláb menj ki a hajnali kertbe és tegyél pár kört a még harmatos fűben. Istenien földel, ami mindenkinek jól jön a nyári tüzes és pörgős időszakban.

Öltözéked laza, szelős pamut, lenvászon esetleg selyem ruha legyen. Részesítsd előnyben a világos és pasztell színeket, mint a fehér, világos kék, rózsaszín, szürke, bézs. Ezek kitűnő választást jelentenek majd a nagy melegben és szikrázó napsütésben.

Bár fiatal koromban nem éreztem fontosnak és nem is nagyon ügyeltem rá, de ma már rendszeresen viselem és gyermekeimnek is javaslom a napszemüveget.  Esetleg próbáld ki a karimás szalma vagy egyéb kalap viselését, főleg a déli órákban, ha kint tartózkodnak a napon. Ez nem csak az arcbőrödet és a fejtetődet óvja az erős napsugaraktól, hanem még a hajadat is segít egészségesen tartani a nyári nagy melegben.

Este vagy amikor hazaérkezel, ha nem is zuhanyozol rögtön le de legalább moss hideg vízzel arcot és lábat is. Meglátod nagy frissítő érzés lesz!

Lefekvés előtt, zuhanyzás után szintén ajánlom az olajas önmasszázst. Ha reggel nem is volt rá időd, este próbáld meg beiktatni. Próbáld ki az ajurvédikus olajak közül a Brahmi olajat, mert segít kicsit lenyugodni ellazulni estére és hűsítő hatása is lesz rád. De a levendula illóolaj mindig Jolly Joker lehet.

Nyáron kicsit kitolhatod a lefekvés idejét, de próbálj meg lefeküdni 22-23 óra között. Próbálj már előtte egy órával ellazulni, olvasgatni, meditálni.

Próbáld ki, hogy a jobb oldaladon fekszel, mert ezzel megnyitod a bal orrjáratodat, amely az Ida nádihoz kapcsolódik. Ez az emberi testet behálózó energiacsatornák három legfontosabbikának egyike. Az Ida nádihoz pedig a hűsítő lunáris energia kapcsolódik.

Ez most lehet furcsán fog hangzani, de jó, ha tudod, hogy a túlzásba vitt szexualitás a Pitta doshát ingerli és könnyen kibillenti egyensúlyából. Szóval itt is célszerű a mértéket figyelembe venni.

Ha eljön a nyár, közeleg a strandszezon, így egyre több lelkesen sportoló ember tűnik fel a parkokban, utcákon. A mozgás, a sport nagyon egészséges! De azért légy óvatos. Próbálj, ha lehet a kora reggeli órákban mozogni, amikor még kellemes hűvös és friss a levegő. Kerüld a 11-15 óra közötti szabadtéri edzéseket. Mivel az edzés egy egyébként is meleg nyári napon csak tovább hevíti a testhőmérsékletedet, ezért célszerű figyelned az intenzitására is. Ne erőltesd, ne vidd túlzásba. Egy könnyed reggeli kocogás, vagy épp egy Ashtanga jóga esetleg egy könnyed flow jóga heti 1 vagy 2 Yin jógával kiegészítve tökéletes választás lehet számodra. Ne feledkezz meg testmozgás során a légzés fontosságáról semmiképpen. Az orrodon keresztül lélegezz ne a szádon át.

Ha már a jógát ajánlottam számodra az előbb, akkor adok pár tippet a gyakorláshoz.

Pitta időszakban (meg minden esetben, ha egyébként is Pitta alkat vagy) célszerű lecsendesítő, nyugtató, földelő ászanákat is beiktatni a jógagyakorlásodba. Figyelj arra, hogy ne erőltesd magad túl. Tartsd szem előtt a határaidra. Bánj a testeddel szeretettel és tisztelettel. Nem az a legfontosabb egy ászanában, hogy mennyire tudsz belemenni, sem az, hogy úgy nézzen ki, mint a könyvekben vagy a Youtube-on. Ne hasonlítsd magad másokhoz. Inkább egy flow jellegű, áramlós de könnyed gyakorlatsort végezz, mint egy túl statikus kitartottat.

A tűz központja a köldök körüli részen van, így használj olyan ászanákat ami erre a területre hat, finoman masszírozza azt. Ilyen ászanák  lehetnek többek között például:

  1. Mardzsari (macska) ászana
  2. Bhudzsangászana
  3. Navasana
  4. Maricsjászana

Flow jellegű gyakorlásnak tökéletes lehet mondjuk a Holdüdvözlet sor vagy a Földüdvözlet sor.

Soha ne feledkezz meg a jógagyakorlás közben a légzésről! Lélegezz! A gyakorlást pedig mindig legalább pár perc Savasanával zárd le. Tulajdon képen ez az esszenciája a jógagyakorlásnak. Ide, ehhez a pózhoz igyekszünk eljutni ászanáról ászanára haladva.

A sportolás után használhatsz egy csepp szantálfa vagy rózsa illóolajat az Adhipati marma pontodon (fejtető közepén van) illetve az Anja csakránál (két szemöldök közötti rész) valamint a köldöködön és a csuklókon. Ezek a hűsítő olajok segítik a sporttól felhevült testedet lehűteni. Nem mellesleg akár parfümként is használhatod őket, mert igazán finom az illatuk.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva