Mantra gyógyító ereje

Te is megtapasztaltad már a jóga óra eleji elcsendesedés során, hogy bár fogalmad nincs mit kántáltok, de valahogy kezdesz tőle fokozatosan ellazulni, megnyugodni? Velem megtörtént.

Mikor a Sivananda Központban kezdtem jógázni sok – sok évvel ezelőtt, nem tudtam még sokat a jóga hátteréről, csak az ászanákat ismertem. De egy alkalommal új oktatóhoz kerültem aki számomra szokatlan módon a relaxáció során elkezdett egy mantrát recitálni. És ekkor megtörtént velem a csoda. Én, aki addig nem nagyon tudtam, úgy istenigazából ellazulni, hirtelen minden feszültséget elengedve, földöntúli nyugalmat és békét éreztem. Na ez volt az a pont mikor elkezdtem mélyebben érdeklődni a jóga és az azt körülvevő világ iránt.

A mantra olyan, mint egy mag, amely mélyen benned van elültetve, gyökereit lenyújtja az élet forrásához, aztán még lejjebb, az egyetemes élethez. Az ágai, a lombja az égig nyúlnak, és amikor eljön az ideje, a tavasz érkeztével virágok ezrei nyílnak rajta.” (Osho)

A mantrázás tulajdonképpen meghatározott hangok, szótagok, szavak, mondatok ritmikus ismételgetése.

„Man” jelentése: gondolat, elme, a „tra” szótag jelentése: védelem, felszabadítás.

Így a mantra szót fordíthatnánk: védelmező gondolat hullámnak. Azaz a mantra egy olyan védelmi mező vagy pajzs, amely a mantrázó köré egy védelmi gyűrűt hoz létre.

A mantra egy finom rezgés. Gondolathullám.

A mantra valójában az elme megismerésének az eszköze. Mantrázással befolyásolhatjuk az elménk működését. Tulajdonképpen felszabadíthatjuk általa az elménket.  Ugyanis a mantra rezgetése során  az egyébként szétszórt elménket a mantrára összpontosít, így a negatív gondolataink hatása csökken.

A mantra meditációkat évezredeken használták az „elme fájdalmának” csökkentésére. A mantrázás nem csak a keleti társadalmak, vallások sajátja.  Az összes spirituális tradícióban, így az ősi magyar kultúrában is használtak hangokat, szótagokat, szent szavakat, imákat, azért – ahogy mesterem mondotta- hogy „az ember – mint egy hídon – átkeljen vele az illúzió mocsarán, és az élet túlpartja felé haladjon.”

Na jó, de honnan vannak a mantrák? Ki találta ezeket ki?

Az ajurvéda úgy tartja, hogy ezek a hangok az indiai risiknek (bölcsek) a meditációik során „jelentek” meg.

Úgy tartják a Beszéd az Univerzum női alapelve, Sakti. A szanszkrit ábécé betűi pedig a„mátrikák”, azaz az „anyácskák”.

A mantrák alapja a szanszkrit nyelv. A mantrák eseténben nem az a lényeges, hogy tudd pontosan mit is jelent a mantra szövege, a mantra varázsa és ereje a kiejtésben van, azaz a helyes kiejtésben.  Ugyanis a szanszkrit szavak rezgése azonos az általuk kifejezett dolgok rezgésével. A szanszkrit szavak rezgésének fontos energetikai hatásai vannak, ezért mantra recitálás során, fontos az adott hangok, szavak helyes kiejtése a megfelelő hatás érdekében. Nem szabad tehát lefordítani őket magyarra és úgy zengetni, mert elveszítik pont azon tulajdonságukat, ami miatt zengetjük őket.

Az mára tudományosan bizonyított tény, hogy a szanszkrit szavak kiejtésével, fontos változásokat idézhetünk elő az agyban.

A mantrák tanulása során tehát mindig figyelj az autentikus forrásra, mert több szájon át eltorzulhat az eredeti hangzása az adott mantrának.

 Ha mantrát tanulsz akkor mindaddig ismételgesd míg már tökéletesen el nem sajátítottad a kiejtését.

Gayatri Mantra:

oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ

tat savitur vareṇyaṃ

bhargo devasya dhīmahi

dhiyo yo naḥ pracodayāt

– Rigveda 3.62.10

Ez talán a napjainkban egyik legismertebb univerzális mantrája az emberiségnek. Ezt az ősi imát, amit a történelem során sok millió ember hívott már segítségül, a Rig-véda, az emberiség egyik legősibb írása őrzi. A Gayatri mantra magában hordozza a Védák örök igazságát és a védikus tanítások lényegét.

A Gayatri mantra egy ima a Naphoz, aki az életet tartja fent a Föld bolygón, egyúttal egy fohász minden érző lény megvilágosodásáért. Az ősi időkben a Gayatri mantra recitálása csak a kiválasztottak kiváltsága volt. Szájhagyomány útján szállt brahminról brahminra, A nők számára természetesen elérhetetlen, tiltott dolog volt.

Ez végeredményben egy kívánság teljesítő és tisztító mantra. A legfelsőbb Istenség hangbéli kiterjedése. Aki rendszeresen és hittel gyakorolja, azt a mantra megszabadítja: a betegségektől, minden bajt elhárít és minden vágyat teljesít.

Tekints úgy erre a mantrára mint egy varázsigére. Kántálása során az elmét hangolja, védi. Minden bajt elhárít, félelmet elűz, betegséget gyógyít, fizikai kötődéseket oldja, akár a téves énképet is.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva