Hogyan főzzünk szattvikusan

Mint korábban már beszéltünk róla a három gúna (kötőerő/minőség) folyamatos versenyben áll egymással, hogy melyikük képes a másik kettő fölé kerekedni. Ez egy dinamikus, állandó körforgása az életnek. Ez jól látható a minket körülvevő természet állandó változásában, avagy a saját életünk és testi lelki állapotunk folytonos alakulásában. Azzal segíthetünk magunkon a legtöbbet, ha a szattva minőségét erősítjük magunkban, mind az életmódunk, mind a táplálkozásunk során.

Több hozzám forduló tette fel azt a kérdést, hogy mégis mit tehet ennek érdekében?

Bizony, sok mindent tehetünk! Vizsgáljuk most meg a táplálkozást!

Én részemről mindig előnyben részesítem az otthon elkészített ételeket. Tudom sok fronton kell helyt állnunk nekünk nőknek, sok szerepet kell betöltenünk. Nehéz egyszerre minden téren megfelelni. Sokszor küszködünk e miatt akár lelkiismeret furdalással is. Ezzel én is napi szinten találkozok két gyermekes anyaként. Viszont ennek ellenére is azt javaslom, ha van rá reális lehetőséged próbáld meg saját magad elkészíteni a család eledelét legalább napi egy vagy két alkalommal.

Miért mondom ezt? Nos azért, mert az ajurvédában, mint már eddig is megtapasztalhattuk minden mindennel összefügg. Vagyis nem mindegy az étel elkészítésének módja sem. Teljesen más lesz az étel minősége, ha azt szeretettel telve készíti el egy édesanya a gyermekei számára, vagy egy idegen nagy tételben „lelketlenül”, mint munkahelyi feladatot letudja azt. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy soha ne menj étterembe, néha egy háziasszonynak is kell a lazítás, hogy kiszolgálják, hogy mások pakoljanak el és mosogassanak el helyette. De ne ez legyen a megszokott. Ez legyen inkább unikum.

Nézzük meg, ha úgy döntesz Te főzöl a családnak, annak milyen előnyei lehetnek, illetve hogyan láss neki, hogy a legtöbb előnyt hozd ki belőle?

A cél tehát az lenne az ételkészítésünk során, hogy a szattvikus minőséget emeljük, ezáltal az életünk harmonikusabb, a testünk energikusabb és egészségesebb legyen. Ha egészségügyi problémával küzdünk, akkor az egészség felé vezető utunk első lépcsőfoka lehet az, ha az ételkészítésünket kicsit megreformáljuk, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle a testi lelki egészségünk érdekében.

Viszont sok esetben merült fel problémaként a hozzám fordulók részéről, hogy nem olyan egyszerű ezt a dolgot megvalósítani, hiszen egy – egy családon belül az egyes emberek más – más doshával (testi/lelki alkattal) rendelkeznek, ráadásul más és más kibillenésekkel is küszködhetnek. Már pedig az egyes dosha kibillenésének visszafordítása során más és más diéta javasolt. Akkor most mégis mi a megoldás?

Nos ilyen esetben a megoldás a szattvikus konyha vezetése. Azaz ne abba ragadj bele, hogy valakinek a Vata doshája túl magas, míg a másiknak Kapha kibillenése van.

Ebben az esetben a megoldás, hogy a szattvikus minőségű alapanyagok arányát növeled főzés közben. A friss alapanyagokat válaszd, szemben a fagyasztott vagy konzerv alapanyagokkal szemben. (Igen sokszor olvastad már tőlem, hogy kerüld a fagyasztott ételeket. Ez arra is vonatkozik, hogy ne tedd el a maradékot a fagyasztóba, hanem próbálj annyit főzni, ami elfogy. A keleti felfogások (ajurvéda, kínai öt elem konyha) a fagyasztott termékeket halott ételeknek tekinti. Nincs bennük prána vagy csí, azaz az életenergia hiányzik belőlük.)

Ha a következő tanácsokat megfogadod és fokozatosan bevezeted az ételkészítés során, biztos lehetsz benne, hogy sok esetben már ezzel is visszatudod billenteni természetes módon, egyéb terápiák nélkül is a kisebb, még időben nyakon csípett kibillenéseket.

Ne feledd, az ajurvéda egyik legfontosabb tanítása a tudatosság. A főzés során szintén légy tudatos.

 1. Tekints úgy a konyhádra, mint egy „megszentelt” területre. Ez a te területed. Tartsd mindig tisztán!
 2. Vizsgáld át az edényeidet, a főző eszközeidet. Az egészségre ártalmasokat fokozatosan cseréld le. (pl. alumínium edények, műanyag tartók) Ez a téma megér egy külön bejegyzést majd.
 3. Figyelj a lelkiállapotodra, mikor belépsz a konyhádba és nekilátnál az étel készítésének. Hiszen a lelkiállapotod, kihatással lesz energetikailag az általad készített ételre. Mielőtt el kezdenél főzőcskézni adj magadnak pár percet, kicsit „földeld magadat” és csak utána vágj neki a munkának.
 • Főzés előtt mondj el egy rövid áldást/imát/mantrát. Képzeld el, hogy a szereteted beleáramlik az általad készített ételbe és egészséget, jó létet hoz az általad szeretett emberek számára, akik azt elfogyasztják. (ha bármikor a főzés során kibillennél ebből a békés és szeretetteljes állapotból állj meg kicsit és mondj el egy mantrát/imát, hogy visszahozd magad a múltbéli problémákból, avagy a jövőtől való félelmeidből a jelen pillanatba.)
 • Kapcsold ki a Tv-t, ne hallgass híreket. A mobilodat szintén ne vidd magaddal a konyhába.
 • A készített ételnek szenteld a teljes figyelmedet.
 • Készíts elő mindent mielőtt neki kezdenél a főzésnek. Kezd a főzést az előkészületekkel. Aprítsd fel, szeleteld fel a hozzávalókat, készítsd elő a fűszereket.
 • Használd az étel készítése közben a kezeidet amilyen gyakran csak lehetőséged van rá. Ha teljes figyelemmel tevékenykedsz (ezért is kértem, hogy kapcsold ki a figyelmet elterelő médiumokat főzés közben) egy idő után érezni fogod az egyes hozzávalók energiáját, ráadásul a Te gyógyító energiád, szereteted szintén a kezeiden keresztül bele kerül az általad így elkészített ételbe, emelve ezzel az azt elfogyasztok energiaszintjét, jó létét. (Gondolj vissza a múl századbeli gazdasszonyokra, akik minden erejüket, szeretetüket beleadták a család kenyerébe, annak dagasztása során.)
 • A fűszerezés során is a kezeidet, ujjaidat használd. Lassan kialakul majd a megérzésed, hogy mikor mennyi fűszerre van szükséged. Hallgass a belső hangodra a megérzésedre.
 • Légy kreatív! Ne kövesd szó szerint a recepteket. Tekintsd a receptet csak egy kiindulási alapnak. Alakítsd át a kedved és az intuíciód szerint. Ne ragaszkodj más elképzeléséhez, ne azt kövesd szó szerint. Járd a saját utadat.
 • Tervezd meg előre a heti menüt. Ehhez ragaszkodj, de ezen belül legyél kreatív, hagyd a Vata doshád szárnyalni.
 • Válassz olyan elkészítési módokat, amik növelik az étel szattvikus minőségét. (Párold, főzd lassú tűzön, süsd sütőben, ahelyett, hogy bő olajban sütnéd ki az ételt.)

Vedd figyelembe, ha a családból valaki erős, avagy komplex több doshát is érintő kibillenéssel küszködik, ne egyedül próbáld megoldani a problémát. Ilyen esetekben célszerű egy képzett terapeuta megkeresése a megfelelő terápia kialakítása érdekében.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva