Ébredés

Az Ajurvéda nagy hangsúlyt fektet a helyes napirend kialakítására. Ennek meghatározó része a  dinacharya, azaz a helyes reggeli rutin. Általában mindannyiunknak kialakult már az ébredés utáni rituáléja. Nos ezt érdemes olykor felülvizsgálni az egészségünk megőrzése és jólétünk helyreállítása érdekében.

Te, hogy ébredsz reggelente? Mi az első dolog, amit megteszel?

 Legtöbbünk most azt válaszolja, hát kinyomom az ébresztőórát (jobb esetben), vagy kicsit még szundira rakom és 10 perc múlva újra csöng (ez kissé rosszabb megoldás, de legyünk őszinték nincs olyan, aki ezt ne játszaná olykor, olykor el!).

 Aztán ha már megébredtünk, a többség akár rögtön még az ágyból az email-jeit kezdi böngészni, a napi teendők listáját, vagy a közösségi oldalakon kezd el szörfölni.

Az ajurvéda egyik legfontosabb, az egész napot meghatározó tanítása a tudatosság!

Kezd a napot tudatosan!

Ugyanis az ahogyan fölébredsz reggelente fizikai, pszichés és energetikai hatással van rád! Ébredésed az egész napodra hatással lesz! Ha nyugodtan, békésen kelsz fel, elég időt hagyva magadra, nem kapkodsz, nem rohansz, van időd megélni a pillanatot sokkal kiegyensúlyozottabb lesz a napod, mintha késve kelsz és kapkodva vágsz neki az új napnak.

„ ATMA TATTVA AVALÓKANAM”

Azaz, a tanú tudatosságával figyelj az ébredésedre, az alvásból az ébrenlétbe történő átmenet időszakára!

Ébredés során tudatosan figyelj az érzetekre, a lepedő érintésére, a hálószobába beszűrődő fényekre, a természet hangjaira, érzésekre, illatokra.

Mielőtt kiugranál az ágyból és bele vágnál az aznapi teendők elvégzésébe, adj egy kis időt magadnak. Hagyd lehunyva a szemeidet és kicsit vidd a figyelmedet a szívedre, lelked otthonára, vagy ha nagyon racionális vagy akkor a harmadik szem csakrához (két szemöldök közötti pont). Csak tartsd ott a figyelmedet kicsit, ne gondolj semmire, engedj el minden elvárást és csak töltekezz! Élvezd a város ébredése előtti csend és béke pillanatát egy két perc erejéig!

Hidd el érezni fogod a különbséget már pár hét gyakorlás után. Nem mindegy ugyan is, hogy milyen az elménk első „élménye”.

Szattvikus: azaz békés, nyugodt, a természettel összhangban történő ébredés, ahol van időd magadra.

Rajastikus: azaz első gondolatod egyből az email-ek  és a közösségi oldalak ellenőrzése, majd a rohanás és kapkodás jellemzi a reggeledet.

Tamasztikus: mikor az ébresztő órával játszadozol és újra és újra 10 percekre visszaalszol, míg végre fáradtan kikecmeregsz az ágyból.

Tipp:

Ha a domináns doshád a Vata, akkor számodra a lassú ébredés a tökéletes választás.

Ha Pitta vagy, akkor Te általában magadtól ébredsz.

Kapha, szeret sokat aludni, hosszan lustálkodni az ágyban mielőtt kimászik onnan. Ő az, aki előszeretettel akár egy órán át is szundi ébresztést használ. Nos számára a legjobb napindítás az lesz, ha elfelejt a szundit és korán 6 óra előtt kel fel.

Tanács:

Hétvégén, vagy szabadságod idején (hogy ne éld meg stresszként a dolgot) próbáld ki, hogy nem használsz ébresztő órát és este megbeszéled magaddal mikor szeretnél felkelni. Vizualizáld és rögzítsd az elmédben az időpontot. Kis gyakorlás után így simán eljutsz oda, hogy nincs szükség a reggeli ébresztőórára, hanem magadtól pattan fel a szemed a kitűzött időpontban!

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva