Az ételek minősége a gúnák tükrében

Az anyatermészet csodálatos és sokarcú. Ha odafigyelsz megtalálod benne a három minőséget, a három gúnát. Olykor csodás, lélegzetelállító arcát mutatja felénk egy ragyogó napfelkelte, egy békés madárcsicsergéses hajnal képében , míg máskor robbanékony és heves, óriási viharokat, tornádókat szítva. Míg megint máskor nehézkes és sűrű, mint a gomolygó köd vagy a napokig tartó monszun esőzés. Láthatjuk tehát hogy a szeszélyes anyatermészet egy – egy arca mögött egy- egy gúna ismerhető fel. Hol a sattva, hol a rajas, hol a tamasz kerekedik felül hármasuk örök versengése közben. .

Mint már korábban említettem ezek a minőségek nem csak a természetben vannak jelen, hanem mindenben és mindenkiben. Így benned is és bennem is. Gondolj csak bele! Megszülettünk, élünk és egyszer elmegyünk. Ez az élet körforgása, ezt a körforgást testesíti meg a 3 gúna folytonos versengése, egymás fölé kerekedése.

Az élet körforgásában a minőségek közül a szattva képviseli a teremtést, a rajas a fenttartást és előre haladást, míg a tamasz a leépülést és halált.

Napjainkban a gúnák-at segítségül hívhatjuk az ételek, a gyógynövények minősítésére. Segítségükkel behatárolhatjuk merre haladjunk a céljain elérése érdekében.

A szattvikus ételek harmóniát és egyensúlyt teremtenek az életünkben, egészségünkben. (Figyeltél?! Ételt írtam és nem élelmiszert. Az élelmi-szer sajnos legtöbb esetben már a természettől elrugaszkodott mesterséges dolog, többszörösen feldolgozva, ízfokozókkal, mesterséges adalékanyagokkal, tartósítószerekkel, színezékekkel tele pakolva. Ez már nem élelem, nem táplálék. Ez már nem fogja táplálni a testedet, helyette toxinok tömkelegét juttatja a szervezetedbe! Ha boltban vásárolsz olvasd el a címkéket. Ha túl sok az összetevő, tedd vissza, ha nem ismered az összetevőt, vagy ki sem tudod betűzni azt, akkor tedd vissza! Az egészséges étel egyszerű. Nem áll sok összetevőből! Ehhez mindig ragaszkodj!)

Szattvikusnak tekinthetjük a legtöbb friss gyümölcsöt, zöldséget (egy két kivételtől eltekintve), a hüvelyesek többségét, a teljes értékű gabonákat és a csonthéjasokat. Azonban egy étel minőségére az elkészítési módja szintén befolyással van. Például a zöldségek többsége szattvikus, azonban, ha nyersen fogyasztjuk, akkor inkább rajastikus hatással lesz a testünkre és az elménkre

Azt szeretném hangsúlyozni, hogy minden esetben friss (nem fagyasztott), vegyszermentes, GMO mentes, lehetőség szerint hazai termékek fogyasztását javasolom.

A felsorolás nem teljeskörű!

Szattvikus ételek:

A szattvikus ételek energiát adnak neked. Gondolj csak arra milyen kellemes étkezés után energiával feltöltődötten folytatni a napot, a helyett, hogy nehézkesnek éreznéd magadat és szükségét éreznéd az ebéd utáni alvásnak. Ha szattvikus ételeket eszel, megfelelő módon, nyugalomban és békében szeretettel elkészítve az növeli benned a szattva minőséget, ez meg fog látszani a mentális és a fizikai állapotodon is. A célod az legyen, hogy szép lassan növeld a szattvikus ételek csoportjában található ételek arányát az étkezéseid során.

Gyümölcsök:

alma, birsalma, körte, őszibarack, nektarin, sárga barack, szilva, aszalt szilva, magos szőlő, mazsola, dinnye, eper, málna, szeder, áfonya, friss datolya, friss füge, sárkány gyümölcs, starfruit, édes mandarin, gránátalma, ananász, mangó, narancs, grapefruit, kiwi, lychee, kiwi, sárkány gyümölcs

Zöldségek: spárga, articsóka, sárgarépa, fehér répa, pasztinák, zeller gumó, angol szár zeller, karalábé, cékla, bok choy, brokkoli, karfiol, kelbimbó, fehér káposzta, lila káposzta, kel káposzta, kínai kel, spenót, sóska, leveles zöldek, zöld bab, cukorborsó, cukkini, sárga cukkini, főző tök, uborka, édeskömény gumó, daikon retek, yam gyökér, bojtorján gyökér, okra, kukorica, bambusz rügy

Hüvelyesek: adzuki bab, fekete bab, fekete szemű bab (black eyed peas), disznó bab (board bean), barna lencse, szójabab (edamame beans), lóbab (fava bean), zöld lencse, lima bab, mungó bab, friss zöld borsó, felezett mungó bab, felezett borsó

Csonthéjasok: mandula, brazil dió, kesudió főzve, gesztenye, kókuszdió, földi mogyoró, makadámdió, fenyőmag, dió, pekándió, pisztácia, tahini, földi mandula (tiger nut)

Olajak: oliva olaj, szezám olaj, mandula olaj, mustármag olaj, kókuszolaj, lenmagolaj, makadámdió olaj, ghee

Teljes értékű gabonák: amaránt, árpa, jó minőségű lehetőleg organikus rizs (pl. basmati, jasmin, kerekszemű stb), hajdina, köles, zab, quinoa, teff, kukorica, alkor, kamut, rozs, , búza

Édesítő szerek: méz, juhar szirup, nyers nádcukor, datolyaszirup

Fűszerek: ánizs, bazsalikom, fekete bors, barna mustármag, kardamom, , karobpor, fahéj, rómaikömény, koriander levél, koriander mag, kapor, gyömbér, menta, citromfű, indiai citromfű, szezám mag, kurkuma, vanília

Tejtermékek: nyers tehéntej, friss rizstej, friss mandulatej

Egyéb: friss kókuszvíz, levendula szirom, rózsaszirom, wasabi,

Rajastikus ételek:

A rajastikus ételek többnyire izgatóan hatnak az elmédre és a testedre ezzel fokozva a szervezet stressz szintjét. Míg az étkezések során nem kerülnek túlsúlyba a rajastikus ételek nincs semmi gond velük. Azonban, ha az arányuk túl magassá válik, akkor bizony keringési és idegrendszeri problémákat okozhatnak hosszútávon.  Ide tartoznak többnyire a Pitta csökkentő diéta alkalmából kerülendőnek tanácsolt dolgok. Csak úgy mint a kapkodva történő étkezési mód is rajastikussá teheti az ételek hatását.

Gyümölcsök: szárított datolya, citom, lime, papaja, gyümölcslevek (ha nem frissen készülnek)

Zöldségek padlizsán, hagymák, Californiai paprika, kápia paprika, burgonya, tengeri hínár (pl. wakame), paradicsom, csírák

Hüvelyesek: vesebab, pinto bab, vörös lencse

Csonthéjasok: amerikai mogyoró

Magok: napraforgó mag, kendermag, csírák

olajak: avokádó olaj, kender olaj, napraforgó olaj, mogyoró olaj

Tejtermékek: friss sajtok, túró, tejföl, joghurt, tojás, fermentált termékek

egyéb: só, ecet, miso, olajbogyó, fagylalt, jégkrém, melasz, dobozos rizs/mandula/zabtej, kávé, kakaó, csokoládé, koffein tartalmú teák, koffein mentes kávé

fűszerek: asafoetida/hing, cayenne bors, chili, görögszéna, fokhagyma, minden túlzásba vitt fűszerezés

Teljes értékű gabonák: előfőzött gabonák (pl. a zacskós gyors rizs)

Hasznos információ:

A hagymák (vörös, lila, póré, mogyoró, főző, újhagyma stb) és a fokhagyma rajastikus sőt egyes nézetek szerint tamasztikus ételnek számítanak egyes ajurvedikus irányzatokon belül.
A fokhagyma alapvetően gyógynövénynek minősült az ősi Indiában és a szexuális vágy fokozására használták, különösen a Vata alkatok esetében.  Az ajurvéda Vaták esetében módjával ugyan de ajánlja a fogyasztásukat erőt adó, de mégis földelő hatásuk miatt, hisz erre egy Vatanak szüksége lehet. Kapha esetén mivel a hagyma melegítő energetikai hatással bír, kis mennyiség fogyasztása szintén jól tolerálható. Azonban a Pitta alkatoknak és azoknak, akik Pitta típusú betegségekkel küzdenek nem ajánlott a fogyasztásuk. Mint gyógynövény, terápiásan, adott alkat igényeinek megfelelően célszerű egy – egy betegség kezelésére alkalmazni, mivel vírus ölő, gombaölő, antibakteriális hatása van, támogatja az immunrendszert. De sok jó tulajdonsága ellenére is óvatosan kell bánni vele, mert túl ingerelheti az idegrendszert, agressziót, indulatot szíthat vagy épp közönyt, tompultságot okozhat, annak függvényében hogy az egyénben a tűz avagy a föld elem van -e már alapból is túlsúlyban.

Tamasztikus ételek

A tamasztikus ételeknek van egy szedatív hatása mind a testre mind az elmére nézve. Ide az ajurvéda szerint többnyire a nem tiszta (vegyszeres), fagyasztott, állott, túlérett, halott ételek tartoznak, amik nehézkessé, letargikussá teszik az embert mind fizikálisan, mentálisan, érzelmileg. Aki túl nagyarányban fogyaszt ilyen ételeket azt negatív gondolatok kerítik hatalmukba, motiválatlan, unott lesz. Azonban a Vata típusnak a Kaphasító, földelő tulajdonságuk miatt javasolt időnként a fogyasztásuk

Gyümölcs: túl érett gyümölcsök, banán

Zöldségek: gomba, sütőtök

Gabonák: finomított gabonák, a túl régóta előre csomagolt gabonák, a nem frissen készített szárított tészták

Hüvelyesek: minden konzerv hüvelyes, csicseriborsó

Magok: chia mag

Egyéb: alkohol, húsok, mesterséges édesítők, előre gyártott szószok, rántott dolgok, bő olajban sütött dolgok, maradék, fagyasztott étel, margarin, tartósított termékek, szintetikus adalékanyagokkal készült ételek, filteres teák, füstölt termékek, mikróban melegített ételek, üdítőitalok

.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva