A mudra titkai

A mudrákat évezredek óta használják a prána (életenergia) áramlásának irányítására. Ahogyan a fizikai testnek, úgy a finom (éter) testnek is megvan a saját ideg és csatorna hálózata, ahol a Prána (életenergia) áramlik, kering. Az étertest energiavezetékeit, csatornáit a jóga rendszerében Nádinak hívjuk. 

Bizonyos kéztartások (mudrák) segítenek abban, hogy ezeket a csatornákat megtisztítsuk mind a fizikai, mind az érzelmi blokkoktól azáltal, hogy a mudra segítségével hatást gyakorolunk a Prána, nádikban történő áramlására. Ráadásul a mudra a kozmikus energia bevonzásával felébreszti a szunnyadó, inaktív agysejtjeinket, ezáltal új szinapszisok alakulnak ki az egyes idegsejtek között.

A kéz egyes területei és az agy egyes területei között ugyanis kapcsolat van. Ha ezeket ismerjük, az egyes kéztartásokkal mágneses, elektromos és elektromágneses áramköröket tudunk létrehozni a testünkben, ezzel hatást gyakorolva agyunk működésére. Képesek vagyunk tehát a mudrák gyakorlásával is az agyunk újra programozására, ezáltal felülírni tudatalatti negatív programjainkat, eltörölni érzelmi blokkjainkat így segítve fizikai, mentális és pszichés gyógyulásunkat.

Természetesen erre nem csak a mudrák gyakorlása által vagyunk képesek . A napjainkban a nyugati világban is órás népszerűségnek örvendő meditáció, szintén nagy segítségünkre lehet ezen a téren. Számtalan kortárs „guru” ma már tudományos bizonyítékokat is szolgáltat erre. Tehát újra felfedezték és tudományosan alátámasztották azt a tudást, amit az ájurvéda már több mint 5000 éve sikeresen alkalmaz a gyógyítás területén. pl. ilyen az egyik nagy kedvencem Dr. Joe Dispenza is

Egy- egy mudra kitartása képes aktiválni a szerveink, szervrendszereink megfelelő működését, oldva a nádikban keletkezett energia blokkokat. Így sok esetben ezzel azonnali megkönnyebbülést idézve elő számos tünet, betegség esetén. Tartós, napi szintű gyakorlásukkal, pedig egyes betegségeket képesek vagyunk visszafordítani, ezáltal véglegesen gyógyulást elérni.

Azonban ha testileg lelkileg gyógyulni szeretnénk, vagy csak egyszerűen megőrizni a jól létünket ne felejtsük el odafigyelni a gondolatainkra!

Nem elég ugyanis meditálni, mudrákat és mantrákat alkalmazni, ászanákat gyakorolni, ha mind e közben a nap fennmaradó részében negatívan gondolkozunk és panaszkodunk! Tudod, ahová a figyelmedet viszed, oda megy az energia táplálva, erősítve az adott dolgot!

Talán érdemes párszor átolvasni és elmorfondírozni Neville Goddard szerintem ideillő gondolatával (főleg a Pitták számára):

“A kudarcod abban gyökerezik, hogy nem érzed természetesnek, amit elképzelsz magadról. Nem számít mire vágysz, hogy milyen hűen és bölcsen követed a Törvényt, ha nem érzed természetesnek, ami lenni akarsz.”

Ezt mondja el kicsit más szavakkal nekünk Késmárki László is:

„A gondolat (megerősítés) mindig felülír bármely szót (mantra) vagy tettet (mudra)!” 

Ha tovább szeretnénk erősíteni a mudra hatását azon túl hogy ügyelünk a gondolatainkra, célszerű a kitartása közben ászanázni, mantrázni, mantra meditációt, vagy egyéb meditációt végezni.

Meditáció során az egyik leggyakrabban használt mudra a Jnana vagy más néven Chin mudra. Segíti a finom energia áramlását, segíti a meditatív állapot elérését. (Egyik szeretett oktatóm, úgy fogalmazott, hogy ez a mudra nem más mint a „leszarom” mudra, azaz ha stressz ér akkor ez mindig kéznél van, ne legyek lusta használni.)

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva