Lótusz mudra

A lótuszvirág a keleti kultúrában a tisztaságot, szeretetet, a személyiség fejlődését szimbolizálja. Arra tanítja az embert, hogy a külvilág negatív hatásai ellenére is kivirágoztathatja pozitív személyiségét.

A lótuszról:
E nemes virág jellemzi a tökéletes ember lelkét,
mivel a mocskos iszapból emelkedik a magasba,
és ott a napfényben tárja ki szeplőtlen tisztaságát
a legyőzött sötétségtől megszabadulva.

Csou Tun-ji (1017-1073)

A Lotus (Padma) mudra egy Hasta azaz, kéz mudra, azon belül pedig kétkezes mudra. A tisztaságot, az életörömet, a megnyílást, a befogadást szimbolizálja. A szív energetikai központjához, azaz a szívcsakrához (Anahata csakra) kapcsolódik. A mudra segít megnyitni a szív terét, ezáltal megnyílnunk, befogadóbbá, elfogadóbbá válnunk. Őszintébb kommunikációt folytatnunk mind önmagunkkal, mind a környezetünkkel. Segítségül hívhatjuk akkor is ha rossz, számunkra ártalmas szokásainkkal akarunk felhagyni, ha az önmagunk iránti elfogadásunkat, szeretetünket kívánjuk fejleszteni. (Hiszen, ha magunkkal szemben nem tudunk toleránsak, megbocsátóak, elfogadóak lenni, ha nem vagyunk képesek az önmagunk szeretetére, úgy a másokhoz való kapcsolódásunk is sérül.)

Számtalan kihívás, nehézség ér minket az életünk során, ilyen esetekben szintén jól alkalmazható ez a mudra. Ne feledjük, sokszor a legnagyobb tanulságok, a legnagyobb nehézségek során születnek. A korábbi gyengeségeink a terhek hatása alatt olyan erővé alakulhatnak át, amiről nem is tudtuk, hogy a birtokában vagyunk. Ezt szimbolizálja ez a mudra is, a minden akadály és nehézség ellenére a mocsaras vízből is csodás szirmokat bontó és a ragyogó napfény fele törekvő lótuszvirág. A maga egyszerű gyönyörűségében, pompájában élvezi a nap melengető sugarait, nem törődve az őt körülvevő környezet nyers valóságával.

Ezt a mudrát nem csak meditáció során érdemes gyakorolni, hanem az egyes jóga pózok kitartása során is. Én előszeretettel használom például Vriksasana során a szívközpontom előtt vagy a korona csakra fölött kitartva. Női jógafoglalkozások során azt is meg szoktuk figyelni, ki milyen lótusz mudrát érez közel magához az adott pillanatban: nyitott vagy zárt a mudrája esetleg váltakozó, illetve hol érzi szükségét a mudra felvételének.

A mudra megtartása során használhatunk vizualizációs technikákat és megerősítő mondatokat, sankalpát is.

Mudra felvétele:

 • helyezkedj el egy kényelmes ülésben. (pl. Siddhasana,  Vajrasana)
 • hunyd le a szemedet és vegyél pár mély lélegzetet
 • érintsd össze a tenyeredet Anjali/Namasté (Imatartásba) mudrába.
 • majd kezd el távolítani egymástól úgy a tenyereket, hogy az ujjak hegye és a tenyérgyökök továbbra is összeérve maradnak. Képzeld azt, hogy egy kis pillangót tartasz a tenyereid között, vigyázva, hogy baja ne essék. Ez a zárt Lótusz mudra.
 • Innen lassan kezd el megnyitni a lótuszvirágodat. Úgy, hogy a tenyérgyökök valamint a kis és hüvelykujjak továbbra is összeérintve maradnak. A többi ujj viszont szétválik egy szirmot bontó virágot formálva.
 • Tisztítsd meg az elmédet a gondolatoktól és magadban zengesd el az AUM mantrát párszor. Maradj benne a mudrában min 2 percig. ( Fokozatosan növelheted az időtartamot akár 15 percig is.)

Variációk:

 1. Gyakorolhatod állva Tadasanaban vagy Vrksasanaban
 2. Gyakorolhatod széken ülve: a gerinced egyenes legyen, ne keresztezd a lábaidat, hanem egymás mellett legyenek a talajon.
 3. Gyakorolhatjuk légzésfókuszban is a mudránkat. Ilyenkor belégzéssel megnyitjuk és vagy a homlokunk elé az Anja csakrához vagy a fejünk fölé hozzuk a mudrát, mint egy szimbolizálva ezzel a fény felé fordulásunkat. Majd kilégzéssel zárjuk a mudrát és visszahozzuk a mellkasunk elé Namasté tartásba a kezeinket. Ezt a mozdulatsort végezzük el 7-8 alkalommal.

Hatásai:

 • energiát ad
 • segít a szereteted kimutatásában és a feléd irányuló szeretet elfogadásában
 • segít a negatív gondolatok és érzések elengedésében
 • segít az elfogadásban, a helyzeted/körülményeid elfogadásában, a körülötted lévő szép dolgok meglátásában/felismerésében
 • megnyitja a szívcsakrát és segíti a  hozzá való kapcsolódást
 • segíti az őszintébb kommunikációt
 • segíti az önszeretet kialakítását
 • segít a hála érzését fejleszteni
 • segít pozitívnek maradni a nehézségek ellenére is
 • segít a harag, gyűlölet kipucolásában
 • segít megnyitni a szívedet, hogy elengedd azt, ami már elmúlt, ami már nem szolgál téged, hogy befogadhasd az újat, azt ami jön
 • segít jobb emberré válnod

Megerősítések a mudrához:

Megnyílok az Univerzumnak. Megnyílok a minden teremtett emberi lényben benne élő jónak és megnyitom a szívem Istennek, hogy a legnagyobb áldásban részesülhessek.

Megnyitom a szívemet és a lelkemet a Nap, a szépség és jóság energiája előtt. Elfogadom az Univerzum végtelen szeretetét. Örömmel és elfogadással töltekezem.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva