Miért a lótuszt választottam szimbólumnak?

Tény, hogy a lótuszvirág (szanszkrit nyelven: Nalíni) szemet gyönyörködtető üde látvány, de azért ennél jóval több. Egy szimbólum, már ősidők óta. Szimbóluma többek között a tisztaságnak, finomságnak, (újjá)születésnek, a lélek fejlődésének, öngyógyításnak, regenerálódásnak., termékenységnek, sőt magának az életnek. Úgy is szokták jellemezni, mint a női energia, a női teremtőerő szimbóluma, a női szépség megtestesítője. Mit tudhat ez a kis növény, amiért ekkora hírnévre tett szert? A lótusz nem a legkedvezőbb körülmények között -a sáros iszapos vízben él- de nyomorúságos körülményei ellenére gyönyörű szirmokat bont minden reggel és egész nap tündököl a nap fénye felé, majd esténként gyökerei segítségével ismét alámerül a zavaros, piszkos vízbe, hogy aztán másnap ismét szirmot bontson és teljes pompájában tündököljön míg a nap le nem bukik a horizont alá. Ez a ciklikus újjászületési képessége már az ókori népeket is lenyűgözte.

Az egyiptomi kultúrában a lótusz a nap újjászületését, a buddhizmusban az új kezdetet, újrakezdést, tisztaságot, míg a hinduizmusban a szépséget, a jólétet és az örökkévalóságot szimbolizálja. A buddhista filozófia szerint a lótusz az embert szimbolizálja, az isteni felé vezető úton.

Mire taníthat minket meg a lótuszvirág?

  1. Lásd, hogy a lótusz még a legrosszabb körülmények között is virágzik!
  2. Nem néz soha vissza, csak előre tekint.
  3. Az új kezdetet, valami új kezdetét, az élni akarást szimbolizálja.
  4. Emlékeztet minket arra, hogy van értelme a küzdelemnek, a kitartás meghozza a gyümölcsét.
  5. Törekedj arra, hogy megvalósítsd, életed, az itt léted valós célját, törekedj arra, hogy a mindennapi élet banális történései, problémái, ne térítsenek le utadról, hogy emberként a lótuszvirághoz hasonlóan szirmokat bonthass és sugározd belső fényedet a külső környezeted felé.
  6. Hozd egyensúlyba a tested, elméd és a lelked. Maradj érintetlen a mindennapi élet gondjaitól, ahogy a lótusz virág is érintetlen az őt körülvevő körülményektől, csak a fényre koncentrál.

A lótuszvirág jól szimbolizálja tehát a jogik vagy joginik eszményképét, azt az embert, aki úgy él a világban, hogy nem bonyolódik abba bele, tudja, hogy ő teremti gondolataival a világát.

„ Aki úgy cselekszik, hogy minden tettét Brahmannak ajánlja fel elhagyva a ragaszkodást, azt bűn nem szennyezi, mint ahogy a víz sem szennyezi be a lótuszlevelet.”

Bhagavad Gítá 5.10

A víz a ragaszkodást jelképezi, a virág pedig ennek leküzdését.

Rózsaszín lótuszvirág (szanszkrit neve: padma):

A rózsaszín lótuszvirág magába foglalja a fehér lótusz tisztaságát és teljességét, valamint a piros lótuszban rejlő erőt, szenvedélyt. Laksmi, aki a jó szerencse, bőség (anyagi, egészség) istennője egy teljesen kinyílt rózsaszín lótusz közepében ül jobb kezében egy lótuszvirágot tartva.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva