Tél ajurvédikus megközelítésban

Az ájurvéda a világ egyik legősibb gyógyító rendszere, amely az öt elemen, valamint a három dosha kapcsolódásán alapul. Mind három dosha hatással van a testi – lelki egészségünkre. Hogy kissé bonyolítsuk a helyzetet az egyes évszakok, szintén egy – egy dosha fennhatósága alatt állnak. Ahogy haladunk előre az időben és egyre mélyebben elmerülünk a tél világában – búcsút intve az ősz és koratél jellemző minőségét képviselő Vata doshának megérkezünk a tél és koratavasz időszakát képviselő kapha doshához. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ilyenkor dominánsabbá válhatnak az erre a doshára jellemző minőségek, testi-lelki érzetek. Így nem véletlen, hogy a tél és a kora tavasz a megfázások, náthás megbetegségek számára kedvező időszak, ekkor várható a szokásos éves influenzajárvány belobbanása is.  Ráadásul tapasztalhatjuk, azt is, hogy ha nem figyelünk oda, akkor bizony jó pár kiló észrevétlenül felkúszik ránk ez időtájt. 

Azt tudnod kell, hogy még abban az esetben is, ha a kapha nem tartozik az alkatod fő doshái közé, a rá jellemző minőségek kisebb nagyobb mértékben benned is jelen vannak. Melyek ezek a kapha minőségek? A nehéz, sűrű, hideg, nedves, puha stb.
A egészségünk megőrzéséhez mind három dosha megfelelő arányú, kiegyenlített jelenlétére van szükség. Hiszen a kapha dosha által nyújtott vázszerkezetünk (csontok, izmok, zsírszövetek) nélkül a Vata nem lenne képes a mozgásra, míg a Pitta az átalakításra. Hogy jól érezd magadat a bőrödben mind három doshának az egyensúlyát fenn kell tartanod. Nos ilyenkor kell különösen odafigyelni az olyan külső behatásokra is, mint például az adott évszak.

Dr. Vasant Lad szerint: Télen az ég gyakran szürke és felhős, az idő hideg, nedves, nyirkos és az élet még a nagyvárosokban is lelassul kissé. Isten hozott Kapha szezon! Ha egyensúlyban van a Kapha: akkor tartást, erőt, stabilitást ad mind a testnek mind az elmének. Ez a finom energia felelős az ízületek olajozottságáért, a bőr hidratáltságáért, valamint az immunitásunk fenntartásáért. Azonban, ha túlsúlyba kerül, lomhává, nehézkessé válunk, kigömbölyödünk, valamint nyákosodással járó betegségek üthetik fel a fejüket. Esetleg olyan negatív érzések kerítenek bennünket hatalmukba, mint az irigység, kapzsiság, mohóság, túlzott ragaszkodás, függőség. 

Nos, mint látjuk nem árt, ha tudjuk a domináns doshánkat most, hogy a tél itt van a nyakunkon, mert így jobban tudunk alkalmazkodni, a megváltozott körülményekhez, hogy testi lelki egyensúlyunkat fentartsuk. (dosha teszt)

Azt tudjuk, hogy az ajurvédában központi szerepe van a jó emésztésnek. Majdnem minden betegséget végső soron a nem megfelelő emésztésre vezethetünk vissza. Hiszen, ha jó az emésztésünk, akkor az immunrendszerünk is kiválóan tud működni. Egyébként, ha megfigyeljük nem csak az ajurvéda, hanem az ősi magyar kultúra is nagy hangsúlyt fektetett télen a melegítő ételek és fűszerek használatára. Tél idején tehát tanácsos a meleg italok fogyasztása, mert a hideg italok „ingerlik”a kapha és vata minőséget.  (bár nem győzöm hangsúlyozni, hogy nyáron sem ajánlott a hideg italok fogyasztása, maximum a szobahőmérsékletűeké.) Használjunk emésztést segítő fűszereket (mint a gyömbér, római kömény, kurkuma, édeskömény, koriander, kardamom vagy éppen a fahéj), amik egyben az immunrendszer támogatására is kiválóan alkalmazhatóak. Nem egy közülük baktérium, vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik, ami kifejezetten hasznossá teszi őket vírusos időszakokban.

Mit tegyünk, hogy megőrizzük test lelki egyensúlyunkat a téli időszakban?

Az egyes doshák szükséglete alapvetően más nincs ez máshogy a kapha minőség dominanciáját magán viselő téli időszakban sem. Minden egyes doshára más és más minőségek hatnak kedvezően, avagy éppen kedvezőtlenül. A Vata típusok például nehezen tolerálják a hideget, fázósak, így nehezen viselik a hideg időjárást. Míg a Kapha típusnak egyébként is hajlama van mind a test mind az elme szintjén az elakadásokra, pangásokra dugulásokra, így ezt a téli időszak csak felerősítheti, ha nem figyel oda. A Pitták jól érzik a bőrükben magukat télen, főleg az évszak elején, hisz az egyre hűvösebbé váló időjárás jót tesz a forró jegyeket magán viselő Pittának. Azonban, ha bármelyik dosha kibillen az egyensúlyából, az az egyén testi lelki állapotára erőteljes hatással van. Általánosságban elmondható, hogy a meditáció, avagy a jóga minden alkatra különösen jó hatással van és a tél – mely a lelassulás, a befelé figyelés, elcsendesedés időszaka is kellene, hogy legyen egyben – kifejezetten alkalmas arra hogy ezen gyakorlatokat mindennapi rutin részévé tegyük.

A következőkben megvizsgáljuk, hogy az egyes doshák esetén milyen praktikus tanácsokat lehet javasolni a téli időszakra nézve.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva