Kapha télen

Laikusan azt képzelnénk, ha a tél a kapha időszaka, akkor az ilyen alkatú emberek számára ez a legideálisabb évszak. De nem egészen ez a helyzet. Sőt! A kapha minőséggel megtűzdelt téli időszak kibillentheti a kapha alkatú embereket az egyensúlyukból az által, hogy a kapha dosha túlsúlyba kerül az egyén szervezetében, hisz külső környezet is ezt a doshát erősíti.  Az ajurvédáró – roppant mód leegyszerűsítve a dolgot- azt mondhatjuk, hogy szeret az ellentétekkel, ellentétes minőségekkel dolgozni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kapha egyensúlyban tartásához télen különösen ajánlott annak hideg, nedves, nehéz minőségét a meleg, száraz, könnyű minőségekkel ellentételezni.

Vagyis légy aktív, tartsd magadat melegen és táplálkozz az alkatodnak és az évszaknak megfelelően. A kapha típus hajlamos tespedésre és a pangásos állapotokra, így célszerű számára a testedzés és a mozgás növelése, különösen a téli időszakban.

Nos mint már tudjuk a téli időszakban szüksége van a szervezetünknek a nehezebb, tartalmasabb, melegebb ételekre. Azonban a kapha alkatú emberek számára ilyenkor sem előnyös a nehéz, tartalmas ételek fogyasztása, helyette inkább a könnyű, meleg, száraz, enyhén fűszeres ételek lesznek számára a legkedvezőbbek. Ezek segítik az emésztő tűz (Agni) megfelelő szinten tartását, a test megfelelő hőmérsékletét biztosítják, továbbá elcseppfolyósítják a felgyülemlett, pangó váladékokat és elősegítik a testből való távozásukat.

Vagyis általánosságban a kapháknak azt ajánlanám, hogy:

 • Egyen kevesebbet, mint amit szíve szerint enne. Azaz, álljon meg, még mielőtt teljesen jól lakna.
 • Ne spóroljon a fűszerekkel, kísérletezzen bátran. Kifejezetten javasolt fűszerek: a fahéj, gyömbér (számára a por gyömbér is mehet) szegfűszeg és fekete bors.
 • Az ízek közül inkább a keserű, csípős és fanyar ízeket válassza.
 • A zöldségek széles skáláját próbálja ki, törekedjen a változatosságra és hogy minél színesebb legyen a tányérja.
 • Gabonák közül remek választás lehet számára a basmati rizs, a zab töret, a köles, az amaránt, az árpa vagy a rozs.
 • Kerülje a mesterségesen édes ízeket, ha mégis édesíteni szeretne akkor a méz jó választás lehet számára. Viszont figyeljen a méz minőségére! Ha lehetősége van rá nyers mézet fogyasszon. Fontos, hogy ne süssön és ne is főzzön a mézzel. Ugyanis az ajurvéda szerint a melegített méz „méreg” a szervezet számára.
 • Kerülje a hideg ételek (fagyi) és italok (smoothie) fogyasztását
 • Ebben az időszakban kissé csökkentse a só fogyasztását, mert a fokozott só fogyasztás vízvisszatartást okoz a szervezetben, neki pedig enélkül is hajlama van az ödémásodásra.
 • Kerülje a tejtermékeket (erősen nyákosító hatásuk miatt) Ha nem képes lemondani a tejtermékekről, nyáron a kecsketejet és a kecske sajtokat válassza, alkalmi fogyasztásra, kis mennyiségben, megfelelően fűszerezve, de télen főleg ha hajlama van a megfázásokra mindenképpen iktassa ki az étkezéséből.
 • Kerülje az étkezések közötti nassolásokat, ha mégis csillapíthatatlan vágy tör rá, akkor édesség vagy péksütemény helyett inkább könnyű és száraz nasit válasszon (pl rizs puffancs)
 • Viseljen élénk, meleg színű ruhákat.
 • Alkalmazza bátran az aromaterápiát. Különösen javasolt számára ez idő tájt: az eukaliptusz, a zsálya és a rozmaring illóolaj.
 • Végezzen száraz önmasszázst (Garshana) esténként fürdés vagy zuhanyzás előtt.
 • Végezzen olajos önmasszázst (Abhyanga) heti 3-4 alkalommal esténként.

Az ezen az oldalon található információk önmagukban nem alkalmasak arra, hogy a betegek, páciensek, saját diagnózist állítsanak fel, vagy az itt talált információkat bármilyen egyéb módon önmaguk gyógyítására használják. A cikkben megjelent információk, javaslatok általános, tájékoztató jellegűek, nem egyénre szabottak és nem minősülnek egészségügyi utasításnak, nem helyettesítik az orvosi utasítást. Általános jellegükből fakadóan nem veszik figyelembe az egyes egyén esetleges egészségügyi problémáit, céljait. Minden ilyen esetben kérlek lépj kapcsolatba egy szakemberrel, hogy egyénre szabott kezelésben részesülj.

Dr. Szakonyi Orsolya

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva