Kapha dósha kibillenésének kezelése az étkezés segítségével

Ha a kapha doshára gondolunk sokunknak elsőre a, finom, puha, avagy a barátságos, megbízható minőségek jutnak eszébe, de a kapha magában rejti az erőt, kitartást, szívósságot is. A kapha típusú emberek általában hosszú és egészséges életet élnek, amennyiben megtartják a helyes étkezésre (ahara) és életvitelre (vihara) vonatkozó ajánlásokat. Ennek oka az, hogy a kapha dosha és a víz elem tiszta esszenciája adja az ojast, azt a szubsztanciát, ami a testünk életerejét és a nyugati szemlélet szerinti immunitását adja. A kiegyensúlyozott kapha alkat ritkán lesz beteg, ha mégis az lesz hamar túl jut rajta.  Azonban, ha körül nézünk napjaink társadalmaiban van egy elég feltűnő jele a kapha dosha kibillenésének, ami nem más, mint az elhízás. Történik mindez annak ellenére, hogy nyugati társadalmunkban, még mindig a média által ránk erőltetett vata típusú nagyon vékony alkat a kívánatos és elérendő cél, tönkre téve ezzel több millió fiatal lány és nő testi – lelki egészségét, önértékelését. (De ez egy hosszabb téma, ami megér egy külön blog bejegyzést.)  Azonban azt tudnunk kell, hogy nem véletlen van korunkban annyi női egészségügyi probléma, meddőség, hiszen a nők egy nagy része nem hajlandó figyelembe venni saját testalkatát és önmagát sanyargatva próbálja a média által közvetített ideális nő képét magára erőltetni. Nos mi lehet akkor a megoldás? Az elhízás vagy az önsanyargatás? Nos, mint mindenbe itt is az egyensúly megtalálása és megtartása a cél. Szükség van a megfelelő mennyiségű és magas minőségű fehérjére a szervek, ízületek, mentális állapot egészséges működéséhez. A hangsúly a minőségen és ne a mennyiségen legyen.  Túlzott mennyiségben fogyasztva már elraktározódik, azaz túl súlyt okoz, továbbá hozzájárul a méreganyagok felhalmozódásához. Ezzel pedig további stresszhelyzet elé állítja testet.

Tehát az étkezések során nem csak arra kell figyelni hogyan és mit egyél, hanem arra is, hogy magas minőségű és megfelelő mennyiségű fehérjét juttassunk a szervezetünkbe.

Képes vagy rá, hogy kezedbe vedd az életed, az egészséged. Kezd az étkezésed megreformálásával. Szeresd a testedet, kövesd vele szemben is az ahimsa (nem ártás) elvét.

Mit ehetsz, hogy a kibillenést megelőzd, vagy visszaállítsd az egyensúlyt:

  • Kerüld az étkezések közötti nassolást: Az Agni, azaz, az emésztő tűz számára – amely lassúvá és gyengévé válik ha a kapha dosha kibillent az egyensúlyából – a napi háromszori étkezés a legkedvezőbb. Abban az esetben, ha egésznap késztetést érzel a majszolgatásra, kérlek kicsit vizsgáld meg a kapcsolatodat az étkezéssel! Sok esetben ugyanis a kényszeres evés, majszolgatás háttérében lelki okok állnak, sokszor ezzel próbálunk elnyomni bizonyos érzéseket. Sokan vannak köztünk érzelmi evők, stressz evők. Hiszen az evést sokszor a szeretet érzésével kapcsoljuk össze.  Evéssel vigasztaljuk magunkat, ha bánat ér, ha nehéz időszakon megyünk át, vagy ha éppen magányosak vagyunk. Vedd észre, ha Te is ilyen viszonyban állsz az étkezéssel, mert a felismerés az első lépés ahhoz, hogy változtatni tudj!
  • Ne edd magad degeszre. Lassan, megfontoltan, az ételre koncentrálva egyél. Rágd meg az ételt alaposan. Ne olvass, nézz Tv-t, vezess autót étkezés közben, mert eltereli a figyelmedet. Egyrészt észre sem veszed az elfogyasztott adag mennyiségét (azaz túleszed magadat), másrészt az emésztésed sem fog tökéletesen lezajlani, hiszen az emésztés azzal kezdődik el, hogy rákoncentrálsz az ételre és a szádba veszed. Hidd el, ha csak erre odafigyelsz már sokat teszel a súlyod megőrzése vagy csökkentése érdekében. Ha nem ellenkezik az elveiddel, javaslom étkezés előtt mondj egy áldást, vagy egy köszönetet az ételért, és kérd, hogy segítse testi lelki jólétedet.
  • Használj melegítő, emésztést serkentő fűszereket, mert ezek finoman melegítik a testet, erősítik az emésztő tüzet, segítik a tápanyagok jobb hasznosulását, a kapha hideg minőségét ellensúlyozzák.
  • Ha kapha kibillenésed van csökkentsd finoman az olaj fogyasztásodat. Maximum 1-2 Ek olajat használj étkezésenként. /Azonban Vata klibillenések esetén a hidegen sajtolt, jó minőségű olajok (len, napraforgó stb.)  fogyasztását növeld!!!/ Állapotodtól függetlenül javaslom, hogy kerüld a bő zsírban/olajban sült ételeket, mert azok a tamas-t, azaz nehézkességet, tunyaságot, a letargiát okoznak.
  • Segítsd az agni-d (emésztésed) működését. Ugyanis, ha kapha kibillenésed van az emésztésed lassúvá és gyengévé válik. Vezess be heti 1 napot, mikor hagyod kicsit megpihenni az emésztőrendszeredet. (Ha beteg lettél, szintén célszerű az első napokban kicsit visszafogni magadat az étkezés terén, hogy a szervezeted a gyógyulásra, regenerálódásra koncentrálhasson, az emésztés helyett. Figyeld meg a kisgyerekeket, akik még ösztönösen tudják mi a jó nekik.) Hogy ne legyen a szervezeted számára sem túl drasztikus, kezdheted ezeket a tehermentesítő napokat kitchari-vel, (recept) ami a szervezet számára a szükséges tápanyagokat biztosítja, de nem dolgoztatja meg túlságosan az emésztő szervrendszert. Engedi kissé megpihenni.

Az emésztés serkentésének egy másik lehetséges módja: az étkezés előtt elfogyasztott gyömbér. Vágj le egy vékony szelet friss gyömbér darabot, tégy rá egy csipetke himalájai sót és pár csepp frissen facsart citrom levet. Ezt rágcsáld el étkezés előtt negyedórával, hogy az emésztő tüzedet felszítsa, felkészítse az étkezésre.

  • Ne fogyassz tejterméket, főleg ne hidegen! Ha a kapha dosha kiegyensúlyozott úgy az ősi klasszikus ajurvéda szerint kis mennyiségben, megfelelő fűszerezés mellett fogyaszthatsz tejterméket. De ekkor sem arra gondolok, hogy a kakaós csiga vagy egyéb étkezés mellé nyugodtan igyál meg egy nagy pohár hideg tejet. (Ahogy azt az amerikai filmekben még mindig sokszor látjuk. Van is ott bőven egészségügyi probléma.) A tejtermékek hideg, nehéz minősége kifejezetten könnyen billenti ki a kapha doshát az egyensúlyából. A tejterméket Indiában eredetileg, mint gyógynövények vivő szere, vagy mint „fűszer” használták és minden esetben az emészthetőségét elősegítő, melegítő fűszerekkel ízesítették.

Azonban itt szeretném megjegyezni, hogy álláspontom szerint a klasszikus ajurvéda kialakulása óta sok víz lefolyt már a Dunán, nagyot változott a világ körülöttünk. Sajnos az a tej, amit a szeretettel tartott, megbecsült, szabadban legelésző tehenek adtak őseinknek, köszönőviszonyban sincsen a jelenleg elérhető tejnek nevezett fehér lötty minőségével. Gondoljunk csak arra, hogyan tartják napjainkban a nagyüzemekben az állatokat, mennyi hormon kezelésen esnek át, hogy a hozamot növeljék, mennyi antibiotikumot kapnak, hogy a zsúfolt tartás következményeit elkerüljék, és mennyi friss legelő áll rendelkezésre ezen állatok számára?! Szóval én részemről nem támogatom a tej fogyasztását, csak kivételes esetekben, csak is, szabadon tartott állat, bio minősítéssel ellátott feldolgozatlan teje esetén. Ekkor is megfelelően fűszerezve és nagyon alkalmi jelleggel.

  • Kerüld a cukrot és a hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket. A finomítottcukor méreg. Mindenki számára az. (Ne hagyjuk megtéveszteni magunkat a cukor színével, vagy azzal, hogy bio cukorként értékesítik. Ez csak marketing fogás. Minden cukor finomított, amin külön nagybetűkkel nem tüntetik fel, hogy nyers/finomítatlan.) Figyeld meg, vágyódsz -e a cukor édes íze, a cukros ételek után? Ha igen a válasz, akkor kezdj el gyanakodni, lehet a kapha doshád kibillent?! A cukor kerülése, nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondanod az édes ízekről! Használhatsz kismennyiségben, datolya szirupot (célszerű és olcsóbb otthon elkészíteni. Recept), juhar szirupot, nyers mézet. Ha a mesterségesen édes ételeket kiiktatod az étrendedből, garantálom, hogy egy idő után az ételek íze intenzívebbé válik számodra. Például egy répa kifejezetten édes lesz, olyannyira, hogy meg fogsz döbbeni. Velem megtörtént. Azt hittem hirtelen, hogy valaki megcukrozta a nyers répát, hogy megvicceljen. Ráadásul, ha a természetesen édes ízeket preferálod, akkor átalakul az ízlésed és egy idő múlva egy – egy cukros sütemény vagy Frappuccino a kedvenc kávézódból, kifejezetten gejnek fog hatni.
  • Könnyebben emészthető ételeket fogyassz: Ha készen állsz rá (ne erőltesd, eljön az ideje magától is!) hagyd el a hús fogyasztását. Ha még fogyasztasz húst, csökkentsd le a mennyiségét. Meglátod javulni fog az emésztésed, elmarad az étkezések utáni „kaja kóma”, „jaj de jó lenne kicsit ledőlni aludni” érzés, a nehézkesség érzése, avagy az agyi köd.
  • A kapha minőséget a keserű, csípős és fanyar ízekkel tudod jól kiegyensúlyozni. Mint már korábban említettem, ha a kapha dosha túlsúlyba kerül, az bizony az édességek, édes ízek utáni vágyakozásban is megjelenik. Ilyenkor célszerű nem tudomást venni az édesség utáni vágyunkról (mert ez nem valós szükséglet, hanem egy kibillenés jele) és inkább a keserű, csípős, és fanyar ízekkel rendelkező ételek felé fordulni.  Itt azonban nem arra akarlak rávenni, hogy ne egyél édes dolgokat. Dehogy nem! Csak a természetesen édes dolgokat preferáld és ellensúlyozd ki a fent javasolt ízekkel. Például az édes burgonya mellé próbáld ki a bok choy (pok choy).

Az ezen az oldalon található információk önmagukban nem alkalmasak arra, hogy a betegek, páciensek, saját diagnózist állítsanak fel, vagy az itt talált információkat bármilyen egyéb módon önmaguk gyógyítására használják. A cikkben megjelent információk, javaslatok általános, tájékoztató jellegűek, nem egyénre szabottak és nem minősülnek egészségügyi utasításnak, nem helyettesítik az orvosi utasítást. Általános jellegükből fakadóan nem veszik figyelembe az egyes egyén esetleges egészségügyi problémáit, céljait. Minden ilyen esetben kérlek lépj kapcsolatba egy szakemberrel, hogy egyénre szabott kezelésben részesülj.

Dr. Szakonyi Orsolya

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva