Kitchari

A kitchari egy gyűjtőfogalom az ajurvédában. Fő összetevője a  mung dal (Indiában a szárított borsó- és babféléket dhálnak nevezik. Ezek vasban és B vitaminban gazdagok és a vegetáriánusok, vegánok számára értékes fehérje források) és a rizs.  Mind a rizs mind a mung dal minősége enyhén édes és hűs egy édeskés utóízzel. A belőlük készített ételkombináció nagyon kiegyensúlyozott, tökéletes protein forrás és minden alkat számára jó választás. A belőlük készült étel könnyen emészthető, nem terheli az emésztőrendszert, ugyanakkor tápláló is egyben. Tökéletes választás ez az egytál étel könnyebb böjtök bevezetésére, levezetésére, vagy tisztítókúrák (panchakarma) idején. Nagy segítséget nyújt a test toxikus anyagoktól történő megtisztítása során, ráadásul segíti a sejtek megújulását is. Az arány minden kitchari esetén általában 2:1 a rizs javára. A változatos fűszer használat és az egyéb hozzávalók különböző ízvilág elérését teszik lehetővé. A fűszerekkel játszva lehet egy kitcheri kifejezetten Vata, Pitta vagy éppen Kapha dosha számára kiegyensúlyozó hatású, avagy éppen mindenki számára tökéletes, Tridoshikus eledel.

Az itt megosztott Kitchari recept kifejezetten Tridoshikus, azaz minden alkat számára megfelelő

Az adag: 4-5 személy számára

Hozzávalók:

  • 1 csésze basmati rizs
  • 1 csésze mungó dal (felezett sárga)
  • kókusz reszelék (natur, nem édesített)
  • 2-2.5 cm gyömbér (reszelve)
  • ¾ tk himalájai só
  • ½ csésze tisztított víz
  • 3 EK ghee (tisztított vaj)
  • kb. 3-4 cm-es fahéj rúd
  • 5 szem zöld kardamom mag
  • 5 szem szegfűszeg
  • 10 feketebors
  • 3 babérlevél
  • ¼ tk kukruma
  • 1 kis csokor friss koriander vagy ha nincs akkor petrezselyem
  • 1 és ½ csésze vegyes zöldség (édes burgonya, brokkoli, karfiol) Ez opcionális.
  • 6 csésze tisztított víz

Elkészítése:

  1. Figyelmesen válogasd a dal-t és a rizst át, mosd át mind a kettőt külön – külön alaposan folyóvíz alatt.
  2. Áztasd be a dal-t egy pár órára, ezzel is segítve az emészthetőségét
  3. Tedd egy turmixba a gyömbért, a kókusz reszeléket, a koriandert és a fél csésze vizet. Homogén állagúra turmixold össze.
  4. Egy serpenyőben közepes lángon melegítsd fel a ghee-t, tedd hozzá a fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, feketeborsot és a babér levelet. Kevergesd és pírítsd 1-2 percig, míg elkezded érezni a finom fűszer illatot.
  5. Add hozzájuk a turmixolt egyveleget a fűszerekhez, majd add hozzá a végén a kurkumát és a sót is. Kevergetve pirítsd, míg aranybarna nem lesz.
  6. Add hozzájuk a mung dal-t és a rizst. Keverd össze alaposan.
  7. Öntsd hozzá a 6 csésze vizet. Tegyél rá fedőt és forrald fel, hagyd forrni kb 5 percet. Majd vedd alacsony hőfokra és főzd addig míg meg nem puhul. Ez kb. 15-20.

Kiegészítés:

1 csésze: 2.5 dl

1 EK: 15 ml

1tk: 5 ml

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva