Kapha kiegyensúlyozó életmód

Ahogy a múltkori posztomban már említettem a három dosha által meghatározott alkatok közül, azok melyeknél kapha dominál kevésbé hajlamosak a betegeskedésre, mint mások. Talán azért, mert a kapha doshát meghatározó föld és víz elem természeténél fogva kevésbé hajlamos a kibillenésre mint a levegő, avagy a tűz elem által uralt Vata vagy Pitta alkat. Na de azért van olyan élethelyzet, ami képes a kapha alkatot is rendesen kibillenteni, az pedig nem más, mint a napjainkra oly jellemző mozgásszegény, ülő életmód.

Kitöltve a dosha tesztet arra jutottál, hogy nagy valószínűséggel kapha vagy, majd a leírásánál felismerted, hogy bizony a kibillenésre utaló tüneteid is szép számmal vannak jelen? Nos erre is van megoldás.

Azonban mielőtt belevágnánk, szeretném arra felhívni a figyelmedet, hogy az emberek többsége nem egy, hanem inkább két domináns dosha-val rendelkezik. ( például: Vata-Kapha, vagy Pitta-Vata stb. típusok). De mindezek ellenére mindenkiben mind a három dosha valamilyen mértékben jelen van és bármelyik okozhat közülük kibillenést. Tehát a legfontosabb, hogy az életmódunkkal, étkezésünkkel a helyes arányukat fenntartsuk. Azaz ne feledd fontos a mérték és a józan ész mindenben. Azért, mert valamiről azt mondják egészséges és hasznos számunkra, nem szabad túlzásba vinni. Ha valaki mindig csak egy irányba fordul előbb utóbb lekanyarodik a helyes útról. Valljuk be mi itt Nyugaton erre igencsak hajlamosak vagyunk, mert szeretünk túlzásokba esni

Nos az előző bejegyzésben a diétáról beszéltem, most az életmódról szeretnék pár szót szólni:

Először is arra kérlek, hogy pár percre dőlj hátra és gondold át, hogy hogyan éltek az őseink. Nem kell messze visszamenni az időben, elég a nagy és dédszülőkig. Ők még természetközeli életet éltek. Pirkadattal keltek és ha lement a nap, ők is nyugovóra tértek. Az étkezésük is igazodott a természethez. Ráadásul meg volt a napi mozgás is, hiszen volt tennivalójuk bőven. Nem nagyon használtak még autót, hanem saját erejükre támaszkodtak: többnyire gyalogoltak, bicikliztek. Nagyanyáink idejében a kenyeret kézzel dagasztották, benne volt a kenyérben a gazdaasszony szíve, lelke, fizikai ereje, munkája. A lakást, házat nem automata robot porszívok tartották tisztán, a tiszta ruháért sem a mosó és szárítógépek feleltek. Mindig feltalálták magukat nem az okostelefonokkal és a Tv bámulásával ütötték el a szabadidejüket. Tehát a mozgás, a társas kapcsolatok természetes részei voltak az életüknek. Ennél fogva sokkal vékonyabbak, erősebbek, fittebbek voltak. Mentálisan pedig kiegyensúlyozottabbak és stabilabbak.

Ezzel szemben napjainkban a gépesített háztartások, a lassan minden családban jelenlévő egy vagy több autó rengeteg időt szabadít fel számunkra, de ezt mégsem önmagunkra, a testünk és lelkünk karbantartására fordítjuk. Hanem helyette leülünk a Tv avagy az okos telefonunk mellé és csak bámulunk ki a fejünkből, miközben hagyjuk hogy a különböző marketing fogásokkal átmossák az agyunkat, befolyásolják vágyainkat, döntéseinket ezzel egy mókuskerékbe kényszerítve magunkat. Közben észrevétlenül nyulunk egy – egy zacskó chips, csoki vagy cukorka után, rendelünk esténként egy jó nagy adag pizzát és miközben bámuljuk a filmek, híradók reklámok tömkelegét, elfelejtjük élni a saját életünket, helyette valaki másét figyeljük, míg a mienk észrevétlenül tova pereg.

Nos ez sajnos oda vezet, hogy észrevétlenül kúsznak az emberre a kilók, a szervezete telítődik méreganyagokkal. Ráadásul mentálisan beleszürkülünk a mindennapokba, tompák, lelassultak, közömbösek leszünk. Ezek mind jelzik, hogy bizony kibillentünk az egyensúlyából és túlsúlyba került a kapha dosha bennünk.

Ha veled is hasonló dolgok történnek ideje, hogy a kezedbe vedd sorsod irányítását. Állj fel a Tv elől, légy jelen a jelenben, a saját életedben. Alakíts ki új szokásokat. Kezd kis dolgokkal és ha érzed és látod a változást, nagyobb kedvel fogod folytatni.

Mik legyenek ezek a kezdeti apró lépések:

  1. Mozogj: A mozgás nagyon jól ellensúlyozza a kaphára jellemző nehéz minőségeket. Ez persze nem azt jelenti, hogy innentől kezdve naponta hosszú órákat kell az edzőterembe eltöltened. Egyszerűen csak állj fel napközben többször a számítógéped elől, mozgasd kicsit át magadat. A lift helyett válaszd a lépcsőt. A szomszéd boltba ne autóval menj át. A buszról szállj le egy megállóval előbb és gyalog tedd meg a maradék utat. Vacsora után tégy egy kellemes sétát a környéken. Vezesd be reggel vagy este a jógát a mindennapi életedbe. A jóga ászanák jól formálják a testedet, jót tesznek a szerveidnek, idegrendszerednek.  Ha csak napi 15 percet szánsz reggelente nyújtógyakorlatokra, egy kis napüdvözletre már nagy lépést tettél a jobb közérzet visszaszerzése felé.
  2. Próbálj ki relaxációs technikákat majd, ha ez már jól megy kezdj el meditálni. A kapha típusoknak ez sokkal könnyebben fog menni, mint egy csapongó Vata-nak, vagy egy perfekcionista Pittának. Bár furcsán hangzik tudom, hogy egy olyan dolgot ajánlgatok, ami szintén egyhelyben eltöltött perceket jelent, de a meditáció segít a stressz kezelésében, segít kapcsolódni a valós önmagaddal, ráadásul energiával tölti fel a nehézkes kapha minőséget.
  3. Aludj eleget, de ne túl sokat. A kapha típusok hosszan és mélyen alszanak. (A gyerek és a tinédzser kor a kapha doshához tartozik. Ezért is kell a gyerekeknek olyan sok alvás és a tinik ezért képesek minden reggel elaludni és a hétvégéken akár délig is ágyban maradni, ha megtehetik.) Ráadásul, ha már ki is billent ez a dosha az egyensúlyából, akkor hajlamos az ember a túlalvásra. Ez viszont tompaságot, nehézkességet von maga után. Próbáld meg az alvásodat úgy alakítani, hogy 7- 8 órát tudj aludni.  Azonban 6 óra előtt kelj fel, még mielőtt elkezdődik a Kapha időszaka a napnak, mert akkor még nehezebb lesz az ágyból előbújni.
  4. Lazíts a személyekhez, tárgyakhoz, élethelyzetekhez való ragaszkodásodon. Míg a kapha jól működik addig kedves, gondoskodó típus, akire mindig lehet számítani, akinek megnyugtató a társaságában lenni. Azonban, ha kibillen, akkor elkezd erősen ragaszkodni a különféle anyagi javakhoz, érzésekhez, szituációkhoz. Tanuld meg felismerni ezt a fajta ragaszkodásodat, ha ez sikerül, az elengedés is könnyebb lesz!
  5. Keress új hobbit. Kezdj el tanulni valami új dolgot. Ezzel dolgoztatod az elmédet és kizökkented magadat a napi rutinból a megszokásból. Lehet ez egy új nyelv, kézműveskedés, festés, főző vagy akár egy jóga tanfolyam. A lényeg, hogy új impulzusok érjenek.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva