Mi is az a samskara?

“Mi a különbség a szamszkárák és a karma között? A karma jelentése: cselekedet. A szamszkára a belül megmaradó lenyomat. A szamszkárák cselekedeteink és tapasztalásaink a finomtestben megmaradó lenyomatai.

Amit már megtettél, az megtörtént, nem lehet megváltoztatni. De egyvalamit tehetsz: az erre az életre vonatkozó karmáid végösszegét – mostantól kezdődően – megváltoztathatod. Ha egy tartályt félig megtöltöttél piszkos, szennyezett vízzel, aztán ehhez tiszta vizet öntesz, ezzel a tartályban lévő összes víz összetételét természetesen megváltoztatod.

Eldöntheted, hogy a jelen pillanattól kezdve milyen szamszkárákat teszel hozzá a személyiségedhez. A szamszkárák mind a finomtestben gyülemlenek fel – és mindennek, ami a fizikai testben történik, az eredője a finomtestben van. A finomtest a minta, a modell a durva, fizikai test számára.”

Szvámi Véda

A szamszkara tehát nem más, mint a feldolgozatlan emlékeink és a tudatalatt bennünk futó negatív programjaink, gondolat mintáink lenyomata. Sokszor félelem, szorongás, aggodalom, függőség formájában megjelenő kifejeződése mindannak, ami a tudatalattinkban rögzült.

A szamszkara eredményeképpen a tapasztalataink alapján hitrendszereket, meggyőződéseket alakítunk ki, melyek olyan erősek lehetnek bennünk., hogy kizárjuk minden más „igazság” lehetőségét.

Ily módon a szamszkara visszatarthat minket a gyógyulásunk útján, céljaink elérése során. Ha nem ébredünk tudatára a belénk rögzült hitrendszerek létezésének, akkor az irányítást egyszerűen átveszik az életünk felett és egy tamasztikus vagy radzsasztikus irányba tolják el a viselkedésünket az élet minden területén. Beleértve az olyan egyszerű dolgokat is mint hogy milyenek a reakcióink a környezetünkre, milyen a napirendünk, avagy az étkezésünk.

Az ajurvéda és a jóga segítségével felfedezhetjük a szamszkaránkat és ha már ismerjük, kezünkben a döntés, hogy felülírjuk, változtatunk, avagy változatlanul haladunk tovább az eddig megszokott úton.

Próbáld ki Te is!  Ahogyan egyre tudatosabbá válsz a jógagyakorlás és a számodra megfelelő életmód által a tested és elméd jelzéseire, úgy felismerheted a szamszkarádat.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva