Pitta télen

A nyár és a kora ősz (június közepétől október közepéig) az az időszak, ami a Pitta doshához kapcsolódik, azonban a Pitta alkatok valószínűleg a telet sokkal jobban kedvelik. Ugyanis a tél hideg, nehéz és lassú minőségei jól ellensúlyozzák a Pitta-ra jellemző forró, könnyű, éles, kissé olajos minőséget. Ha Te Pitta alkat vagy akkor a tél az az évszak mikor igazán jól egyensúlyban tudod tartani magadat, fent tartva a vitalitásodat.

Ha a következő javaslatokat megfontolod és bevezeted az életmódodba, biztos vagyok benne, hogy kirobbanó formában leszel idén télen:

 • A tél az egyetlen évszak, amikor a Pitták nyugodt szívvel fogyaszthatnak melegítő hatású ételeket is.  Ugyan is ez más esetekben – az egyébként is tüzes Pittának – már túl sok lenne. (De csak óvatosan, ne nagy mennyiségben.) Ilyen lehet például egy – egy csésze kávé, alkalmankénkét egy pohár vörös bor.  
 • Bár a tél az az időszak, amikor a Pitták is megengedhetik maguknak az erősebb fűszerek használatát, de azért óvatosan bánj velük. Javasolt fűszerek: menta, fahéj, kardamom, friss gyömbér, petrezselyem, tárkony, kurkuma, sáfrány és vanília. De azért a hideg téli időszakban is kerülendő egy Pitta számára a por gyömbér használata, mert ez nagyon erős hatású. A szegfűszeget és a fekete borsot, ha lehet ilyenkor se, vagy csak nagyon kis mennyiségben egyéb ellensúlyozó fűszerek kíséretében használd és csak télen.
 • Kerüld a bő zsírban és olajban kisütött ételeket
 • Kerüld a savanyú és sós ízeket, inkább válaszd az édes, keserű és fanyar ízeket.
 • Mivel a savanyú ízeket kerülnöd kell, így a savanykás gyümölcsök egyike sem jó választás számodra. Tehát kerüld: a citrusokat, az ananászt, kiwit. Azonban a mangó, és a banán sem a Te gyümölcsöd.  Válaszd inkább a mazsolát, az édes almákat, kókuszt, datolyát, gránátalmát, a piros szőlőt, vagy épp az avokádót. Citrom helyett inkább lime-ot használj ízesítésre.
 • Ha fogyasztasz tejterméket – és nem akarsz lemondani róla- akkor törekedj a tiszta, bio minősítésű termékekre. Kis mennyiségben. Ha teheted a kecske tejtermékeket válaszd. De a savanyított tejtermékeket, mint a tejföl, joghurt inkább hagyd ki az étkezésedből.
 • Szintén kerüld, vagy csak alkalmanként fogyassz fermentált ételeket.  
 • A pitta számára a legjobb zsiradék a tiszta ghee, inkább ezzel (vagy vajjal) főzz, mint olajjal.
 • A gyökérzöldek, az édesburgonya, a teljes kiőrlésű gabonák (amaránt, árpa, zab, quinoa, basmati és vad rizs) segítik csillapítani a Pitta belső tűzét.
 • Ha a Pitta dosha dominál az alkatodban nagy valószínűséggel a célorientált, maximalista emberek táborát gyarapítod. Azonban próbálj meg idén télen ezen kicsit lazítani. Lassíts kicsit le, az elvárásaidat kicsit vedd lazábbra. Próbálj a természethez kissé alkalmazkodva Te is megpihenni, visszavenni az erőltetett tempódból. Kicsit több időt hagyni magadra, az egyéni szükségleteidre. Próbálj kialakítani egy napi rutint, amiben kicsit kényezteted a tested és a lelkedet is. Próbáld ki az abhyanga-t (olajos önmasszázs).
 • Próbálj beiktatni a napi rutinodba egy kis pranayama-t („légzőgyakorlat”). A Nadi Shodana napi szintű pár perces gyakorlása kifejezettem jó lehet számodra. Haladóbbak számára a Kapalabhati és a Bhastrika is remek választás.
 • Iktass be napi szinten „jóga perceket”. Ezt nem csak a tested, de az elméd és a lelked is értékelni fogja.
 • Bár a tél az az időszak amikor nagyon elemedben vagy és nincsenek előtted akadályok, azért egy kis relaxáció, meditáció hasznos lehet számodra is.

Az ezen az oldalon található információk önmagukban nem alkalmasak arra, hogy a betegek, páciensek, saját diagnózist állítsanak fel, vagy az itt talált információkat bármilyen egyéb módon önmaguk gyógyítására használják. A cikkben megjelent információk, javaslatok általános, tájékoztató jellegűek, nem egyénre szabottak és nem minősülnek egészségügyi utasításnak, nem helyettesítik az orvosi utasítást. Általános jellegükből fakadóan nem veszik figyelembe az egyes egyén esetleges egészségügyi problémáit, céljait. Minden ilyen esetben kérlek lépj kapcsolatba egy szakemberrel, hogy egyénre szabott kezelésben részesülj.

Dr. Szakonyi Orsolya

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva