Vata télen

Ha domináns az alkatodban a Vata dosha, akkor valószínűleg nem a legkedvesebb évszakod a tél, mondhatjuk azt is vegyes érzelmeket táplálsz vele kapcsolatosan.  Mivel a téli időszakra jellemző kapha minőségek (nehéz, lassú, nyirkos) valószínűleg kevésbé fogják irritálni a benned domináns doshát, de a télnek vannak a Vatara is jellemző minőségei (hideg, szeles, száraz) na ezek már Téged is érzékenyen érintenek. Ahhoz, hogy jól érezd magadat a bőrödben idén télen, a tél Vata doshát is érintő minőségeit kell ellensúlyoznod.

A következő javaslatokat próbáld beépíteni a mindennapi rutinodba (igen, igen jól olvasod, bizony a Vata lecsendesítésének egyik legjobb eszköze a napi rutin kialakítása):

 • A téli időszakban a belső emésztő tűzünk (Agni) erősebbé válik, fűti a testet, véd a hidegtől. Segítsd munkáját azzal, hogy szénhidrátban gazdag, lédús, tápláló, erősítő ételeket választasz, melyeket jól megfőve, olajjal dúsítva fogyasztasz, hogy energiát biztosíts számára. /Az olajos ételek sokat segíthetnek a Vatakra jellemző székrekedéses problémákon is./
 • Kerülendő a hideg, száraz és könnyű ételek fogyasztását. Válassz inkább tápláló meleg leveseket, egytál ételeket, ragukat.
 • Válaszd elsősorban az édes (nem az agyon cukrozott ételekre, hanem a természetesen édes ételekre gondolok), savanyú és sós ízeket.
 • Használj bátran, de mértékkel fűszereket: asafoetida (hing) , kardamom, fahéj, fokhagyma, koriander, édeskömény, kősó, gyömbér, kömény, édeskömény. Ezek szintén fűtik a szervezetet és segítenek tisztán tartani szöveteinket.
 • Az édes gyümölcsök mind tökéletes választásnak bizonyulnak számodra, csak úgy, mint az avokádó is, ami jó zsiradék, meghálálja a tested.
 • A hüvelyesek (vese bab, mungó bab, mungó dal, urad dal stb.) fogyasztása már némi kihívást jelenthet számodra, mivel ezek többnyire száraz minőségűek, ami ugyebár a Vata emésztése számára kihívást jelenthetnek. Ezt ellensúlyozhatod az áztatással, az alapos főzéssel, emésztést segítő fűszerezéssel, valamint olajok hozzáadásával.
 • Zöldségek közül (teljeség igénye nélkül): jól földelik a Vata-t a gyökérzöldek (sárgarépa, paszternák, petrezselyem gyökér, cékla), javasolt az édesburgonya, a sütőtök, a spenót.
 • A legtöbb tejtermék a Vata számára jól tolerálható. Meleg tej ghee-vel és egy kis fahéjjal, kardamommal, szerecsendióval egy kiváló lefekvés előtti ital lehet télen a Vata számára. De, mint azt már korábban olvashattátok én nem kifejezetten pártolom a jelenleg kapható tejtermékek fogyasztását. Így aki nem fogyaszt tejterméket az ezt az esti italt nyugodtan elkészítheti rizstejből is. A rizstej egyébként is kitűnő választás, a női szervek számára. /Azonban, ha boltban veszed a növényi tejet, figyelj rá, hogy mindenképpen bio legyen és ne legyenek benne fölösleges adalékanyagok.  Én a The Bridge márkájú rizstejet használom, ha nem otthon készítem el a „tejet”. /
 • Gabonák közül ebben az időszakban kitűnő választás lehet: a basmati és barna rizs, a zab, quinoa és a búza. /Rizs esetén szintén erősen javaslom, hogy bio minősítésűt válassz, mert egyébként magas lehet az arzén tartalma!/
 • A csonthéjasok és magok bármelyike kitűnő választás a téli időszakban egy Vata személy számára.
 • Ha fogyasztasz húst, akkor a bárány, disznó és a nyúl kivételével, bátran válogathatsz a palettáról. Azonban érdemes megfontolni a hús mentes napok beiktatását az étrendedben, mert sajnos napjainkban a hús és egyéb állati termékek fogyasztását túlzásba viszik az emberek. Ez se a szervezetüknek, se a környezetünknek nem tesz jót.
 • Mivel az édes íz kedvező a Vata számára, így nyugodtan használhat édesítéshez mézet, datolya szirupot, melaszt, jaggary-t. (A Jaggery egy hagyományos, nem centrifugális nádcukor, amelyet az indiai szubkontinensen és Délkelet-Ázsiában fogyasztanak.)
 • A tél nehézkes minősége lehetővé teszi számodra is, hogy olyan ételeket illetve italokat is fogyassz alkalmanként, amit egyébként más időszakokban kevésbé jól tolerál a szervezeted. Ilyenek mondjuk egy jó meleg tányér bableves, kávé, tejeskávé, koffeines teák.
 • Azonban télen is kerülnöd kell a szárított gyümölcsöket (ellensúlyozd azzal, hogy hosszan áztatod őket fogyasztás előtt). A almát mindig főzve vagy egy kis ghee-vel párolva fogyaszd .
 • Ha eddig olvasgattad az írásaimat, akkor azt mondanom sem kell, hogy ilyenkor is kerülendők a hideg italok, nyers ételek. Sőt jót tehet számodra, ha előzőleg felforralt, majd fogyasztható melegségűre lehűtött (de értelem szerűen még meleg) vizet kortyolgatsz a nap folyamán. Segíti a testedet melegen tartani, segíti a májad munkáját is.
 • Mint azt az írásom elején említettem, egy Vata egyensúlyban tartásához, avagy lecsendesítéséhez elengedhetetlen a napi rutin kialakítása. (Igen, ez sajnos nehezen megy a szárnyaló és improvizatív Vatanak.)
 • Kezd azzal, hogy megpróbálsz közel azonos időben lefeküdni és felkelni minden nap. Azt tudnod kell, hogy a rendszeres éjszakázás könnyen kibillenti a Vata-t az egyensúlyából. Próbálj meg korán 22 óra előtt (még a Kapha dosha által uralt csendes, nyugalmi időszakban) lefeküdni.
 • Próbálj meg azonos időben étkezni. Ha megoldható ne hagyj ki étkezéseket.
 • Alakíts ki szokásokat.
 • A szárazságra, kiszáradásra hajlamos Vata bőre imádni fogja a napi Abhyanga-t (olajos önmasszázst). Mindenképpen melegítő olajokat használj: például szezám olajat.)
 • Vezesd be a napi rutinodba a jóga gyakorlást. Meglepő de a Vata számára az egyik legtöbb gyakorlást igénylő póz pont a Savasana lesz. (Sejted miért?)
 • Neked is javasolt kissé lelassítani, kevésbé szárnyalni télen. Hallgass a természetre, figyeld meg és Te is kezdj kicsit önmagadon dolgozni, befelé figyelni. Meglátod meghozza a gyümölcsét.
 •  Egy Vata idegrendszerének kifejezetten jót tesz, ha TV nézés helyett inkább olvas vagy zenét hallgat. Próbálkozhat a relaxációval és a meditációval is, de Ő csak kis léptekkel haladjon. Próbáljon meg először inkább csak 2 perces meditációkat csinálni.
 • Mivel a Vata nehezen viseli a hideget és a szeles időjárást ezért mindig tartsa melegen a testét. Viseljen puha, meleg ruhákat. Jól jöhetnek számára a melegítő színek is mint a piros, narancssárga télvíz idején.

Az ezen az oldalon található információk önmagukban nem alkalmasak arra, hogy a betegek, páciensek, saját diagnózist állítsanak fel, vagy az itt talált információkat bármilyen egyéb módon önmaguk gyógyítására használják. A cikkben megjelent információk, javaslatok általános, tájékoztató jellegűek, nem egyénre szabottak és nem minősülnek egészségügyi utasításnak, nem helyettesítik az orvosi utasítást. Általános jellegükből fakadóan nem veszik figyelembe az egyes egyén esetleges egészségügyi problémáit, céljait. Minden ilyen esetben kérlek lépj kapcsolatba egy szakemberrel, hogy egyénre szabott kezelésben részesülj.

Dr. Szakonyi Orsolya

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva