Itt a nyár….Hello Pitta szezon

Lassan ugyan de megérkezik a nyár…Az ég végre kék, olykor egy egy bárányfelhő raj zavarja csak a szikrázó napsütést, a nappalok hosszabbak, a csillagos éjszakák hangja élettel teli. A természet éjjel-nappal pezseg, él körülöttünk minden pillanatban.  Végre jöhetnek a szabadtéri programok, előszedjük a kerti játékokat, letisztítjuk a kerti sütögetőt, feltöltjük a kerti medencét, hiszen jól esik az ejtőzés a medence mellett egy tikkasztó nyári délután élvezve a nap melengető sugarait, töltekezni D vitaminnal. Aztán persze újra itt a nagy utazások, a tengerparti séták, naplementék ideje. Esetleg egy klassz baráti társasággal Balaton körüli biciklitúra? Csak hogy néhány kellemes mozzanatát idézzem azon pillanatoknak, melyek bekúsznak a tudatunkba a nyár szó hallatán. Szinte érezzük a szánkban roppanó málna szemek, avagy az olvadó eperfagyi ízét, a nap meleg sugarait a bőrünkön, a jeges limonádé frissítő hűvösét. Eljött a nagy salátázások, grillezések ideje…..De óvatosságra intenélek azért!

A nyár (június közepétől szeptember végéig) a Pitta dosha időszaka, ami azt jelenti, hogy ezt az évszakot a Pittára jellemző minőségek uralják (forró, nedves, kissé olajos). Ebből, amit elsőre Te is észlelni fogsz az a forróság lesz.

Mit jelent ez ránk nézve? Hát azt, hogy a nyári időszak a bennünk lévő Pitta doshát erősíti, vagyis ez a dosha növekedésnek indul bennünk a nyári meleg hatására. Ezt érezzük mikor kimelegedik a testünk, kipirul az arcunk a hőségben, izzadni kezdünk. Ezek a testi tünetek mindannyiunknál jelentkezni fognak kisebb nagyobb mértékben, függetlenül attól milyen a testalkatunk.

De ha történetesen pont a Pitta a domináns doshánk (itt nézheted meg, hogy milyen alkat vagy), akkor ezek a tünetek hatványozottabban lesznek jelen és különösen ügyelnünk kell, hogy ne nőjön túl bennünk az egyébként is domináns minőség, ne billenjünk ki az egyensúlyunkból. A Pitta típusú kibillenésekre jellemző a leégés, hőhullám, aknék, gyomorégés, reflux, hasmenés. Lelki vonatkozásban a Pitta túlsúly dühkitörésekben, türelmetlenségekben, avagy féltékenykedésben jelentkezhet.

Így a Pitta alkatok számára különösen ajánlott figyelembe venni a következő javaslatokat egyensúlyuk megtartása érdekében.

Az Ájurvéda egyik ökölszabálya, hogy az ellentétes minőségekkel dolgozunk. Mit jelent ez? Hát azt, hogy most jött el az ideje annak, hogy kissé lehűtsük magunkat. Na de itt van a lényeg, hogy nem mindegy az, hogy hogyan!

A következőkben szezonális tippeket osztok meg veled (ezt Ritu Charya-nak nevezi az ajurvéda tudománya) arról, hogy milyen napi rutinokat vezess be, hogyan étkezz úgy, hogy nyáron a legjobb formádban lehess. Ne feledd semmi sem állandó, így a szokásainkat is mindig alakítani kell kicsit a körülményekhez.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva