A fájdalomcsillapítás ajurvédikus megközelítése IV.

Amíg a prána zavartalanul tud áramolni, addig minden eszköz és lehetőség rendelkezésére áll a testednek a gyógyuláshoz. Sem az érzelmi sem a fizikai fájdalom nem lehet tartós, ha a prána szabadon képes áramolni. Azonban, ha blokkok és pangások jönnek létre akadályozva ezzel a szabad prána áramlást az fájdalomhoz, sokszor erős fájdalomhoz vezethet. Ekkor az emberek többsége óhatatlanul is az agyonreklámozott fájdalomcsillapítók valamelyikéhez nyúl. Azonban az ilyen megoldások sajnos oda vezetnek, hogy a szervezet öngyógyító képességét elfolytjuk, a prána pedig továbbra sem lesz képes akadálytalanul áramolni. A blokkok ugyan úgy fent maradnak, sőt továbbiak is létrejöhetnek. A fájdalom ugyan egy időre megszűnik, de nem azért, mert megoldódott a probléma, mert kiiktattuk a tünetek eredeti okát. Hanem csak azért, mert a gyógyszer a fájdalomreceptorokat kikapcsolta.

Ezzel – a nyugati gyakorlatra oly jellemző gyors fájdalom elkendőzési módszerrel- szemben az ajurvédában többek között gyógynövényeket használunk a fájdalom csillapítására. Ezek a jól megválasztott és összeállított gyógynövény keverékek pedig pontosan az adott probléma gyökér okát célozzák meg, azokat számolják fel, segítve a blokkok oldását, a szabad prána áramlást. Végső soron pedig a doshák kiegyensúlyozását és ezzel az egészség helyreállítását. Ahogyan ebben a sorozatban bemutattam az ajurvéda személyre szabott ebből következően természetesen nem egyetlen utat alkalmaz a fájdalom csillapítására. A fájdalomcsillapításra holisztikus módon tekintve, először a megfigyeléssel kezdi, megfigyeli az egyén érzelmi állapotát, megfigyeli az egyes érzelmek milyen hatással vannak a fájdalom érzetre és csak ezt követően dönt arról milyen gyógynövényt vagy egyéb módszert alkalmaz. (Itt jól jön a belső vizsgálódás során a korábban említett meditációs technikák gyakorlása illetve a naplózás .)

A helyes gyógymód megválasztásában segítségedre lehet egy gyakorlott ajurvédikus terapeuta, aki segít számodra a megfelelő diéta és életmód kialakításában. Segít a megfelelő gyógynövények összeválogatásában valamint az egyéb fájdalomcsillapító módszerek közül kiválasztani a számodra legalkalmasabbat, hogy képes légy a fájdalom leküzdésében, hogy újra megbízz a saját testedben. 

Gyakran a fájdalom oka az, hogy a doshák valamelyike, vagy akár mindegyik kibillent az egyensúlyából.

A fajdalom típusa, jellege segíthet annak megállapításában is, hogy melyik dosha billenhetett ki az egyensúlyából:

  • Vata típusú fájdalom jellemzője: a vándorlás, a fájdalom hol itt hol ott üti fel a fejét. Sőt akár változhat a jellege is. De többnyire lüktető és erős. Ez a fajta fájdalom az idegek és csontok jellemző fájdalma.
  • Pitta típusú fájdalom: éles és gyulladásokhoz kapcsolódik, általában a meleg érzet jellemző rá. 
  • Kapha típusú fájdalom: tompa, mint amilyen a fejfájás arcüreggyulladás esetén.

Van olyan betegség, amely csak az egyik dosha kibillenéséhez kötődik, de előfordulhat az is amikor az egyik dosha kibillenése maga után vonja a többit is. Az ilyen esetekben viszont már célszerű segítséget kérni egy szakképzett terapeutától. Egyedül ne próbáld diagnosztizálni a problémát, csak figyeld meg a fájdalmat, hogy mikor jön, milyen jellegű, meddig marad, változik -e? Naplózd, hogy lássuk mi csökkenti, mi növeli, mikor jelenik meg. Ez segítségedre lehet a fájdalom megszüntetésében. 

Ahogy már korábban többször említettem az ajurvédában az ellentétekkel dolgozunk, hogy újra megteremtsük a szervezet egyensúlyi állapotát. A korábbi cikkeimben már olvashattál arról, hogy kisebb jellegű kibillenések esetén mit tudsz Te magad is megtenni, hogy a kibillent doshákat egyensúlyba hozd. 

Most gyorsan adok egy rövid összegzést:

Vata: jellemzője a hideg, száraz és mozgó. Hogy kiegyensúlyozd meleg, nedves és nyugodt minőségekkel kell választanod. Végezhetsz önmasszázst pl. ashwaganda bala olajjal.

Pitta: jellemzője éles, meleg, olajos. Kiegyensúlyozni hideg, lágy minőségekkel lehet. Ezért célszerű kiiktatni a csípős fűszereket vagy a kávét. Bhringaraja olajat tehetsz a fájó területekre. 

Kapha: minősége hideg, nedves és nehéz. Kiegyensúlyozhatod a meleg és száraz minőségekkel, valamint aktívabb testmozgással. 

A lényeg, hogy, soha ne keseredj el és ne add fel. Tudd, hogy képes vagy visszafordítani a dolgokat függetlenül, hogy test fájdalmaid, lelki és érzelmi fájdalmaid vannak. 

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva