A fájdalom csillapítás ajurvédikus megközelítése III.

Meditáció és Naplózás

Azt már tudjuk itt nyugaton is, hogy az elménk nagyon sok mindenre kihatással van. Generálhat számunkra fájdalmat, de segíthet a fájdalom legyőzésében is. A fájdalom csak akkor létezik, ha azt az elménk engedélyezi számunkra! Az elménk kifogástalan működése érdekében, fontos, hogy az érzelmi traumáinkon, múltbéli félelmeinken dolgozzunk. Ugyanis a legtöbb jelenlegi problémánk, betegségünk gyökere bizony, olykor akár évtizedekkel korábbra nyúlik vissza. A korábban minket ért és fel nem dolgozott traumákig, emlékekig lehet visszavezetni legtöbb esetben a jelenleg tapasztalt testi lelki tüneteink okát.

Ezeket a fel nem dolgozott traumákat, blokkokat hívjuk a jógában Samskara-nak. Mint korábban már írtam a Samskaráról, a testünkben elraktározódott, fel nem dolgozott érzelmi és fizikai traumák, félelmetes megélések a prána szabad áramlását akadályozzák, ez pedig testi és lelki gyengeséget, szorongást, félelmeket és végső soron fájdalmat és betegségeket generál. Az a terület, ahol a Samskara feltorlódik, elraktározódik lesz az a terület, ahol a fájdalmat érezni fogjuk. 

A fájdalom érzete egy figyelmeztetés számunkra, hogy letértünk a helyes utunkról, figyelmen kívül hagytuk életünk valódi célját. Valaki más igazsága, értékrendje, céljai és vágyai szerint élünk, kompromisszumokat kötöttünk félre téve itt létünk valós céljait.  Esetleg a természettel való összhangban létezésünket veszítettük el menetközben.

Bármelyik is történt meg velünk ezek közül, az hatással lesz az életünk valamely területére, azaz először általában érzelmi, lelki és mentális szinten jelenik meg és ha még mindig figyelmen kívül hagyjuk a jelzéseket megjelenik a fizikai test szintjén is, hogy erősebben figyelmeztető jelet kapjunk arról, hogy valami nem stimmel, hogy elveszítettük a kapcsolatot valós önmagunkkal. 

Van, akinek könnyebb ezeket a múltbéli traumákat előásni és feldolgozni.  Van, akinek hosszadalmasabb és nehezebben megy. Ennek az az oka, hogy rengeteg „szőnyeg alá söpört” múltbéli feldolgozatlan emléke van anélkül, hogy ennek tudatába lenne.  Ugyanis ezek a traumák és emlékek többnyire a tudatalattiban csücsülnek arra várva, hogy egy inger felszínre csalja őket.

Ezért mindenképpen érdemes foglalkozni velük, ugyanis, ha egyszerűen csak a szőnyeg alá söpörjük őket, akkor annak előbb utóbb meg lesz a fizikai kivetülése fájdalmak, zsibbadások formájában. Érzelmileg meg kiégetté, letargikussá válhatunk.

Meditáció:

Ha kellemetlenséget érzel vagy fájdalmat, mielőtt a fájdalomcsillapítóhoz nyúlnál adj egy kis időt magadnak és próbálj kicsit befelé figyelni, megkeresni a fájdalom érzelmi gyökerét. Ebben segítségedre lehetnek a jóga eszközei: az ászanák, a meditáció, valamint a naplózás. Célszerű kissé lelassítani ilyenkor, hogy meg tudd figyelni a tested jelzéseit, érzelmi reakcióidat a téged ért külső hatásokra. 

Naplózás során: érdemes figyelni, hogy mikor jelentkeznek a testi tünetek. Milyen érzelmi állapotban voltál előtte. Ért e stressz vagy bosszúság. Ezenkívül az étkezésedet is naplózhatod egy pár hétig, megfigyelve, hogy bizonyos ételek vagy italok fogyasztása után jelentkezik-e a fájdalom, erősödik -e a már meglévő fájdalmad. Azt is érdemes megfigyelni, hogy a fájdalmad jellege milyen típusú. Éles, nyilalló, tompa lüktető, folyton változó esetleg vándorló. Azt is érdemes feljegyezni mi az, ami ront és mi az, ami javít az állapotodon (pl. szabadban töltött idő, mozgás, ágynyugalom, hideg, meleg stb)

Mikor a fájdalom a meg nem oldott múltbéli események következtében alakul ki, idő kell, hogy feltárjuk, lebontsuk az egyes rétegeit, feldolgozzuk. Erre számtalan keleti és nyugati megoldás született mára már. Például ilyen nyugaton a Theta Healing. De nincsen új a nap alatt, hisz keleten már évezredek óta sikeresen alkalmazzák erre a meditációt.

Most megismertetek veled három egyszerű meditációs technikát. Válaszd ki a számodra legszimpatikusabb gyakorlatot és azt végezd el minden nap egy hónapon keresztül. Bármilyen jellegű érzések is jönnek fel a gyakorlás során engedd őket keresztül áramolni magadon, éld őket meg aztán engedd el.

Ne feledd! Az érzések pusztán csak energiák. Te nem az „érzelmeid” vagy! Az nem te vagy! Nem te vagy a félelem, a harag, a düh stb! Ezek csak energiák! Tapasztald meg az érzelmeidet, éld őket meg, de ne engedd, hogy az érzelmeid határozzák meg a tapasztalataidat. Légy te a külső megfigyelő, figyeld meg őket aztán engedd őket keresztül áramolni magadon végül pedig engedd őket szabadon távozni.  Ne állj ellen, de ne ragadj az érzelmeidbe bele! Hagyd, hogy keresztül áramoljanak rajtad, majd távozzanak!

Nincs jó és rossz érzelem. Ezeket a címkéket csak a mi nyugati társadalmunkban hoztuk létre. Megbélyegezve ezzel egyes érzéseket, érzelmeket. A negatív vagy pozitív címkékkel ellátott érzelmek a nyugati társadalmak termékei. A keleti ember tudja, hogy minden érzelem hasznos a fejlődésünk, létünk szempontjából. Mind tanít minket valamire és segít nekünk egyszerűen csak okosan kell figyelni rájuk!

A meditációs technikák:

  1. Képzeletedben a föld középpontja és a Gyökér csakrád között húzz egy ragyogó energia zsinórt. Ez segít földelni is magadat, ez pedig stabilitást és nyugalmat ad. Érezd ahogy ezen az aranyló, fénylő energiavezetéken keresztül áramlik a Föld gyógyító energiája a testedbe, átjárva minden csakrádat, feltöltve sejtjeidet. Érezd ahogyan gyógyulnak a sejtjeid. Engedd, hogy Földanya gyógyító energiái átjárják a gyökér csakrád területét, feltöltsenek éltető energiával, add át Földanyának minden felgyülemlett feszültséged, fájdalmad.  Gyógyulj.
  2. Vizualizálj egy aranylóan fénylő gömböt a korona csakrád felett, mely színültig telve van gyógyító energiával. Lassan a Korona csakrádon keresztül engedd be a testedbe ezt a fénylő gyógyító aranyos energia gömböt.  Engedd, hogy átjárja a gyógyító energia minden egyes szervedet, sejtedet átmosva a fájdalmas területeket.  Érezd ahogyan szétárad belőle testedben az éltető prána. Érezd ahogy a sejtjeid új életre kelnek, érezd ahogy a feszültség és fájdalom oldódik a gyógyító energia hatására. 
  3. Képzeld el, hogy egy gyönyörű, fehér rózsa kezd növekedni a földből előtted, majd végül szirmot bont. Csodáld meg friss, harmatos szirmait. Élvezd a szétáradó rózsaillatot. Majd képzeletben a rózsát engedd be az aurád területére, majd engedd egészen a testedbe. Haladj vele keresztül képzeletben minden egyes csakrádon. Engedd, hogy mind az érzelmi, mind a testi fájdalmaidat, diszkomfort érzeteidet magába gyűjtse. Mikor már mindent, ami nem szolgál a továbbiakban már téged begyűjtött a rózsád, semmisítsd meg. Gyújts képzeletben egy gyufát és égesd el a fájdalommal megtelt rózsát. Figyeld ahogy elporlad és hamuvá válik. 

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva