A fájdalom ajurvédikus megközelítése II.

Marmapontok terápiás kezelése

Azon túlmenően, hogy helyesen táplálkozunk, doshánknak, illetve az évszaknak megfelelő életvitelt folytatunk egyéb dolgokkal is támogathatjuk az egészségünket.

Ilyen lehetőség az érintés. Bizony így van, bizonyos területek érintésével, finom ritmikus nyomogatásával, masszírozásával befolyással lehetünk a testünkben áramló pránára. Korábban már írtam egy rövid összefoglalót a marmaterápiáról, amit itt tudsz megnézni.

A marmapontok kezelése hasonlít a kínai akupresszúrához, amikor is a meridiánokon lévő meridiánpontokra gyakorolunk nyomást.

Az ajurvédában szintén nyomó, masszírozó mozgást végzünk az ujjaink, vagy egy marma bot segítségével, meghatározott irányba, azért, hogy a prána áramlását segítsük.  Befolyásoljuk irányát ezzel visszavezessük olyan testrészek felé is melyeknek hiányos a prána ellátása. Ezzel oldhatjuk a blokkokat, illetve a felgyülemlett, stagnáló prána kimozdítását és tovább vezetését is előmozdíthatjuk. Ez pedig segíti a test öngyógyító folyamatainak beindítását. 

A marmapontok az akupunktúrás meridián pontokhoz hasonlóan olyan helyeken találhatók, ahol inak, szalagok, csontok és erek találkoznak. A marma pontokra kis nyomást gyakorolva képesek vagyunk a blokkok miatt a nádikban (energiacsatorna) stagnáló prána megindítására, ez pedig fájdalom csillapító hatással van a szervezetünkre, mégpedig káros mellékhatások nélkül. Nem úgy, mint a fájdalomcsillapítására kapható gyógyszerek, melyek hosszú listát tartalmaznak esetleges káros mellékhatásaikról. Nem mondom, hogy nincs a fájdalomcsillapító gyógyszereknek létjogosultsága és soha ne használd őket. Én pusztán azt tanácsolom, hogy mielőtt hozzányúlnál a gyógyszerhez próbálj meg természetes fájdalomcsillapító lehetőségeket.

Természetesen a marma terápia elsajátítása hosszabb tanulási folyamat eredménye, de van néhány egyszerűen fellelhető és hasznos marmapont, amit otthon Te is kezelgethetsz magadon.  Megosztanék most veled pár ilyen pontot, amelyeknek megfelelő sorrendben stimulálása fokozza a testben történő prána áramlást. Ehhez használhatsz marmabotot, de ha nincs. ilyen kéznél, semmi gond. Használd az ujjaidat.

A felsorolt marmapontok mindegyikére, az itt látható sorrendben gyakorolj finom nyomást a hüvelyk vagy mutató ujjaddal.  Minimum egy-egy percig kezeld őket pontonként. Ezalatt a légzésed legyen finoman és lágy, ne erőltesd, ne akard szabályozni.

Napi szinten kezeld ezeket a marmapontokat, hogy elérd a kívánt eredményt.  

A következő lépéseket kövesd:

1.adhipati marmapont: a fejtetőn a kutacsnál található: minden típusú érzelmi probléma, palpitáció, arcüreg és orrmelléküreg problémák, álmatlanság, ADHD, rossz memória, tenziós fejfájás, migrén, izomrángások esetén érdemes stimulálni.

2.ajna marmapont: a két szemöldök közötti rész, ahol a hatodik, azaz a harmadik szemcsakra található. Migrén, hormonális problémák, ADHD, rossz memória, koncentrációs problémák, stressz, álmatlanság, glaukóma, arcüreg problémák, orrdugulás, polipok esetén gondolj rá.

3. krikatika marmapont: a nyak hátsórészén, a nyakszirten található, ahol a koponya és a törzs találkozik. Tenziós fejfájás, nyakszirtből induló fejfájás, nyak fájdalmak, merevség, középfülgyulladás és tinnitus, asztma, fel nem dolgozott gyász esetén kezelendő.

4.jatru marmapont: a szegycsont közepén a mellek között található. Rossz immunitás, asztma, gyakran visszatérő légúti problémák, gégegyulladás, nehézlégzés, csuklás, pajzsmirigy túlműködés, GERD, fáradtság esetén kezelendő.

5.nabhi marmapont: a köldöknél található. Fájdalmas menstruáció, szorulás, IBS,  hólyaghurut, vizelet retentio (vizelet marad vissza a hólyagban) vese problémák, vérszegénység, mellékvese kimerülés esetén érdemes rá gondolni.

A marmapontok stimulálása során lehetőséged van arra is, hogy az adott problémára ható illóolajat is használj az egyes marmapontoknál.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva