A fájdalom ajurvédikus megközelítése

A fájdalmat legtöbbször félreértjük -legyen az akár krónikus akár alkalmi jellegű, fizikai, avagy lelki. Az ember boldogságra törekszik, kerülni szeretne minden fájdalmat, ráadásul a Tv reklámok szintén azt sulykolják belénk, hogy nincs idő a fájdalomra. Ne gondolkozz el egy percig sem a fájdalmad okán, mit is akarhat neked üzenni, hanem csillapítsd és rohanj tovább. Hajszold az  élvezeteket és kendőzd el a fájdalmat, gyógyszert rá és kész! 

Azonban a fájdalom a testünk nyelve, ha megértjük üzenetét közelebb juthatunk az áhított szabadsághoz. 

Az ajurvéda ősi tudománya természetesen a fájdalom kezelése esetén is segítséget nyújt számunkra. Mint azt már korábban többször említettem az ajurvéda holisztikusan tekint az emberre, azaz nem csak a fájdalmat magát kívánja elkendőzni, hanem a gyökérokokat kívánja feltárni. Mára szerencsére nem csak az ajurvéda gondolkozik így, hanem az orvosok egy csoportja is – a funkcionális medicina képviselői- akik egyetértenek azon ajurvédikus elvekkel, hogy a fájdalmat (mint ahogy egyébként a betegségek 90%-át) a test a lélek és az elme együttesen hozza létre. Igen jól olvastad, még a vírusfertőzések is a lélek és az elme szintjéig visszavezethetőek. Így a gyógyulásunk érdekében szintén mind a három szinten van munka bőven. Nem elég csak a fizikai testet kezelni. 

Számos esetben tapasztalom, azt hogy sok ember hiába tartja be az orvosok utasításait, vagy tesz eleget az ajurvédikus táplálkozás ajánlásainak, szedi a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat mégsem gyógyul. Szemben másokkal akik ugyan nem tartanak be minden ajánlást teljes mértékben, törekszenek ugyan rá de, nem görcsösen, nem maximális odaadással, viszont a lelkük és a mentális állapotuk rendben van.  És láss csodát egy kis életmódbeli változtatás elég is számukra a gyógyuláshoz. 

Vagy egy családon belül akik érzelmileg, lelkileg alacsonyabb rezgés szinten vannak, mert mondjuk kimerültek, keveset aludtak, traumát éltek meg a közelmúltban könnyen elkaphatnak egy vagy akár több vírusfertőzést is egymás után, míg azok akik lelkileg, mentálisan teljesen rendben vannak – még ha egy helyiségben is tartózkodnak a betegekkel, ápolják őket-  sem kapják el mondjuk az influenzát avagy a Covid fertőzést. 

Nos a következőkben vizsgáljuk kicsit mélyebben meg az ajurvéda fájdalommal és a fájdalom természetes módon történő csillapításával kapcsolatos felfogását, ajánlásáit.

Ha az ember fájdalmat tapasztal az első reakciója a félelem. A félelem összehúz, görcsössé tesz. Ez pedig sajnos csak még több fájdalmhoz vezet. Ez pedig így egy ördögi körré válhat, mert a tamasztikus állapotot idéz elő, melyre jellemző a fásultság/letargia ami  pedig még jobban megnehezíti az illető  helyzetét,  tisztánlátását. 

A fájdalomtól való rettegésünk, valamint az a vágyunk, hogy minden áron megszabaduljunk a lehető legrövidebb időn belül a fájdalmainktól, legyenek azok testi vagy akár lelki jellegűek, oda vezetnek, hogy az emberek töméntelen mennyiségű fájdalomcsillapítót, antidepresszánst szednek napjainkban avagy az alkoholhoz, drogokhoz nyúlnak a szabadság illúzióját kergetve. 

Az ajurvéda azonban úgy tartja, hogy mindig minden mindennel összefügg. A gyógyszerekkel, drogokkal ugyan elkendőzhetjük a fájdalmat magát, de a kiváltó okot ezzel nem kezeltük, ezáltal a probléma ugyan úgy megmarad, sőt az idők folyamán tovább mélyül és még komolyabb problémákat idéz elő, így viszont nehezebb lesz majd visszafordítani a kibillent állapotot. 

Mint korábban már szó volt róla, a pránára az ajurvédában leegyszerűsítve úgy tekinthetünk mint életenergiára, hasonlóan a kínai medicinából ismert Chi-hez. Minél több életenergiánk van, minél szabadabban tud áramlani az energiavezetékekben (nadi) annál egészségesebbek, boldogabbak vagyunk. 

Azonban ha a prána (életenergia) áramlása blokkolt tehát nem tud szabadon áramolni, az bizony mind testi mind lelki szinten fájdalmat majd később betegséget idéz elő. 

Azonban ha  a prána szabadon tud áramolni, akkor érhetnek minket kisebb nagyobb traumák az életünk során, de ezeken gyorsan túl tudunk lendülni és nem fogunk eljutni a fizikai tünetek megjelenéséig és ráadásul sokkal kevésbé leszünk fogékonyak még a vírusfertőzésekre is. 

Sajnos a modern, stresszel teli, felszínes, rohanó világunk, a média által ránk döntött negatív hírek tömkelege a legtöbb ember egészségére előbb utóbb kihatással van.  Ehhez járul hozzá még az életmódunk is, azzal hogy kevés szabadidőnk marad, azt is rosszul osztjuk be. Nem töltünk elég időt a szabadban, a napfényen, nem mozgunk eleget, nem válogatjuk meg mit veszünk magunkhoz az étkezéseink során, elszigetelődünk másoktól.  Társaságban is az okostelefonon éljük az életünket, tv előtt lazítunk, chipsel, pizzával, colával vagy egy üveg sörrel, lépcső helyett a liftet választjuk és a szemközti boltba is autóval gurulunk el mondjuk egy doboz tejfölért is. Figyeld csak meg a szupermarketek előtti parkolót, az emberek többsége a bejárati ajtó előtt szeretne rögtön parkolóhelyet találni.

Ez pedig oda vezet, hogy a  prána útja a nadikban blokkolttá válik, így pedig az egyes szervek, testrészek és sejtjeink nem jutnak elegendő életenergiához. Ez hosszútávon fájdalomhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezet. 

Emlékezzünk a régi bölcs mondásra:  “Az vagy, amit megeszel.” Nos a modern kor emberének egészségügyi állapotához módosított változata e mondásnak:  így módosul …..az vagy, amit meg is tudsz emészteni az elfogyasztott táplálékból.

Ezt a mondást a pránára is adaptálhatjuk. Hiszen az életenergia azaz  prána egyrészt a táplálkozásunk során, az általunk fogyasztott ételekkel és italokkal kerül be a szervezetünkbe. Másik részét pedig a légzésünk során vesszük magunkhoz. Ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy energiablokkok, pangások alakulnak ki szervezetünkben, ha rosszminőségű, „halott” élelmiszert – feldolgozott, félkész, fagyasztott termékeket – fogyasztunk a friss élettel teli zöldségek, gyümölcsök és gabonák helyett. Ehhez jön még hozzá a nagyvárosok egyre szennyezettebb levegője és a klórozott antibiotikum és hormonmaradványokkal terhelt csapvíz. Valamint a stresszes életvitelünk miatt helytelenné vált légzéstechnikánk.

Mi lehet a megoldás?

Segíteni a prána áramlását, felszámolni a blokkokat és pangásokat. Sokszor elegendő pusztán annyi, hogy elhagyjuk a káros élelmiszereket és magunk készítjük megbízható alapanyagokból az ételeinket, víztisztítót szerelünk fel a csapra, vagy víztisztító kancsót használunk az ivóvíz megtisztítására. 

Minnél több prána áramlik az energia vezetékekben annál fittebbek, egészségesebbek és boldogabbak vagyunk. Tudatosabbak leszünk és a harmóniára törekszünk. 

A következő posztokban kicsit mélyebben megvizsgálom az ajurvédikus és TMC ben alkalmazható fájdalomcsillapítási lehetőségeket, melyeket kisebb problémák esetén mi magunk is nyugodtan belilleszthetünk a napi rutinunkba, komolyabb roblémák esetén viszont érdemes egy ajurvédikus tanácsadó segítségét is igénybe venni.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva