Mudrák magas vérnyomás esetére

A nyugati orvoslással szemben keleten, nem csak és kizárólagosan a gyógyszerekben hisznek. Egy – egy krónikus probléma hátterében mindig van egy gyökérok. Ez általában a szervezet valamely irányba történő kibillenése. Ami történhet a gyakran emlegetett stressz, nem az alkatunknak megfelelő és ezért számunkra helytelen életmód, étkezési szokások hosszútávon történő fenntartása miatt.  Tehát a betegségek tulajdonképpen a környezettel való harmóniánk megbomlása miatt jelentkeznek. Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a betegség egyszerűen csak megjelent a semmiből, de valójában hosszú folyamat eredményeképpen alakul ki egy-egy betegség. Ha neked is van már valamilyen krónikus problémád, vagy csak hirtelen elkaptál valamilyen fertőzést kérlek gondold kicsit végig a dolgot! Milyen volt az életed az azt megelőző időszakban. Nagy valószínűséggel, ha így őszintén visszagondolsz a betegség megjelenését megelőző időszakra, látni fogod voltak már korábban jelek. Stresszesebb időszakot éltél meg, kevesebb idő jutott magadra, volt egy kis depressziód, szorongásod netán trauma vagy nagyobb csalódás ért, elvesztettél valakit stb. Azt már nyugaton is kezdik elfogadni, hogy a betegségek hátterében többnyire lelki okok húzódnak meg.

Mit értek ezen? Az ember nem csak a puszta fizikai teste, hanem annál sokkal több. Attól, hogy még nem látjuk (mindannyian) vannak további „energia” testeink. Ezt úgy képzeld el mintha több energia burok venné körül a fizikai testedet. Tudod az iskolában annak idején tanult fizikai ismereteinket az utóbbi időben a kvantum fizika felülírta. Az új ismereteink alapján minden energia. Így mi magunk is, ahogyan a gondolataink is. Keleten ezt már jóval korábban így gondolták. Szóval mielőtt a fizikai tested megbetegedne, azaz tényleges tüneteid lennének, az energia testeden már blokkoltá válik az energia áramlása. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor előbb utóbb aztán megjelenik kézzel fogható tüneteket produkáló betegség formájában.

Ez a kis bevezetés után tulajdonképpen ma ismét mudrát hoztam, ráadásul mindjárt kettőt is, melyek segíthetnek az energia testek blokkjainak oldásában ugyan úgy, mint a fizikai test energia csatornáinak a megtisztításában, ezáltal az életenergia szabad áramlása újra beindulhat, a tünetek csökkenhetnek a szervezet egyensúlya helyreállhat. Mindegyik mudra jól alkalmazható a szív és érrendszeri problémák esetében.

Mielőtt belevágnánk, szeretném még elmondani, hogy az ajurvéda szemben a nyugati orvoslással egy egy betegség esetén nem ugyan azt a terápiát javasolja minden egyes ember számára. Konkrét példával élve mondjuk magas vérnyomás esetén nyugaton kapunk egy vérnyomás csökkentő gyógyszert és ezt onnantól kezdve életünk végéig szednünk kell. Az ajurvéda viszont azt mondja: Jó – jó magas a vérnyomás, de milyen egyéb tünet van hozzá, nézzük meg mi okozza? Mert bármely dosha kibillenése okozhat magas vérnyomást.  Más lesz a terápiája egy kapha típusú embernek, aki mondjuk nehézkes, duci, nem szeret mozogni, kissé tompa, magas a koleszterinszintje, a vérnyomása stabilan magas, esetleg már 2-es típusú cukorbetegsége is kialakult nála. Mint mondjuk egy szintén magas vérnyomás problémával diagnosztizált Pittának, aki lehet akár sportos alkat is, de ugyanakkor robbanékony, könnyen kijön a sodrából (a magas vérnyomás egyébként a Pitta alkat jellemző betegsége) vagy egy Vata alkatnak, akinek a stressz hatására ugrik az egekbe a vérnyomása, majd máskor meg lezuhan, a pulzusa össze-vissza ugrál.

Természetesen ezek a mudrák pusztán kiegészítő terápiás lehetőségei egy – egy krónikus betegség orvosi kezelésének. További kiegészítő terápiás lehetőségért célszerű ajurvédikus szakemberhez fordulni a nagyobb hatékonyság elérése érdekében.

A MRGA mudra

A Mrga jelentése szarvas, mert ha jobban megfigyeljük a kéztartás árnyéka egy szarvas fejet formáz.

Mire jó?

 • Segít rendezni az ugráló vérnyomást és segíti a vérnyomás optimális szintjét kialakítani és megtartani.

Felvétele:

 • Tedd a kezedet ökölbe úgy, hogy az ujjak hegyei a tenyeredbe nyomódjanak.
 • Majd nyújtsd ki a kisujjad, a mutatóujjad és a hüvelykujjadat.
 • Pihentesd a kezeket a térdeden tenyérrel felfelé.
 • Hunyd le a szemedet és végy pár mély lélegzetet

Hogyan hat?

A behajlított ujjak a tenyérben nyomást gyakorolnak arra a területre, amely a szívvel és a tüdővel kapcsolódik, ezzel a vérkeringést és a légutak átjárhatóságát támogatja ez a kéztartás.

Apána Vayu Mudra (elsősegély mudra szívproblémák esetén)

Ennek a mudrának van még egy másik szanszkrit neve is, amit úgy fordíthatunk le, hogy „ami visszahoz a halálból az életbe”. Ez az egyik legerősebb terápiás hatással bíró mudra.

Hatása:

 • segít a szívroham, szívinfarktus megelőzésében, vagy elkerülni egy újabb kialakulását
 • palpitáció (erős szívdobogás érzet), mellkasi fájdalom, szorító érzet a mellkasban
 • magas vérnyomás, szabálytalan vérnyomás
 • csökkenti a fáradságot
 • csökkenti az idegi feszültséget
 • segít szorongást esetén
 • felszámolja a gyengeséget
 • mind a három dosha (Vata, Pitta, Kapha) kiegyensúlyozását elősegíti, azaz mindenki számára előnyös tridoshikus hatású

Felvétele:

 • A mutatóujjadat hajtsd be a hüvelykujjad aljához, úgy, hogy a mutatóujj második ujjpercére a hüvelykujj nyomást gyakoroljon
 • Érintsd hozzá a középső és gyűrűsujjak hegyét a hüvelykujj hegyéhez, míg a kisujjat nyújtsd ki.
 • Pihentesd a kezeidet a térdeiden.
 • Csukd le a szemeidet és vegyél pár mély lélegzetet.

Mikor a legjobb gyakorolni? A kora reggeli órákban.

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Az ezen az oldalon található információk önmagukban nem alkalmasak arra, hogy a betegek, páciensek, saját diagnózist állítsanak fel, vagy az itt talált információkat bármilyen egyéb módon önmaguk gyógyítására használják. Az oldal üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal az itt megosztott tartalmak felhasználásából eredő egészségügyi problémákért, még akkor sem, ha az adott tartalmat szakorvos véleményezte. Panaszaikkal minden esetben keressék fel háziorvosukat vagy a megfelelő szakrendelést.

Felhasznált irodalom: Indu Arora: Mudrá The sacred secret

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva