Avokádó dip

Ez az avokádó krém recept, a finom, „lédús”, krémes állagával egy nagyon jó kis kiegészítése lehet az olyan szárazabb ételeknek, mint a rizs puffancs, chapati, vagy éppen a gabonák.

Mivel azonban az avokádó radzsasztikus étel, ami az elmére stimuláló hatással van, célszerű módjával fogyasztani.

Pitták esetében szintén nem szabad túlzásba vinni az avokádó fogyasztását, mert hasmenést, gyomorégést, refluxot, böfögést, bőrproblémákat okozhat. Ha Pitta vagy próbáld ki úgy is, hogy az egyébként is melegítő (Pittát fokozó) mustármag helyett friss mentát (ami hűt) keversz a krémbe.

Vátak számára a második verzió is kifejezetten jó, hiszen a hing az ő fűszerük.

Az avokádó a test nedveket tápláló élelmiszer. Így mint minden ebbe a kategóriába eső étel, nagy mennyiségben nyákosító hatású. Ezért van szükség a melegítő fűszerek használatára, hogy ezt ellensúlyozzuk. (TCM felfogása szerint)

Összetétele:

  • érett avokádó (pöcköld ki a szárát, ha szép sárga színű alatta a gyümölcs, akkor pont jó)
  • extra szűz oliva olaj
  • himalájai só
  • frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy kis frissen csavart citromlé
  • koriander mag
  • mustármag

Másik verzió:

  • érett avokádó (pöcköld ki a szárát, ha szép sárga színű alatta a gyümölcs, akkor pont jó)
  • extra szűz oliva olaj
  • himalájai só
  • hing

Elkészítési verziók:

Gyors:

A fűszereket törd össze egy kis mozsárban, majd szitáld hozzá a villával összetört avokádóhoz. Tedd hozzá az olívaolajat, sót, citromlét, fokhagyma gerezdet. Sózd és őrölj rá kis fekete borsot. Egy villa, mixer vagy konyhai robotgép segítségével keverd krémes állagúra. Tedd egy kis tálkába. Díszítheted kis kaporral, petrezselyemmel, koriander levéllel.

Ha van egy kis időd és pikánsabb verzióra vágysz:

Az olivaolajat melegítsd fel egy serpenyőben és tedd bele a fűszermagokat (mustármag, koriander mag) és a sót. Kicsit pirítsd őket (kb 0.5-1 perc) míg el nem kezdenek kipattogni és finom illatot árasztani. Vedd le a serpenyőt a tűzről és hagyd hogy kihűljön. Ha már nem forró, akkor keverd ezt a fűszeres olajat az összetört avokádóhoz, tedd hozzá a citromlevet és a fokhagymát. Villával vagy egy robotgép segítségévek keverd krémes állagúra. A végén őrölj bele egy kevés fekete borsot. Tedd egy kis tálkába. Díszítheted kis kaporral, petrezselyemmel, koriander levéllel.

Kiegészítés: TCM: Hagyományos kínai medicina

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva