Gyömbér (Zingiber officinale Roscoe)

Az ajurvéda a gyömbért univerzális gyógyszernek tekinti, úgy tartja, hogy ez a szattvikus gyógynövény minden jónak az alapja.

A friss gyömbér szanszkrit neve: Ardra, míg a szárított porított gyömbéré Shunthi.

Energetikailag a gyömbér hevítő hatással bír. Íze: pikáns és egyben édes is. Minden szövetre hatással van, továbbá a szervrendszerek közül az emésztő és a légzőszervrendszerre gyakorol kiemelkedő hatást.

Mivel szattvikus minőségű, ezért előszeretettel használják a főzés során is, hiszen jótékony hatást gyakorol a testre, elmére és a lélekre. Ráadásul hevítő minősége által egyes alapanyagok hűtő hatása jól kiegyensúlyozható, így hideg minőségekkel rendelkező alkatok is nyugodtan fogyaszthatják.

Az ajurvéda a következő esetekben ajánlja terápiás célú alkalmazását:

 • megfázás
 •  influenza
 •  vírus fertőzés
 •  a tüdő különböző betegségei
 • bronchitis, légcsőhurut
 • emésztési panaszok, hányinger, terhességi hányinger, hasi diszkomfort érzés, hányás
 • fejfájások bizonyos típusa
 • szívproblémák
 • aranyér
 • ízületi gyulladás
 •  menstruációs fájdalmak

Hatását tekintve: immunerősítő, nyákoldó, fájdalom csillapító, gyulladás csökkentő, izzasztó, szélhajtó, hányingert enyhítő, segíti a tápanyagok jobb felszívódását és a salakanyagok jobb kiürülését

Ellenjavallata: A Pitta jellegű problémák esetén a gyömbérrel is ugyan olyan óvatosan kell bánni, mint a fokhagymával, mert mind a kettő erősen hevítő hatású. Így a következő betegségek/problémák esetén kérd terápiás használata előtt terapeuta segítségét, vagy ne alkalmazd egyedül:

 • magas láz
 • vérzések
 •  fekélyek
 • gyulladásos bőrbetegségek.

Felhasználási lehetőségek: friss levét kipréselve, főzet, párlat illetve por formájában

A Doshákra gyakorolt hatása: A hideg minőséggel rendelkező Vata és a Kapha doshát természetesen csökkenti, míg a meleg jegyekkel rendelkező Pittát növeli. Azonban az ájurvéda előszeretettel gyakorol hatást az egyes doshákra és szövetekre a vivőanyag segítsége által is. Ugyanis az ájurvéda is mint az összes tapasztalati úton fejlődő gyógyászati rendszer észrevette, hogy a gyógynövény bejuttatása során alkalmazott vivő anyag befolyásolhatja többek között az adott gyógynövény hatását is. Így Kapha problémák esetén mézzel javasolja alkalmazni a gyömbért, Pitták számára kandiscukorral, míg a Vata típusú problémák esetén sóval.

Mint korábban már utaltam rá, az ajurvéda különbséget tesz a friss és a szárított gyömbér között. Friss gyömbért javasolja a megfázásos, köhögéses légúti problémákra, mert erőteljes izzasztó hatása van. Továbbá Vátákra jellemző emésztési zavarok, ízületi problémák esetén. A Pitták  és a Vatak inkább friss gyömbért használjanak (főzés során is). A szárított gyömbér mélyebben hat, hevítőbb és erőteljesen szárító hatású, ezért elsősorban a Kaphák, Kapha típusú betegségek szere lehet.

Ájurvédikus házi praktikák gyömbérrel:

Bizonyos típusú fejfájások, illetve ízületi fájdalmak esetén a gyömbérből pasztát készítünk és felkenjük az érintett területre. (Azt viszont szemmel kell tartani, a megfelelő terápia kiválasztása előtt , hogy az ajurvéda szemben a nyugati orvoslással az alapján kezel egy-egy problémát, hogy mi okozza, Vata, Pitta avagy Kapha kibillenés. Ez alapján kategorizálja például a fejfájást, az ízületi fájdalmakat, asztmát stb. is. Tehát mindig nagyon lényeges annak kinyomozása, hogy mi okozza az adott tünetet mert egy fejfájás esetén is különböző protokollok vannak annak függvényében, hogy milyen típusú az adott fájdalom. )

Vata típusú emésztési problémák esetén: 2 vagy 3 vékony szeletet egy kis sóval és citromlével ízesítve fogyassz el étkezés előtt.

Gyömbér tea:

A gyömbért lereszelem, leöntöm forró vízzel, állni hagyom, hogy lehűljön 50 fokra, akkor teszem bele a citromot és a mézet.

Mire jó a gyömbér tea:

 • Melegítő hatása lévén, jól gyógyítja a Vata típusú problémákat Vata kibillenések/Vata túlsúly).
 • Jól kezeli az emésztőrendszer problémáit, mert az emésztés során végbemenő mind három funkcióra (emésztés, felszívódás, kiválasztás) hat
 • , légúti gyulladások (dugulás, nyák), mint egy egészségvédő elixír működik a test egésze számára.

Pitta dóshát kissé növelheti, így ők ne fogyasszák nagy mennyiségben és csak terápiás ideig, azaz ne napi szinten gyömbér teázzanak.

Kapha akár napi 3 csészével is megihat belőle (főleg étkezés előtt).

TCM:

A kínai medicina szintén energetikailag fűtő hatású fűszernövényként tekint a gyömbérre. Az íze csípős és aromás és mint ilyen a csí-t szétszórja, a testfelszín felé mozgatja. Azaz oldja a blokádokat, nyákot és izzasztó hatású.

A meridiánok közül hat : a Tüdő, Lép- Hasnyálmirigy és a Gyomor meridiánokra.

Tehát látjuk, hogy itt is mint az ajurvédában a két fő területe a gyömbérnek a tüdő és a gyomor.

A kínai medicina szintén megkülönbözteti a friss és szárított gyömbért.

A friss gyömbért olyan problémákra javasolja, mint:

 • a megfázások, influenza, ahol izzasztani kell a beteget. Már akkor célszerű a gyömbérhez nyúlni, mikor még nincs konkrét tünet, de érzed valami nem stimmel, valami bujkál benned. A friss gyömbér a pórusokat megnyitva a kínaiak felfogása szerint, és ezzel mint egy kiűzi a betolakodókat. (Tehát akut esetben alkalmas a gyömbértea, a betegség kezdeti szakaszában.) Vigyázz! Ha már láz is van, akkor az már egy meleg tünet, amire nem feltétlenül tanácsos egy erőteljesen melegítő hatással bíró gyógynövényt alkalmazni!
 • emésztés elősegítése: segíti a fehérje emésztést. Ezért használják előszeretettel fűszerként húsok, halak, tofuk mellé avagy épp a sushi-hoz (itt a fertőtlenítő, vírusölő hatását is kihasználják a nyers halak miatt). A hűtő hatású ételeket a kínai öt elem konyha is előszeretettel egyensúlyozza ki vele.
 • tüdő betegségei:segít kivezetni a nedves-hideget (az ilyen állapot jele a bő vizes állagú, tiszta, szagtalan hurut)

Ellen javallat: Nagy mennyiségben, rendszeresen nem javasolt, csak kúra szerűen vagy fűszerként megelőzésre. Azonban a meleg -száraz típusok esetén még fűszerként sem ajánlott a használata.

Bár a kínai medicina nem doshákkal dolgozik, mint az ajurvéda, de itt is különböző alkatú embereket különböztetnek meg és egy meleg típus számára (aki körülbelül a Pitta dosha is lehetne) egyáltalán nem jó ötlet gyömbér teát iszogatni napi szinten, mert borzasztóan kiszárítja.

Érdekesség:

Ha a gyömbért hosszan főzöd akkor az illóolaj tartalma elmegy és nem lesz izzasztó hatása, hanem mélyre menő melegítő hatása lesz. Ha a főzés vége fele adod hozzá a gyömbért akkor izzasztó hatása lesz.

Szárított gyömbér: forrósító, csípős de már nem izzasztó hatású. Ez inkább már krónikus esetekben javallot, mikor a hideg már belső állapottá vált. 

Nagyon forrósító, így nagyon kis mennyiségbe használd. A stresszes életmód miatt a gyomor egyébként is hajlamos a túlmelegedésre.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva