Pitta kiegyensúlyozó életmód

Mint már a Pitta lecsendesítő diéta során írtam, a Pitta felel az emésztésért és az átalakításért. Mint holisztikus rendszer az ajurvéda emésztés alatt nem pusztán a magunkhoz vett táplálék feldolgozását érti, hanem a múltbeli tapasztalatainkét is.  Így megtapasztalásainkat átalakítja benyomássá, lenyomattá, azaz samskara-vá. Ha a tapasztalataidat sikeresen fel dolgoztad, azaz megemésztetted, akkor az adott tapasztalatra megszületett az érzelmi reakciód, amely aztán segített túllendülni a múltbéli történésen. Nem ragadtál bele a múltba, nem a múltbeli eseményeket hívod segítségül a jövőbeli történések megjósolgatásához, hanem egy megtisztult, pozitívabb samskara birtokában képes vagy a jelen eseményeinek örömteli megélésére. Ha viszont ez a mentális emésztési folyamat elakadt valahol, akkor bizony beleragadsz a múltba, egy múltbéli negatív esemény hatásába, így egy olyan samskara jön létre számodra, amely a jövő béli boldogulásodat, sikeredet és boldogságodat akadályozhatja.

Ha a Pitta dosha egyensúlyban van mind a testi mind a lelki szintű emésztési folyamatok zökkenőmentesen mehetnek végbe. Azonban, ha kibillen a finom egyensúlyából és túlburjánzik, azaz túl erőssé válik, az mind testi mind lelki szinten problémákat okoz. Testi szinten a túl erős Agni olyan gyorsan eliminálja a bevitt táplálékot, hogy a tápanyag felszívódása elmarad, vagy csak részleges lesz.
A tapasztalatok szintjén pedig egy túl nőtt Pitta egyszerűen türelmetlenül félre söpri a megtörtént eseményeket, mert már a következőre koncentrál. Ez pedig lehetetlenné teszi azt, hogy az eseményeket feldolgozza, megértse, tanuljon belőlük és tovább léphessen, hiszen egyszerűen csak a szőnyeg alá söpörte. Ezzel a módszerrel egy idő után már túl sok csontváz kerül a szekrénybe és egy egyszerű, apró kis esemény is boríthatja. Ezért mindenképpen szükséges a túl pörgött Pitta lecsendesítése, hogy testi és lelki szinten is képesek legyünk a dolgokat megemészteni, helyére tenni és ezáltal elégedett, boldog, kiegyensúlyozott életet élni.

A Pitta lecsendesítésének egyik eszköze a megfelelő diéta, a másik az életmód átalakítása.

Életmód tippek:

 • Vedd észre az élet apró szépségeit, örömeit: Ne rohanj folyton, ne csak a céljaidra fókuszálj. Kicsit lazíts. Nézz körül magad körül a világban. Vedd észre a rügyező fákat tavasszal. Szagolj meg egy virágba borul orgonabokrot. Élvezd a frissen nyírt fű illatát. Éld meg a vihart, a nyári záport. Vedd észre a madarak énekét, a tücsök ciripelését, az őszi köd titokzatosságát, a vöröses barna színben pompázó őszi erdőt, a téli hóesés békéjét. Otthon az elcsendesedéshez használj aromaterápiát. Párologtass nyugalmat, boldogságot árasztó illóolajakat.
 • Lassíts kicsit a tempódon. Ne vegyél túl sok feladatot, megoldandó problémát, elérendő célkitűzést a nyakadba.
 • Hagyj időt a mókára, szórakozásra: Neked is szükséged van a kikapcsolódásra, a feltöltődésre. Kicsit szállj ki a mókuskerékből, ne csak a munka töltse ki az életedet. Válassz valami hobbit, szabadidős elfoglaltságot, ami vidám és könnyed kikapcsolódást nyújt, amiben ellazulsz, lenyugszol. Olyan tevékenységet, aminek nincsen konkrét célja, amit pusztán az élvezetért csinálsz. Például, zenélj, fess, nemezelj, fűzz gyöngyöt, kézimunkázz stb
 • Nevess, nevess nevess!
 • Relaxáció, meditáció. A kibillent Pitta számára nem túl könnyű a meditáció és a relaxáció. Miért? Mert nem tud ellazulni, mindig már a következő lépésen van a fókusza, sosem a jelen pillanatban. Másrészt mivel borzasztó célorientált, nagy elvárásokkal, maximalizmussal veti bele magát a meditációba. Azonban tudjuk, hogy az elvárások gyakran szülnek óriási csalódásokat az életben. A Pittának meg kell tanulnia apránként cél és elvárás nélkül lazítani, majd meditálni. Kezdetben a vezetett relaxációs gyakorlatok és meditációk sikeresebbek lehetnek egy Pitta számára, mint a puszta légzés megfigyeléses, vagy mantrázós meditációk.
 • Kerüld a napot: Forró nyári napokon célszerű az egyébként is érzékeny bőrű Pitta számára kerülni a napot (árnyékban, félárnyékban pihenni és elfelejteni a nyílt napozást). Ha még is napra kell mennie, viseljen szalmakalapot, amivel védheti a fejét a nap melegétől.
 • Szemek rózsavizes vagy hideg vizes borogatása.
 • Fejtető (Adipati marma pont) kevés szantál vagy kókusz olajjal való bemasszírozása, hűsítőleg hat, hűti a fej hőjét.
 • Kapcsolódj a Holddal. A Hold hűvös és női minőséget képvisel. Ha teheted esténként időzz el egy kis ideig a holdfényében.
 • Készíts Teliholdkor holdvizet.
 • Menj el egy masszázsszalonba és kérj egy Shirdhara kezelést. (A homlok területére, pontosabban a Anja (Harmadik szem) csakra területére finom, meleg olajat csorgatnak. Ez egy borzasztó kellemes relaxáció, amely kifejezetten jót tesz az idegrendszernek. Elcsendesíti, lenyugtatja az elmét.
 • Pranayama: Shitali és Sitkari (hűtő) valamint a Nadi shodhana légzőgyakorlatok nagyon jól kiegyensúlyozzák a Pitta doshát. Azonban javaslom ezek valóban helyes elsajátítását ne könyvből, videóból próbáld meg, hanem keress egy terapeutát.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva