Pitta kiegyensúlyozó diéta

A Pitta dosha képviseli a tűz elemet bennünk, úgy is mondhatnánk ő a nagy átalakító. Nem csak az étel, hanem az egyéb minket ért hatás átalakításáért is felelős. Ha egyensúlyban van akkor segít a dolgok könnyebb megemésztésében, ezzel lehetővé teszi az újabb és újabb tapasztalat befogadását. Bátor, ambiciózus, mentálisan erős, jó vezetői képességekkel rendelkező a kiegyensúlyozott Pitta alkat. Azonban, ha kibillent az egyensúlyából akkor ennek ellentétét tapasztalhatja meg mind ő mind környezete. Ugyanis, ha a tűz túl erőssé válik, akkor ezek a pozitív tulajdonságokat átcsapnak egy extrém állapotba és vakmerő, önfejű, makacs, cinikus, ítélkező, erőszakos, türelmetlen, robbanékony lesz az ember.  

Csak gondolj bele, a tűz elem pont úgy működik bennünk is mint a természetben. Ha kellő mértékű, akkor kellemes meleget ad, segítségével életben maradhatunk egy hideg téli éjszakán a szabadban rekedve. Azonban ahol a tűz mennyisége már túl nagy mértékű – gondolj a bozót tüzekre Ausztráliában- elpusztít, feléget mindent maga körül.  

Meg kell tanulnunk megszelídíteni a bennünk élő tüzet, hogy annak az előnyeit tudjuk élvezni és ne pedig a terhe alatt roskadozzunk.

Ugyan a Pitta dosha nem billen ki olyan könnyen az egyensúlyából, mint mondjuk a Vata, de azért nem olyan stabil, mint a Kapha. Ha viszont túlsúlyba kerül nagyon gyorsan kiszárítja a szárazságra egyébként is hajlamos Vata-t, de még a nedves, hűvös minőségű Kapha-t is, amivel egy meglehetősen nagy és összetett kibillenést idézhet elő.

Pitta kiegyenlítő diéta:

Ételed legyen a gyógyszered” Hippokratész ezen ajánlása ma is pont olyan aktuális, mint annak idején!

Hívjuk segítségül az ételeinket, az egészségünk megőrzése, helyreállítása érdekében. Mindig ez legyen az első lépés. Adjunk esélyt a természetnek.

A jó egészségünk megőrzésének kulcsa a jól működő emésztés, a megfelelő erősségű, stabil Agni. A Pittáknak alkatuknál fogva eleve erősebb az emésztő tüze. Ha megfelelő mértékű az Agni, akkor az anyagcsere stabil, kiegyensúlyozott, az illető testalkata arányos a súlya nem hullámzik, hanem állandó.

Azonban, ha az emésztő tűz túl erőssé válik (Pitta kibillen az egyensúlyából) az gyulladásokhoz, refluxhoz, hasmenéses széklethez, böfögéshez, gyomorégéshez, farkaséhséghez vezethet. A tápanyagok nem tudnak a gyakori, hasmenéses jellegű széklet miatt felszívódni, mert túl gyorsan ürülnek ki a szervezetből.

Ha azt tapasztalod, hogy az Agni-d kórosan erős, a következő tanácsokat fogadd meg:

  • Részesítsd előnyben a hűtő minőségű ételeket: Tudod az ajurvéda egyik alapelve, hogy az ellentétes minőségekkel lehet visszahozni az egyensúlyt. Mivel a Pitta minősége a forró ezért ezt, ha túlsúlyba kerül a hűvös, hűtő minőségekkel lehet ellensúlyozni. De vigyázz! Az ajurvédában a hűtő minőségű étel, nem egyenlő a hideg hőmérsékletű étellel, mert annak fogyasztását soha nem javasolja. Ha Pitta vagy és az évszak is olyan, akkor te vagy az az alkat, akinek az ajurvéda megengedi a nyers ételek fogyasztását. Ezen kívül javasolt számodra a kókusz minden formában, a tejtermékek, a nyers alma, a fehér rizs. .
  • Kerüld a fűtő hatású ételek fogyasztását: Ide tartoznak a csípős fűszerek, mint a chili. Az ecet. Az alkohol. A stimuláló szerek, mint a kávé, a csokoládé, dohány vagy éppen a cukor.
  • A hat íz közül, bánj óvatosan a savanyú, sós és a csípős ízekkel. Válaszd inkább az édes, fanyar és keserű ételeket. .
  • A fűszereket óvatosan használd: Itt is a mérték az érték. Míg megfelelő mértékben használod a fűszereket, figyelembe véve azok energetikai hatását a szervezetre, az emésztésedet ezáltal a jól létedet fogják segíteni. Azonban, ha túlzásba esel a használatukkal, úgy az ellenkező hatást éred el vele. És igen itt jön újra az a nyugati gondolkozás beli probléma, ami szerint, ha valami jó, előnyös akkor nagy mennyiségben használjuk, gondolván ezzel jót teszünk magunknak, de ez nem így van. Tehát, ha a Pittád már ki van billenve, célszerű kicsit csökkenteni a fűszerek használatát, továbbá a hűtő hatású fűszereket előnyben részesíteni. Természetesen ez nem annyira könnyű, hiszen a fűszerek többsége inkább melegítő hatással bír (pl. fahéj, gyömbér, hing). De azért nem lehetetlen így sem. Válaszd a mentát, az édesköményt, köményt vagy a koriandert.
  • Az emésztő tüzed stabilan tartásához: ragaszkodj a napi háromszori étkezéshez, hagyj 4-6 órás szünetekkel. Mellőzd a nassolást. Rágd meg az ételt alaposan, hisz ez az emésztés első szakasza. Koncentrálj az étkezésre, ne engedd a figyelmedet elterelni, így megelőzheted, hogy észrevétlenül túl eszed magadat.
  • Reggelente kávé helyett kortyolgass menta teát, vagy hibiszkusz teát. (Vigyázz ezek erősen hűtő hatással bírnak így például egy Vata alkatot nagyon hamar kibillenthet a rendszeres hibiszkusz tea fogyasztása és hamar nagyon fázóssá válhat tőle.  (Egyik páciensemnél nem kevés nyomozó munkába került, míg rájöttem, hogy ő bizony naponta több hibiszkusz teát is elkortyolgatott a téli hónapokban, mondván azt olvasta ez nagyon egészséges, számos hasznos ásványi anyaggal rendelkezik. Ez igaz csak azt felejtette el, hogy ő egy kibillenéssel küszködő Vata alkat volt. A napi több csésze energetikailag hűtő hatású teával, pedig tovább növelte a kibillenést, egyre hidegebbek lettek a végtagjai, egyre inkább fázóssá vált.)

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva