Gyors elsősegély stressz esetére

Az elmúlt évek eseményei mindenki életében többé kevésbé változásokat hoztak. Az eddig jól megszokott, viszonylag kiszámítható életünk a homályba veszett. Bizonytalanság költözött a legtöbb ember szívébe. Negatív információk áradata vesz minket körül napi szinten. Családi és baráti kapcsolatok hullottak szét, kerültek mélypontara a megosztottság miatt.  A hozzám fordulók többsége kisebb nagyobb mértékű szorongásról, frusztrációról elkeseredettség, sőt düh érzéséről panaszkodik. Egyre gyakrabban találkozok olyanokkal, akik a már amúgy is feszült és stresszes külvilág hatása alatt állva egyre kevésbé képesek zökkenőmentesen venni a magánéletük kisebb nagyobb akadályait, megpróbáltatásait. Sok esetben aztán furcsábbnál furcsább tünetek jelentkezhetnek egy egy nehezebb szituáció hatására, avagy éppen azt követően mikor már úgy tűnik minden elcsitult körülöttünk, egyenesbe jöttünk. Ez aztán még jobban megrémíti az embert. Ezért gondoltam megosztok veletek egy gyors megoldási lehetőséget, ami mindig kéznél lehet, ha úgy érzed összecsaptak a hullámok a fejed felett, ha úgy érzed mindjárt robbansz, vagy éppen egy pánikroham közelít feléd fénysebességgel.

A bal kezed tedd tenyérrel felfelé magad elé. Hajtsd be az ujjaidat a tenyeredbe úgy, hogy a hüvelykujjad kinyújtva marad. Majd nézd meg hol az a pont, ahol a középső ujjad a tenyeredbe ér. Az a Tala Hrida marma pont. Azt a pontot kezd el masszírozni a másik kezed hüvelykujjával.

Tala Hrida:

Ez a marma pont az Anahata, azaz a szív csakra kivetülése a tenyerünkön. Ennek masszírozásával egyensúlyt hozunk létre az elme és a szív között. Harmonizáljuk az érzéseinket, oldjuk a belső feszültséget, hangulat ingadozást. Amikor a prána nem tud a nádikon keresztül szabadon áramolni, hiperaktívvá válhat. Ez okozhatja a csapongását az elménknek, vagy súlyosabb esetben az ADHD-t is.

Miben segíthet még rendszeres masszírozása a stressz oldásán túl?

  • Stimulálni tudjuk vele az egész test keringési rendszerét.
  • Hatással lehetünk a tüdőre és a rekeszizmokra, azaz a légzőrendszer egészségére.
  • enyhíti a mellkasban érzett szorító érzetet, mellkasi nyomás érzetet
  • ADHD esetén javasolt a napi szintű masszírozása
  • kéztőalagút szindróma
  • Arthritis a kézben
  • tenyér izzadás

Hogyan fokozhatjuk a marma pont masszírozásának hatását?

Úgy, hogy illóolajakat és növényi olajakat használunk a masszírozás során.

Vata esetén: Vacha olaj (Orvosi kálmos) jól csendesíti a megnövekedett Vata-t

Pitta esetében: a kókusz olaj, mert a megnövekedett Pittát ez a hűsítő olaj jól csökkenti.

A stressz kezelésére mindenki számára jó választás lehet:

  • jatamámsi és
  • a brahmi olaj.

Mind a kettő nyugtatja az idegrendszert, csökkenti az érzelmi kilengéseket.

Egy kis érdekes kitekintés a TCM (Tradicionális Kínai Medicina) világába:

Őszintén bevallom, hogy a Yin jóga egyre inkább az érdeklődésem középpontjába hozta a Tradicionális Kínai Medicinát is. Azt gondolom, azzal nem ártunk, ha egy egy problémára több szemszögből is betekintést nyerünk. Mint már a bemutatkozásom során rájöhettetek én szeretem több oldalról szemügyre venni az adott problémát. Így gondoltam megmutatom nektek, hogy ez a két ősi gyógyítási rendszer sok esetben átfedi egymást, keresztezik egymás útjait.
Nos ebben az esetben a Tala Hrida marma pont kínai megfelelője nem más mint a
PC8 (Laogong) akupunktúrás pont, ami a Szívburok meridiánon helyezkedik el.
A kínai felfogás szerint ez az akupunktúrás pont szintén a szívhez és az érzelmekhez kapcsolódik. Kezelik vele a depressziót, félelmet, szorongást, haragot, dühöt, nyughatatlanságot. De ugyan úgy alkalmazzák ennek a pontnak az ingerlését a kézremegés, arthritis, kéz fájdalom, tenyér izzadás esetében is. Sőt az ajurvédától eltérően Kínában a láz csökkentésére is alkalmasnak találják a PC8 akupunktúrás pont masszírozását.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva