Vata kiegyensúlyozó életmód

Mint bizonyára tudod, minden mindennel összefügg az élet minden területén. Bármit is teszel az életed bármely területén, az hatással lesz az életed más területeire is. Tehát mindig holisztikusan tekints magadra! Ha bizonyos tüneteket tapasztalsz magadon, kezdj el vizsgálódni! Mi történt veled az elmúlt napokban, hetekben és igen bizony az elmúlt hónapokban? Sok esetben ugyanis a stressz által előidézett testi lelki tünetek csak az úgy mond „vészhelyzet” elmúlta után jelentkeznek. Azt a tényt, hogy a külvilág eseményei, a gondolataid, érzéseid ugyan úgy kihatnak testi- lelki egészségedre, mint mondjuk az életmódod és az étkezési szokásaid ne további stresszforrásnak tekintsd kérlek, hanem inkább lehetőségnek. Egy eszköznek, amit, ha jól használsz visszaállíthatod a testi – lelki jóllétedet.

Nem győzőm hangsúlyozni, az ajurvéda nem egy pár hetes csoda diéta vagy életmód program. Ez egy életmód, életforma. Mint ilyet, megfontoltan, lépésről lépésre kell bevezetni, nem drasztikusan. Napról napra fokozatosan, így sokkal jobban magadévá tudod tenni, azonosulni tudsz vele és nem csak egy gyors fellángolás lesz az életedben, ami aztán hamar ellobban. Ez hangsúlyosan igaz a kezdetben lelkes, de hamar érdeklődését vesztett Vata alkat esetében.

Mint már tudjuk, a levegő és éter elemek által uralt Vata dosha minőségei: a hideg, száraz, könnyű, mobil. Amikor túl magas a Vata olyan tüneteket észlelhetsz magadon, mint hideg kezek és lábak, fázósság, száraz bőr, emésztési és ízületi problémák, mentális gondok (csapongó elme, szorongás, félelmek, lazításra való képtelenség). Ilyen esetekben le kell csendesíteni a Vata doshát. Egy korábbi posztban beszéltem már neked a Vata dosha kiegyensúlyozására alkalmas étkezésről, most az életmódra térnék ki.

Tudom, ha az egészség helyreállítására gondolunk itt a nyugati világban sem étkezés, sem az életmód nem jut eszünkbe az első körben. Pedig hidd el, igenis nagy szerepe van a testi lelki jólétünkben annak hogyan élünk, milyen szokásaink vannak, milyen gondolatok járnak napi szinten a fejünkben, arról nem is beszélve mit juttatunk be a szervezetünkbe táplálkozás, avagy bőrápolás során. Ne gondolj mindjárt óriási dolgokra. A legapróbb dolgok is kihathatnak az egészségedre. Akár csak az, hogy viselsz e sapkát vagy kendőt egy hűvös, szeles napon.

A Vata elcsendesítésének egyik legfontosabb eszköze a tudatosság. Légy minden cselekedetedre, gondolatodra, reakciódra tudatos:

  • Dinacharya: Alakíts ki egy napirendet. A csapongó Vata számára nagyon fontos a napirend kialakítása és következetes betartása. A rendszertelen, össze-vissza életmód a Vata doshát ingerli, növeli a Vata levegő elemének mozgékonyságát, félelmet, bizonytalanságot hozva az életedbe. Fontos a megfelelő időben történő ébredés, étkezés, lefekvés.
  • Kissé lassíts le: Ne végezz egyszerre több dolgot, koncentrálj mindig arra az adott dologra, amivel foglalkozol. „Ha krumplit pucolok, akkor krumplit pucolok”. Tartja a keleti felfogás. Azaz mindig maradj a jelenben és csak és kizárólag arra az egy dologra koncentrálj, amivel foglalkozol.  Engedd el azt a nyugati felfogást, hogy egyszerre ezer dolgot csinálsz, már fejben egész máshol jársz, mint ahol fizikailag éppen jelen vagy. Hidd el, ha ezt megteszed, elcsendesedik az elméd, az életed nyugodtabb lesz. Megtanulod élvezni a pillanatot.
  • Helyezz hangsúlyt az étkezés minőségére: Azaz megint legyél tudatos. Ha étkezel, akkor koncentrálj az étkezésre és nem másra. (Tudod! Egyszerre csak egy dolgot csinálj!) Ülj le nyugodtan. Élvezz minden falatot, rágd meg alaposan!
  • Csökkentsd a képernyő előtt töltött időt: Sajnos napjainkban túl sok időt töltünk a képernyő előtt (TV, számítógép, tablet, okos telefon), melynek villódzó fényei a Vata doshát ingerelik. Ezért munka közben célszerű időnként kicsit felállni a képernyőtől, mozgasd kicsit át magadat. Próbálj úgy élni, hogy ezek a tárgyak szolgáljanak téged és ne te függj tőlük. Érdemes időközönként képernyő mentes napokat beiktatni az életedbe.
  • Vezesd be a napi rutinodba az Abhyanga-t: Ez az olajos önmasszázs nagyon jól földel, nyugtatja az idegrendszert és nem utolsó sorban jót tesz a Vata egyébként is kiszáradásra hajlamos bőrének. Arról nem beszélve, hogy a bőröd a legnagyobb felszívó szerved. Amit a bőrödre kensz bekerül a véráramba. Ezért sem mindegy mit kensz a bőrödre. Lehetőleg csak olyan dolgokat kenj magadra, amit akár meg is ehetnél. Vata számára kitűnő választás lehet: az ashwagandha-bala olaj vagy a bhringaraj olaj, a szezám olaj. Ha nincs időd az egész tested olajos átmasszírozására, akkor tégy a talpadra és a fejtetődre egy csepp olajat és masszírozd bele.
  • Kerüld a tömeget, a nyüzsgést, a nagy zajt, hangos zenét. Helyette nyugtató békés elfoglaltságot, hobbit keress. A természetben eltöltött idő nagyon jót tesz a Vatanak. A természet hangjai szintén nyugtatólag hatnak a felfokozott Vata idegrendszerre.
  • Próbáld ki a csendet: Ha túl sok a Váta, az ember hajlamos a túl beszélésre. Ez a túl sok beszéd céltalan, csak viszi az energiát. Célszerű minden nap beiktatni egy idő intervallumot amikor tartózkodunk a beszédtől. Ha túl sok a Vata, akkor egy – egy napot is kitűzhetünk havonta, kéthavonta amikor minden jellegű beszédtől tartózkodunk.

lotusayurvedayoga.hu | 2022 Minden jog fenntartva